
Bezlepkový chléb z domácí pekárny, který Vám chci představit, je skvělou variantou, jak si upéct výborné domácí pečivo. Příprava je rychlá, nenáročná. Chléb je nadýchaný a dobrý i druhý den, nedrobí se a můžete si ho zamrazit po plátcích. Kdo rádi používáte domácí pekárnu, tento recept si oblíbíte stejně jako my 🙂 Domácí pekárna ušetří Váš čas a energii.
Bezlepkový chléb z domácí pekárny
Bezlepkové pečivo je věčné téma k diskusi. Jak ho upéct, aby bylo vláčné a nedrobivé. Aby vydrželo do dalšího dne, nebo bylo dobré i z mrazáku. Nám se po více jak 2 letech povedlo najít recept a upravit ho tak, aby se na něj naše dcera skutečně těšila (to byl a je náš hlavní úkol). Pokud hledáte výjimečný recept, který není náročný na přípravu, nabízíme tento bezlepkový chléb z domácí pekárny. Na rozdíl od většiny již namíchaných pytlíkových směsí není plný nezdravých „chemických“ přísad. Inspirovali jsme se receptem na pšenično žitný chléb z domácí pekárny (není bezlepkový), který jsme upravili do bezlepkové podoby a vylepšili jej díky chia semínkům – tím získá chléb na vláčnosti („vychytávka“ p. Alexandry Brunnerové). Když je bezlepkový chléb z domácí pekárny čerstvý, není ani poznat, že je bezlepkový.
Recept – bezlepkový chléb z domácí pekárny
(zdroj : upravený recept od mamčiny kolegyně)
Doba přípravy
10 minut
Ingredience
(dávejte do nádoby v pořadí, jak jsou psané)
150 ml vody
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
2 lžičky chia semínek spařit horkou vodou (cca 150 ml) a po vychladnutí nechat zakryté v lednici do druhého dne
1 lžíce psyllia namočená ve 200 ml vody (stačí cca 1/2 h před pečením chleba)
400 g mouky Nutrifree pe Pane
1 lžíce sušeného mléka
1 a 1/2 lžičky soli
1 lžička kmínu
1 pytlík sušeného droždí
Postup
Všechny ingredience dáme do pekárny – nejprve se vždy dají všechny tekuté suroviny a poté sypké. Droždí nakonec. Nádobou lehce zatřeseme, aby se suroviny rovnoměrně rozprostřely v pečící nádobě. Pekárnu zapneme na bezlepkový program. Po upečení necháme chléb trochu zchladnout (cca 15 min.) a vyklopíme na mřížku, kde necháme vystydnout. Uchováváme jej zabalený v utěrce a sáčku.
Fotky z naší kuchyně
Tipy
- Pokud předpokládáte, že chléb nesníte v den upečení nebo následující den, doporučujeme zbytek nakrájet na plátky a zamrazit. Po rozmražení je chléb jako čerstvý.
- Když Vám chléb zbyde a Vy jej nestihnete sníst do 2 dnů, můžete jej opéct na grilu nebo na pánvi jako topinku.
Dobré chutnání bez povídání 🙂
Upozornění
U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádíme (tím myslíme hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemůžeme Vám zaručit, že výsledek bude dobrý.
Mohlo by vás zajímat 60 bezlepkových receptů
Bezlepkové recepty (celiakie)
51.-60. bezlepkový recept
Bezlepková vajíčková pomazánka | 60. recept
Svíčková na smetaně | Přirozeně bez lepku | 59. recept
Pařížský dort | 58. recept
Kvasnicová pomazánka | 57. recept
▶️ VIDEO – rybízové řezy
Makovec bez mouky | 56. recept
Řezy s pudingem | Rychlý dezert | 55. recept
Mrkvové placky | Rychlá večeře | 54. recept
Bezlepková buchta s tvarohem a zakysanou smetanou | 53. recept
Bezlepková čokoládová buchta s mandarinkovým krémem | 52. recept
Bezlepkové trubičky v čokoládě | 51. recept
41.-50. bezlepkový recept
Bezlepkové čokoládové muffiny | 50. recept
Bezlepkové řízečky v sýrovém těstíčku | 49. recept
Bezlepkový štrúdl | 48. recept
Bezlepkové rybízové řezy | 47. recept
Bezlepkový mrkvový dort | 46. recept
Bezlepková prošívaná deka | 45. recept
Bezlepková domácí rybičková pomazánka | 44. recept
Bezlepkové mandarinkové řezy | 43. recept
Bezlepkový houskový knedlík | 42. recept
Bezlepková česneková pomazánka | 41. recept
31.-40. bezlepkový recept
Bezlepkové muffiny s čokoládou | 40. recept
Bezlepkové nekynuté koláčky | 39. recept
Bezlepková dovolená
Bezlepkové hovězí na divoko | 38. recept
Bezlepkové medové bochánky | 37. recept
Bezlepková linecká kolečka | 36. recept
Domácí vaječný likér | Vaječňák
Bezlepkový perník z domácí pekárny | 35. recept
Bezlepkový mazanec z domácí pekárny | 34. recept
Bezlepkový čokoládový dort | 33. recept
Bezlepková žemlovka s jablky | 32. recept
Bezlepkové kiwi řezy | Dezert | 31. recept
21.-30. bezlepkový recept
Bezlepkový mazanec | Velikonoce | 30. recept
Bezlepkové halušky se zelím | 29. recept
Bezlepkové rady pro bezlepkáře
Bezlepková mrkvová buchta | 28. recept
Bezlepkový chléb z domácí pekárny | 27. recept
Bezlepkové řezy šalamoun | 26. recept
Bezlepková strouhaná buchta | Rychlovka | 25. recept
Bezlepkové nivánky | Sýrové mlsání | 24. recept
Bezlepkový koláč s drobenkou | 23. recept
Bezlepkový makovec | Moučník | 22. recept
Bezlepková pizza | 21. recept
11.-20. bezlepkový recept
Bezlepková krupičná kaše | 20. recept
Bezlepkové peciválky | 19. recept
Bezlepková bábovka | 18. recept
Bezlepkové kynuté koláče | 17. recept
Bezlepkové rohlíky s psyliem | 16. recept
Bezlepkový chléb s psyliem | 7. recept
Bezlepkové bramborové knedlíky | Drbáky | 15. recept
Bezlepkový tvarohový dort s ovocem | 14. recept
Bezlepkové vanilkové rohlíčky | Cukroví bez lepku | 13. recept
Bezlepkové pohankové rizoto se špenátem | 12. recept
Bezlepková tvarohová buchta s povidly | 11. recept
1.-10. bezlepkový recept
Bezlepkový táč s ovocem | 10. recept
Bezlepkový vanilkový cukr | 9. recept
Bezlepkové borůvkové knedlíčky babičky Štefky | 8. recept
Bezlepkový dotazník na celiakii | Pomozte studentce VŠ | Pohostinství a celiakie
Bezlepková zebra tvaroháč bez mouky | 6. recept
Bezlepkové knedlíky s burizony | 5. recept
Bezlepkový makovec bez vajec | 4. recept
Bezlepková bábovka s tvarohem | Pro děti | 3. recept
Bezlepkové chlebové placky | Bezlepkové pečivo | Pro děti | 2.recept
Bezlepková vánočka | Mazanec | Oblíbený recept podle mojí babičky
Příznaky celiakie | Je dědičná? | Cesta k diagnóze | Celiakie – 2.díl
Celiakie (Bezlepková dieta) | Jak se k tomu postavit? | Vhodný přístup
Další články z kategorie Bezlepkové pečivo:
Bezlepkové rohlíky s psylliem | 16. recept
Bezlepkový chléb s psylliem | 7. recept
Dobrý den, Kristýnko, tak to je skvělé! ;-). Jsem moc ráda, že se povedl a že chutná. Určitě to také někdy zkusím se lněným semínkem místo chia. Mějte se krásně a budeme rádi za další zpětnou vazbu třeba k jinému receptu :-). Tereza
Dobrý den, tak jsem chlebík dělala se záparou z drcených lněných semínek namísto chia. Byl to můj první bezlepkový chléb a jsem nadšená. Nadýchaný, měkkoučký, výborný, přesně po jakém syn toužil. Nedávala jsem do mrazáku, trvalo nám asi 5 dní, než jsme ho snědli a i ten pátý den byl pořád dobrý. Takže díky moc za super recept pro domácí pekárnu.
Dobrý den, Kristýno,
děkujeme za Váš postřeh :-).
Drcené lněné semínko jsem nikdy v tomto receptu nezkoušela, ale co vím, hodně se nechává nabobtnávat a využívá se do pečiva. Určitě bych to zkusila. Budu ráda, když mi pak napíšete, jak se chlebík povedl a jak chutnal 🙂
Hezký den.
Tereza
Dobrý den,
nedala by se chia semínka nahradit drceným lněným semínkem?
Děkuji.
Kristýna