Bezlepkový mazanec | Velikonoce | Bezlepkové recepty | 30. recept

Rádi byste si upekli dobrý bezlepkový mazanec, který bude vláčný a i další dny chutný? Máme pro Vás recept, který je osvědčený a v naší rodině velmi oblíbený. Vyzkoušejte ho a už nebudete hledat jiný ;-).


Bezlepkový mazanec


     Jedním z prvních mých bezlepkových pokusů byla vánočka. Dcera ji miluje, a protože ji tenkrát pár týdnů před Vánoci diagnostikovali celiakii, byla to pro mě výzva. Vyzkoušela jsem různé recepty, ale nakonec jsem si upravila recept od mé babičky do bezlepkové podoby. Výsledek byl skvělý. Ještě pár pokusů, vždy jsem něco trochu vylepšila a zrodil se recept, který myslím stojí za to. Stejné těsto jako na bezlepkovou vánočku používám i na bezlepkový mazanec.

     Bezlepkový mazanec si vychutnáte nejen čerstvý, ale také i třetí den po upečení. Máme ho rádi suchý i namazaný máslem. Pojďme se podívat na recept!


Recept – bezlepkový mazanec

(zdroj: původní recept od babičky Johanny)


Ingredience

½ kg bezlepkové mouky (300 g Schär Mix B nebo Nutrifree per Dolce, 200 g Doves Farm samokypřící)
1/2 lžičky xantanu
15 dkg cukru moučka
BLP vanilkový cukr
BLP prášek do pečiva
5 dkg droždí Fala
špetka soli
muškátový oříšek
200-250 ml mléka (pokud použijete olej, dáte jen 200 ml mléka)
10 dkg tuku Hera (nebo 10 dkg oleje, tj asi 110ml)
2 vejce (celá)
1 tučný tvaroh v kostce
50 ml rumu
rozinky, mandle, ořechy podle chuti


Postup

     Ohřejeme mléko, aby bylo teplé (ne horké). Rozdrobíme do něj droždí a přidáme půl lžičky cukru krystal. Promícháme a necháme vzejít kvásek (tzn., že droždí začne „pracovat“). Mezitím smícháme všechny sypké suroviny (mandle, rozinky a ořechy zatím ne). Přidáme vejce, tvaroh, Heru a kvásek. Robotem či ručně pořádně prohněteme, nejprve na malé otáčky, potom rychleji. Až je těsto vláčné a suroviny dobře propojené, přidáme rozinky a mandle. Ještě trochu prohněteme.

     Těsto necháme v míse, posypeme lehce moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout. Nakynuté těsto ještě pořádně prohněteme rukama na pomoučeném vále, otáčíme o 90 stupňů a od kraje hněteme. Z těsta vytvarujeme mazanec, dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 30-45 minut kynout. Poté pomažeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 230°C. Pak snížíme teplotu na 200°C a pečeme ještě asi 20-30 minut. Pokud by se mazanec připaloval, přikryjeme ho alobalem a pečeme dál. Špejlí zkusíme, zda je hotový (špejle je po vytažení suchá). Mazanec necháme vystydnout, pocukrujeme a můžeme se do něj pustit.


Fotky našeho mazance

Fotografie našeho bezlepkového mazance | Bezlepkový mazanec | Bezlepkové recepty | Celiakie | 30. recept


Dobré chutnání bez povídaní 🙂 


Vyzkoušejte také

Bezlepková vánočka | Bezlepkové recepty | Vánoce

 

 

  Bezlepková vánočka >> 

 

 


  Ostatní bezlepkové recepty >> 


Upozornění

     U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádíme (tím myslíme hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemůžeme Vám zaručit, že výsledek bude dobrý.


Poslední aktualizace dne: 29.07.2018

(77)



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!

Zabere Vám to pár sekund, přitom pro nás je to obrovská motivace. 


Dejte nám like a sdílejte nás na Facebooku


Sdílejte nás i na ostatních sociálních sítí (postranní panel nalevo)


Děkujeme za jakoukoliv formu podpory!


Mohlo by Vás zajímat - 5 top článků na Rady ze života:


1) Křemelina

Křemelina | Přírodní detox | Pryč s parazity! | Zdraví


2) Zdravé žvýkání (bez zdraví škodlivého aspartamu či sorbitolu)Zdravé žvýkání bez éček | Bez zdraví škodlivého aspartamu | Zdraví


3) 100% přírodní deodoranty (TOP 2 - odzkoušené, účinné)

Krystal | 100% přírodní deodoranty | Antiperspiranty | Zdraví


4) Tuhé mýdlo (z 99% účinnější než gel - o zdraví ani nemluvě)

Tuhé mýdlo zpět na výsluní | Bez gelu se konečně umyješ | Zdraví


5) Knihy pro děti (2-5 let) - Jak naučit barvy hrou? 

Barvy hrou | Jak naučit děti poznávat barvy? | Knihy pro děti (1-4 roky) | Děti

 


Hlavní strana     Dům | Domácnost     Finance     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     Ostatní     Kraťasy     Vše


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!