Rady pro bezlepkáře | Celiakie | Nesnášenlivost lepku | Alergie | RzŽ

Rady pro bezlepkáře | Celiakie | Nesnášenlivost lepku | Alergie

článek „Rady pro bezlepkáře“

Byla právě Vám a nebo Vašemu blízkému diagnostikována intolerance lepku nebo alergie na lepek? Máte mnoho otázek a nevíte si rady. Hledáte na internetu a nacházíte neucelené informace a nebo příliš odborné povídání. Napadlo nás s ženou, že bychom pro Vás mohli přichystat Rady pro bezlepkáře, které by Vám mohly pomoci lépe se zorientovat. Naší dceři byla z krve zjištěna celiakie.

Od té doby se snažíme načerpat zkušenosti, které chceme s Vámi sdílet – doufáme, že by to mohlo někomu pomoci. Máme na našich stránkách 40 top odzkoušených bezlepkových receptů. Naše dcera i přes toto omezení prospívá velmi dobře a netrápí se tím. Povíme Vám také něco o našem přístupu, který velmi intenzivně ovlivňuje právě „postiženého“. V dnešní době se s bezlepkovou dietou dá žít velmi dobře, třeba tím, že se necháte inspirovat ostatními – což je v dnešní době snadné. 


Rady pro bezlepkáře

Rady pro bezlepkáře nejsou pro každého. Byli jsme zaskočeni, kolik se nám vynořilo názorů po publikaci našeho článku. Ne každý chce přijmout realitu a ne každý ji chce slyšet. Naše rady pro bezlepkáře reflektují naši vlastní zkušenost. Jsme samozřejmě rádi, pokud se nám někdo vyjádří a dá nám zpětnou vazbu pro náš článek rady pro bezlepkáře. Vězte ale, že tyto rady píšeme s upřímností nám vlastní a že se nesnažíme informace překrucovat či někoho nebo něco zvýhodňovat. Píšeme bez obalu.


obrázek jedničky | Košík pomoci pro bezlepkáře | Celiakie | Nesnášenlivost lepku | Alergie | Rady ze života

Co nesmí celiak? | Lepek vs. mouka

Máte alergii na lepek/máte absolutní nesnášenlivost lepku = nemůžete konzumovat jídlo obsahující lepek. Často se také říká mouku, ale to není přesné. Výstižné označení je takové, že nesmíte konzumovat obiloviny obsahující lepek.


obrázek dvojky | Košík pomoci pro bezlepkáře | Celiakie | Nesnášenlivost lepku | Alergie

Nejdůležitější je Váš přístup! | Rady pro bezlepkáře

Váš přístup je tou nejdůležitější složkou, která rozhoduje, jak se s tím popasujete Vy nebo vaši blízcí. Pokud jste zjistil/la, že jste celiak/alergik a nebo někdo z vašich blízkých, je především na Vás, jak to budete zvládat, či jak to budou zvládat vaše děti/vnoučata. V dnešní době se dá s celiakií/alergií žít poměrně slušně. Výrazně horší to bylo před více jak 10 lety. Je potřeba, abyste se s tím co nejdříve smířili. Pak začněte hledat informace, co můžete konzumovat a co ne. S tím Vám pomůže těchto pár pravidel níže či jakýkoliv odbornější server jakým je například Výzkumný ústav potravinářský (odkaz výzkumný ústav potravinářský), Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství (odkaz na informační centrum bezpečnosti potravin), atd.

Pokud hledáte bezlepkové recepty, rádi Vám doporučíme naše, které máme odzkoušené, nebo je moje žena sama vytvořila/upravila. Tyto bezlepkové recepty Vám ušetří spousty času a peněz. Pokud dodržíte postup a ingredience, mělo by se vaření/pečení zadařit. Nejsložitější je upéct dobré pečivo (chleba, rohlíky), buchty, uvařit knedlíky, … Všechny tyto recepty u nás najdete.

Na mnoha odborných serverech, ale i na těch, kteří se bezlepkovými recepty zabývají, najdete mnoho receptů, přičemž jen malé procento z nich je dle naší zkušenosti skutečně dobrých, bohužel.    


obázek trojky | Košík pomoci pro bezlepkáře | Celiakie | Nesnášenlivost lepku | Alergie | Rady ze života

V restauraci/v hospodě/na dovolené | Rady pro bezlepkáře

V restauraci či hospodě, kde nejsou bezlepková jídla se můžete s obsluhou nebo nejlépe s kuchařem domluvit na bezlepkové jídlo. Každá restaurace či hospoda má připravené čisté maso plus nějakou přílohu. Při domluvě myslete na to, že se setkáte spíše s tím, že číšník nebo kuchař nemá tušení, co je lepek. Lepší je mluvit tedy jen o tom, že potřebujete, aby vám připravili jídlo bez mouky (ano, víme, že to není přesná specifikace, ale přednášku nikomu dávat v tomto případě nemůžete – už tak je to celkem složité se domluvit; je tedy dle naší vlastní zkušenosti lepší, spíše mluvit co nejjednodušeji a nezabíhat do detailů). Pokud ale kuchař bude v obraze, můžete se s ním domluvit i na složitější jídla a jít ve specifikaci více do hloubky.

Ještě obsluhu upozorněte na to, že ta mouka nesmí být nejen v příloze, ale také v omáčce či v čemkoliv, co se při přípravě pokrmu použije. Ideální je čistá pánev bez zbytků z předchozího smažení – to je jeden z příkladů – je jich celá řada. (Př. Nedávno jsme si objednali v Horní Plané u Lipna kuřecí maso na přírodno s bramborami. Vše obsluha pochopila a naše dcera se těšila. Přinesli nám jídlo dle domluvy, jen maso bylo lehce na povrchu polité sojovou omáčkou. Jak již víte, jen málokterá sojová omáčka je bez lepku. Lepek se dává skutečně všude, dejte si na to pozor! V bodu č.4 doporučujeme (tip) jen ve zkratce jaké jídlo je nejjednodušší si v českém pohostinství objednávat (nemyslím top restaurace). Samozřejmě pokud máte odzkoušené jiné a funguje Vám to dobře – tak na tom nic neměňte. 


obázek trojky | Košík pomoci pro bezlepkáře | Celiakie | Nesnášenlivost lepku | Alergie | Rady ze života

Jaké jídlo objednávat v restauraci/v hospodě/na dovolené | Rady pro bezlepkáře

My většinou objednáváme kuřecí maso na přírodno bez omáčky s bramborami/s rýží. Je nutné obsluhu upozornit, že žádná surovina, která je v pokrmu nesmí obsahovat mouku (lepek). Je lepší se opakovat, než aby na to kdokoliv z nás zapomněl. Snad všude jsme se domluvili – není restaurace, kde by to nešlo. Pokud dotyčnému kuchaři nebo obsluze nebudete důvěřovat, raději běžte do jiné restaurace, která pro Vás bude důvěryhodnější. Vždy buďte obezřetní a jídlo si zkontrolujte alespoň vizuálně. Více informací ohledně jídla, které si můžete v restauraci/v hospodě/na dovolené objednávat vám doporučíme v dalším článku, který chystáme – zde (v tomto odkaze bude časem validní odkaz, jakmile bude článek hotový).


obázek pětky | Košík pomoci pro bezlepkáře | Celiakie | Nesnášenlivost lepku | Alergie | Rady ze života

Aplikace FÉR potravina

Využívejte úžasného nástroje – aplikace FÉR potravina. Je to úžasný pomocník nejen pro bezlepkáře/celiaky nebo kohokoliv s jakoukoliv alergií, ale také pro každého, koho zajímá, z čeho je potravina složena nebo vyráběna.

Postup: Je to jednoduché. Načtete EAN kód potraviny a během 1 sekundy máte složení před sebou. Žádná malá písmenka – hned víte, zda je potravina s dobrým složením a nebo by bylo lepší se poohlédnout po nějaké lepší. Pokud jste alergičtí na něco, můžete v nastavení zvolit a aplikace vás vždy při načtení EAN kódu červeně upozorní, zda potravina obsahuje alergen nebo nikoliv. Z mého pohledu by to měla používat i každá provozovna občerstvení, restaurace, apod. protože pak nebude docházet ke zbytečným chybám. 

Stáhnete ji jak na App Store (pro iPhone), tak na Google Play (Android). Je zadarmo a neskutečně dobře to funguje.  

FÉR potravina na App Store - printscreen z mobilního zařízení s označením aplikace z výčtu při hledání na App Store | Nejlepší aplikace na české potraviny (produkty) - pro alergiky, bezlepkáře, bez vajíček, bez bílkovin, bez sacharidů, celiaky, pro všechno, kdo chtějí vědět, co je zdravé a co má jaké složení (bezpečné nebo škodlivé látky - ingredience) | Využijte tento úžasný nástroj v podobě aplikace FÉR potraviny a máte jistotu a nemusíte hledat v malých písmenkách

Webové stránky ferpotravina.cz

Můžete samozřejmě také využít webových stránek ferpotravina.cz – kde velmi snadno najdete, co hledáte. Můžete také hledat nějakou látku (složku, éčko/éčka, konzervanty, antioxidanty, barviva, atd. – jak na tom jsou z pohledu zdraví).

S nadhledem – vše s mírou

Doporučuji se z toho nezbláznit, ale u potravin, které konzumujete pravidelně je dobré si je projít a udělat si z toho nějaký závěr. Např. je snadné najít na trhu 2 druhy párků – kde jedny jsou prošpikované chemií a druhé nikoliv, přitom za stejnou nebo podobnou cenu.

Zdravé žvýkačky

To samé platí pro žvýkačky – podívejte se na žvýkačky na ferpotravina.cz – budete překvapeni, jak jsou některé prošpikované chemií a některé zase naopak. Můžeme hovořit o tzv. zdravých žvýkačkách, pokud neobsahují škodlivou chemii a jsou bez plastu, bez lepku, bez cukru, přesto mají mnoho zdravotních výhod pro organismus, psychiku, soustředění, dentální hygienu, bělení zubů, atd. 


Jak to vypadá v aplikaci FÉR potravina na iPhone (v obrazech pro lepší představu)


obázek šestky | Košík pomoci pro bezlepkáře | Celiakie | Nesnášenlivost lepku | Alergie | Rady ze života

Které suroviny považují nejčastěji lidé mylně za bezlepkové? Rady pro bezlepkáře

Mnoho lidí si plete tyto suroviny, o kterých si myslí, že jsou bez lepku: oves, žito (žitná mouka), ječmen, kuskus, bulgur, špaldová mouka. Pozor na to! Tyto suroviny obsahují lepek, celiak je nesmí konzumovat! Samozřejmě, že těchto surovin je více, uvádíme jen ty nejčastější.


 

Veškeré alergeny musí být dle zákona uvedeny a zvýrazněny (tedy i lepek)

Dle naší legislativy musí výrobci na zboží uvádět veškeré alergeny – podívejte se jak to vypadá složení alergenů. Nemějte strach, pokud si přečtete složení – vždy by měl být lepek tučně označen. Pokud slova jako „mouka, pšeničná mouka, ječmen, pšeničný škrob, oves, žitná mouka, kuskus, atd.“ není ve složení vyjmenována a označena, jedná se o bezlepkový produkt. Výrobci nejsou povinni označit zboží slovy „bez lepku“. 

To samé platí v restauracích/hospodách/řeznictví/cukrárnách – každé toto zařízení by Vám mělo poskytnout seznam alergenů, co obsahuje nabízené zboží. Tzn. co obsahuje klobása, kterou si chcete koupit v řeznictví. 


obázek sedmička | Košík pomoci pro bezlepkáře | Celiakie | Nesnášenlivost lepku | Alergie | Rady ze života

Stopy lepku do 50 mg | Bez lepku do 20 mg | Velmi nízký obsah do 100 mg na 1 kg potraviny

Pokud je ve složení uvedeno, že produkt může obsahovat stopy lepku (tj. do 50 mg na 1 kg potraviny) – je výhradně na celiakovi či na rodičích celiaka, zda tento produkt do jídla použije, či nikoliv. My osobně se přikláníme spíše k tomu, tyto produkty používat. Rozhodli jsme se tak na základě informace získané od Potravinářské komory ČR, která uvádí, že 94 % produktů, které mají ve složení uvedeno, že může obsahovat stopy lepku, lepek neobsahují. Tuto větu výrobci uvádí ve složení pouze pro jistotu, protože nemohou a nebo nechtějí zaručit bezlepkovost produktu (např. vyrábějí o pár metrů dále něco s lepkem a mohlo by se stát….). 

 

logo Potravinářské komory České republiky, Zdroj: foodnet.cz (Potravinářská komora České republiky)

 

Zbylých 6 % produktů může obsahovat lepek do 50 mg na 1 kilogram potraviny. Pokud si tedy vezmete, že může být pro vás rizikových cirka 6 % produktů s tímto označením, je to velmi nízké riziko zejména ve chvíli, kdy si uvědomíte, že tento produkt má zanedbatelnou váhu. Pokud neočekáváte, že těchto produktů sníte za den 1 kg, je riziko téměř nulové. Stačí jíst tyto produkty v rozumné míře a nemělo by to mít žádný vliv.  

S tímto označením, že produkt „může obsahovat stopy lepku“ se setkáte skutečně velmi často. Proto je tato otázka na různých diskuzích neustále pokládaná. Není divu. Chápeme vaše obavy a dotazy. Proto uvádíme náš názor a doporučujeme tyto produkty konzumovat i celiakům. 

Dle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) může výrobce toto označení, že „může obsahovat stopy lepku“ použít v případě, kdy potravina obsahuje do 50 mg lepku na 1 kg potraviny. Pokud produkt obsahuje do 20 mg lepku na 1 kg, může jej označit jako potravinu „bez lepku„. Do 100 mg na 1 kg potraviny se označuje jako „velmi nízký obsah lepku“ – v tomto případě by celiak již neměl tento produkt konzumovat.

Více se můžete dozvědět VÚPP – Výzkumný ústav potravinářský Praha nebo AVCR – Akademi věd České republiky. Bližší informace pro zvídavé – Potravinybezlepku.cz


obázek osm | Košík pomoci pro bezlepkáře | Celiakie | Nesnášenlivost lepku | Alergie | Rady ze života

Příspěvek VZP | Rady pro bezlepkáře

Všeobecná pojišťovna přispívá celiakům-dětem do 18 let až 3.000 Kč / 6 měsíců. Vyhledejte si pravidla, která jsou pro dané období platná, abyste od VZP mohli tento příspěvek získat. Stojí za to k VZP přejít. Neuhradí Vám to vše, co budete muset zaplatit navíc, ale na chodníku je nenajdete.

Odkaz na VZP – příspěvek pro rok 2018 – zde (může se stát, že 2019 již nebude validní – nebudeme aktualizovat – najděte aktuální).


obázek devět | Košík pomoci pro bezlepkáře | Celiakie | Nesnášenlivost lepku | Alergie | Rady ze života

Bez lepku se obejdeme | Fámy o bezlepkové stravě | Nižší pojivost ve prospěch zdraví

Jsou země, kde se klasická pšeničná mouka či lepek obecně vůbec při přípravě pokrmů/jídla nepoužívá. Nemějte tedy obavy, lepek není nezbytný k životu, ani ke stravování. Naopak, jeho vysazení může prospět i komoukoliv, koho celiakie či alergie netrápí. Má třeba jen zažívací problémy. Fámy ve smyslu, že zdravému člověku bezlepková dieta může ublížit, jsou nesmyslné, obzvláště v tu chvíli, kdy si pohlídáte obsah vlákniny a bílkovin při bezlepkové stravě. Lepek se v dnešní době stal jakýmsi nástrojem k získávání vyššího zisku. Bohužel mám takový pocit, že namísto toho, aby se používal tam, kde je nezbytně nutný jako pojivo, používá se spíše jako zahušťovadlo a to i ve chvíli, kdy to není vůbec zapotřebí. Nezapomínejte tedy, že při vysazení lepku je nutné řešit ztrátu vlákniny a bílkoviny, tj. nahradit ji někde jinde. Když nakupujete například müsli, můžete si vybrat takový produkt, který obsahuje vyšší množství těchto látek.  

Pokud není potřeba bezlepkovou dietu zavádět, proč se tím vším zabývat? To je ale na každém z nás. Pokud Vaše tělo nemá s lepkem problémy, jezte zdravěji například tím, že se zaměříte na ty „zdravější mouky“ – jakou je například mouka žitná, která patří mezi méně pojivé mouky. Bohužel zklamu cukrářky, nejlepší pojivost – nejlepší cukroví. Bezlepkové mouky/směsi Vám bohužel téměř ve všech případech svojí nižší pojivostí zesložití práci s těstem. Udělat tenké trubičky z bezlepkové mouky je spíše zázrak, aby se vám nerozpadly. Jizerku se dle mého vyznačuje vyšší pojivostí. To přináší výhodu, pokud ji použijete právě na cukroví. S Jizerkou se tedy lépe pracuje. To ale neznamená, že ji máte považovat za kvalitnější bezlepkovou mouku. Záleží na každém, co zrovna hledá. Zda lepší pojivost ve prospěch snadnějšího zpracování/výsledku nebo nižší pojivost ve prospěch zdraví (menší zátěže pro trávící trakt).


obázek deset | Košík pomoci pro bezlepkáře | Celiakie | Nesnášenlivost lepku | Alergie | Rady ze života

Neustále se zvyšující počet celiaků

Graf neustále rostoucího počtu celiaků | Růst celiaků | Rady pro bezlepkáře

 

Proč celiaků přibývá. Myslím si, že jedním z důvodu je fakt, že se lepek přidává všude možně a to i tam, kde vůbec být nemusí. Proč? Protože je to jedna z nejlevnějších přísad, díky které získá daný výrobce více „materiálu“ za méně korun. Přičemž výdělek stoupá. Proč tedy nepřidávat pšeničnou mouku do žvýkaček, gumových bonbónů, salámů, šunek, pendreků, zmrzliny, smažených vajec, špenátu, apod. Dnešní doba je o penězích. Jen si to musíme uvědomit. Kvalitu pšenice neumím posoudit, i když jsem na toto téma slyšel dost ze strany některých zemědělců (potvrdili mi urychlování). K čemu se rád vyjádřím je kvalita pečiva. Ta strmě každým rokem klesá stejně jako u většiny zboží. 


Běžte se schválně podívat na pečivo do jakéhokoliv supermarketu. Kolik druhů pečiva je ze zmraženého polotovaru? Myslíte si, že jsou výsledky z těchto polotovarů srovnatelné s čerstvým pečivem? Můj selský rozum mi jasně odpovídá. Kvalita je nižší včetně její chuti. Bohužel. Má to své výhody pro prodejce, ale zákazník přichází o mnohé. Doporučuji spíše nakupovat v menších obchůdcích, kam dováží menší pekárny, alespoň do té doby, kdy dostanou supermarkety rozum. To ale nebude dříve, dokud si to my, jakožto spotřebitelé neuvědomíme a nepřestaneme jim to kupovat/baštit. Ono dělat si vlastní pečivo ušetří mnoho nákladů, k tomu jsou polotovary ideální variantou. Jako obchodník chápu, jako zákazník bohužel nikoliv.


obrázek jedenáct | Košík pomoci pro bezlepkáře | Celiakie | Nesnášenlivost lepku | Alergie | Rady ze života

Bezlepkové recepty – rady pro bezlepkáře

Na internetu jsou mraky bezlepkových receptů. Jen málo jich je kvalitních. Můžete se pustit do dlouhého procesu hledání dobrého bezlepkové receptu na bezlepkové rohlíky, nebo recept na bezlepkový chléb, knedlíky, či buchtu, vánočku, mazanec, hlavní jídlo, snídaně, svačiny, apod. Nebo můžete zajít na naše stránky do kategorie Bezlepkové recepty 🙂 Hledání, zkoušení a experimentování jsme se věnovali poslední 3 roky a stále v tom pokračujeme. Snažíme se najít pro naši dceru to nejlepší – vlastně už i pro nás – protože jíme stejný bezlepkový oběd (i když sami nejsme bezlepkáři). Vyzkoušejte naše recepty a ušetříte si tak spousty peněz a času a nepovedených jídel. 


obrázek dvanáct | Košík pomoci pro bezlepkáře | Celiakie | Nesnášenlivost lepku | Alergie | Rady ze života

Bezlepkové pečivo | Domácí pekárna a dobrý recept pomůže

Myslíme si, že uvařit dobrý oběd/večeři v bezlepkovém provedení není v dnešní době při trochu umu a dobrého receptu složité (čím méně mouky, tím snazší). Komplikovanější je udělat dobré pečivo. Pečivo má velký obsah mouky. Záměna mouky je o to zásadnější. Dalším důvodem, proč je to složité je z toho důvodu, že pečivo je velmi oblíbené a původní zvyk lepkáře na něj a na jeho lepkovou chuť, je vysoká. Proto pečivo považujeme za stěžejní. S tím Vám může celkem snadno pomoci domácí pekárna – ideálně s bezlepkovým programem. Pokud ještě narazíte na skutečně dobrý recept, máte vyhráno. Domácí pekárna ušetří Váš čas, pokud jej mnoho nemáte. Kdo ho v dnešní době má? Jen málo vyvolených. Pro ty, co máte více času a chcete si pečivo ručně připravit a péct v troubě, máme pro Vás skvělý bezlepkový recept na chléb a na bezlepkové rohlíky.


Souhlasíme s podnětem jednoho ze čtenářů s tím, že ruční příprava a pečení v troubě je nenahraditelné (vč. dokonalého pečiva). Ne ale všichni na to mají čas – taková je doba. Opět musím zmínit svoji oblíbenou větu – to je na každém z vás jakou zvolíte přípravu těsta a jak budete péct.


obrázek třináct | Košík pomoci pro bezlepkáře | Celiakie | Nesnášenlivost lepku | Alergie | Rady ze života

Může být celiakie krátkodobé onemocnění?

V éteru, mezi lidmi, ale i v médiích různého typu se můžete setkat s tvrzením, že celiakie může být přechodné onemocnění. To je holý nesmysl. Celiakie je vždy na celý život. 


obrázek čtrnáct | Košík pomoci pro bezlepkáře | Celiakie | Nesnášenlivost lepku | Alergie | Rady ze života

Skupiny na Facebooku (např. Bezlepkové recepty)

Přihlašte se na facebooku k bezlepkovým skupinám, kde se můžete inspirovat, nechat si poradit, dát nějaký dotaz do diskuze. Zde najdete skutečnou pomoc od lidí, kteří řeší ten samý problém, jako vy a soucítí s vámi. Např. Bezlepkové recepty.


animované číslo 15

 

 

 


Vlastní názor založený na vlastní zkušenosti | Rady pro bezlepkáře

V tomto článku uvádíme pouze naše postřehy, které jsou založené na naší vlastní zkušenosti, vyjma těch bodů, které jsou podloženy erudovanými zdroji. Tento článek není žádná odborná studie. 


Vyjádření se k podnětům ze stran čtenářů | Rady pro bezlepkáře


Zjednodušování

Jsou věci, které se nemohou zjednodušovat a jsou věci, kde je zjednodušení nutné, kde to situaci i životu jako takovému pomáhá. Mám hodně reakcí, které nesouhlasí se zjednodušováním v tomto článku. Dovolím si s nimi nesouhlasit. Věřím tomu, že v jednoduchosti je síla – v tom jsem si jist. Váš přístup, vaše jednodušší specifikace kuchaři, to vše může celiakovi usnadnit život, i v konzumaci jídla ve společnosti. Že by měl zůstat celiak raději sedět doma – s touto větou nemohu souhlasit. Celiaci musí žít. Celiak bude chodit do školy/do práce a bude jezdit na výlety, na tábory, na dovolenou.


Celiaci – Neseďte doma | Běžte do restaurací a hospod!

Když bude trochu šikovný, naučí se domluvit si s kuchyní přípravu jídla tak, aby se nemusel bát v téměř jakékoliv hospodě nebo restauraci. Představte si dítě, které bude sedět kvůli této větě (výše) doma a nebude trávit čas se svými vrstevníky. Proč? Jen kvůli tomu, že se všeho kolem má bát? Tím, že se nebudete bát a budete kuchyně žádat o bezlepkovou stravu – i tím se bude v budoucím období vytvářet určitá informovanost/osvěta. Kuchaři i obsluha budou více navyklí.


Poptávka ovlivňuje nabídku

Dokonce i majitelé restaurací i hospod budou čím dál častěji nabízet bezlepkové pokrmy a budou chtít, aby i jejich kuchař uměl bezlepkově vařit. Proč? Protože po tom bude poptávka. A po čem je poptávka, z toho jsou peníze – a to je hlavní hnací motor pro majitele. Když ale budete sedět doma – poptávka nebude. To jen díky vám se začíná objevovat bezlepková strava v restauracích a hospodách a bezlepkové potraviny v obchodech a supermarketech. Poptávka ovlivňuje nabídku. 


Náš tip na jídlo (kuř.maso na přírodno) – rady pro bezlepkáře

Stejně jako nemůžete absolutně neznalému kuchaři vysvětlovat, co přesně je lepek, to samé platí v případě, kdy uvádíme nejjednodušší tip na jídlo, které si můžete objednat. Je jasné, že jídel je možné připravit mnoho – náš tip jídla (č. 4) je ale nejčastěji možná varianta ve všech typech hospod a restauracích (včetně trojek i čtyřek) – máme to vyzkoušené a nemáme s tím problém. Bylo by ideální, kdyby kuchaři byli znalí již ze školy, a kdyby ti, co nevychází právě ze školy měli do jednoho školení na alergeny a celiakii/alergie lepku.


Romantická představa

Bylo by ideální, kdyby na každém rohu byly nabízené bezlepkové pokrmy nebo ideálně byly bezlepkové restaurace. To je ale pouze náš zbožný sen, prozatím i to proškolení. Věřím tomu, že se během několika málo let stane samozřejmostí, že vám ve většině restaurací a hospod nabídnou alespoň jeden jednoduchý bezlepkový pokrm (například náš tip – kuřecí maso na přírodno). Vše záleží na poptávce, tedy na vás, na celiacích/rodičích/prarodičích, co se nebudou bát.


Vyzkoušejte také další bezlepkové recepty – rady pro bezlepkáře

Zebra tvaroháč bez mouky | Bezlepkový dezert | Bezlepkové recepty | 6. recept

Fotka bezlepkové mrkvové buchty na talířku | Bezlepková mrkvová buchta | Bezlepkové recepty | Bezlepkový recept | Autor: Jiří Samuel | Rady ze života

Bezlepkové kiwi řezy | Dezert | Bezlepkové recepty | 31. recept

Bezlepkové řezy šalamoun | Bezlepkové recepty | 26. recept

Bezlepkový chléb z domácí pekárny | Bezlepkové recepty | 27. recept

Bezlepkový makovec | Dezert | Moučník | Bezlepkové recepty | 22. recept


  Ostatní bezlepkové recepty >> 


Mohlo by vás zajímat 60 bezlepkových receptů

Bezlepkové recepty (celiakie)

 

51.-60. bezlepkový recept

 

Bezlepková vajíčková pomazánka | 60. recept 
Svíčková na smetaně | Přirozeně bez lepku | 59. recept
Pařížský dort | 58. recept
Kvasnicová pomazánka | 57. recept
▶️
 VIDEO – rybízové řezy
Makovec bez mouky | 56. recept
Řezy s pudingem | Rychlý dezert | 55. recept
Mrkvové placky | Rychlá večeře | 54. recept 
Bezlepková buchta s tvarohem a zakysanou smetanou | 53. recept
Bezlepková čokoládová buchta s mandarinkovým krémem | 52. recept 
Bezlepkové trubičky v čokoládě | 51. recept 

 

41.-50. bezlepkový recept

Bezlepkové čokoládové muffiny | 50. recept 
Bezlepkové řízečky v sýrovém těstíčku | 49. recept 
Bezlepkový štrúdl | 48. recept 
Bezlepkové rybízové řezy | 47. recept 
Bezlepkový mrkvový dort | 46. recept 
Bezlepková prošívaná deka | 45. recept 
Bezlepková domácí rybičková pomazánka | 44. recept
Bezlepkové mandarinkové řezy | 43. recept 
Bezlepkový houskový knedlík | 42. recept 
Bezlepková česneková pomazánka | 41. recept

 

31.-40. bezlepkový recept

 

Bezlepkové muffiny s čokoládou | 40. recept 
Bezlepkové nekynuté koláčky | 39. recept 
Bezlepková dovolená 
Bezlepkové hovězí na divoko | 38. recept 
Bezlepkové medové bochánky | 37. recept 
Bezlepková linecká kolečka | 36. recept 
Domácí vaječný likér | Vaječňák
Bezlepkový perník z domácí pekárny | 35. recept 
Bezlepkový mazanec z domácí pekárny | 34. recept
Bezlepkový čokoládový dort | 33. recept 
Bezlepková žemlovka s jablky | 32. recept 
Bezlepkové kiwi řezy | Dezert | 31. recept 

 

21.-30. bezlepkový recept

 

Bezlepkový mazanec | Velikonoce | 30. recept
Bezlepkové halušky se zelím | 29. recept
Bezlepkové rady pro bezlepkáře 
Bezlepková mrkvová buchta | 28. recept 
Bezlepkový chléb z domácí pekárny | 27. recept
Bezlepkové řezy šalamoun | 26. recept
Bezlepková strouhaná buchta | Rychlovka | 25. recept
Bezlepkové nivánky | Sýrové mlsání | 24. recept
Bezlepkový koláč s drobenkou | 23. recept
Bezlepkový makovec | Moučník | 22. recept
Bezlepková pizza | 21. recept

 

11.-20. bezlepkový recept

Bezlepková krupičná kaše | 20. recept
Bezlepkové peciválky | 19. recept
Bezlepková bábovka | 18. recept
Bezlepkové kynuté koláče | 17. recept
Bezlepkové rohlíky s psyliem | 16. recept
Bezlepkový chléb s psyliem | 7. recept
Bezlepkové bramborové knedlíky | Drbáky | 15. recept
Bezlepkový tvarohový dort s ovocem | 14. recept 
Bezlepkové vanilkové rohlíčky | Cukroví bez lepku | 13. recept
Bezlepkové pohankové rizoto se špenátem | 12. recept
Bezlepková tvarohová buchta s povidly | 11. recept 

 

1.-10. bezlepkový recept

Bezlepkový táč s ovocem | 10. recept 
Bezlepkový vanilkový cukr | 9. recept 
Bezlepkové borůvkové knedlíčky babičky Štefky | 8. recept 
Bezlepkový dotazník na celiakii | Pomozte studentce VŠ | Pohostinství a celiakie 
Bezlepková zebra tvaroháč bez mouky | 6. recept 
Bezlepkové knedlíky s burizony | 5. recept 
Bezlepkový makovec bez vajec | 4. recept
Bezlepková bábovka s tvarohem | Pro děti | 3. recept
Bezlepkové chlebové placky | Bezlepkové pečivo | Pro děti | 2.recept
Bezlepková vánočka | Mazanec | Oblíbený recept podle mojí babičky
Příznaky celiakie | Je dědičná? | Cesta k diagnóze | Celiakie – 2.díl
Celiakie (Bezlepková dieta) | Jak se k tomu postavit? | Vhodný přístup 

Jiří Samuel
Sledujte nás
0 0 hlasů
Article Rating

Další články z kategorie Bezlepkové recepty:
Bezlepkové karamelové kuličky | Nepečené cukroví | 71. recept
Bezlepková ananasová buchta "Orgasmus" | 70. recept
Bezlepkový banánový chlebíček | Zdravá svačina | 69. recept
Bezlepkový brumík | Dobrá svačinka | 68. recept
Bezlepkové zelňáky | Slané mlsání | 67. recept

Jiří Samuel

Jsem admin a tvůrce webových stránek radyzezivota.cz, zdravezvykacky.cz, healthychewinggum.com. Je pro mě výzva psát unikátní obsah a vytvářet strategii a architekturu webu a neustále jej posouvat dál. Jsem kreativní, tvůrčí, mám rád upřímnost, vždy hledám pravdu, a snažím se jí šířit, jsem objektivní a chybu považuji za důležitou součást svého života - bez chyby není pokroku. Jednou z mých nejsilnějších skills je schopnost umět sbírat střípky informací, analyzovat je a vygenerovat z nich zjednodušený pohled. Miluji přírodu, zdravý životní styl, zdravé žvýkačky, ohleduplnost, férovost, vážím si šikovných lidí s pokorou a šikovných věcí. Nemám rád kopie, umělé věci, přetvářky, namyšlenou aroganci, lži, propagandu a vše tomu podobné. Vítejte a nechte se inspirovat!

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za vaše názory, prosím komentujte.x