Máte rádi čokoládu? Pokud ano, bezlepkový pařížský dort neboli pařížák je pochoutka přesně pro Vás. Lehký čokoládový korpus, smetanový krém a čokoládová poleva vykouzlí neskutečně lahodný dezert, který se hodí na každou oslavu.
Bezlepkový pařížský dort
Můj manžel miluje pařížský dort už odmala. Maminka mu ho vždy kupovala na narozeniny v Třebíči v cukrárně. Tam mají fakt nejlepší pařížák na světě 🙂 Nebylo snadné najít takový recept, aby byl dobrý jak korpus tak i krém. A aby se alespoň přibližoval kvalitám třebíčských cukrářů. Inspirovala jsem se na webových stránkách urybicky.cz. Recept jsem musela upravit, aby byl bez lepku a mohla ho i naše dcera. Povedlo se! Manžel je nadšený a nejraději by kdykoli, kdy má někdo z rodiny narozeniny, měl na stole tento čokoládový skvost. Důležité je nešetřit na surovinách, koupit opravdu kvalitní tučnou smetanu ke šlehání a kvalitní hořkou čokoládu.
Recept – bezlepkový pařížský dort
(zdroj: www.urybicky.cz)
Ingredience
Na krém
2 smetany ke šlehání 40%-ní
1 smetana ke šlehání 30%-ní
300 g hořké čokolády (doporučuji čokoládu s obsahem kakaa minimálně 50%)
Na korpus
4 vejce
3 lžíce moučkového cukru
2 lžíce oleje
1 lžíce kakaa
3 lžíce mouky Doves Farm samokypřící (pokud použijete jinou mouku, přidejte 1 lžičku jedlé sody)
pár kapek citronu
Na polevu
200 g hořké čokolády
6 lžic vody
kousek másla
Na dozdobení
250 ml 33%-ní smetany ke šlehání
Postup
Den před přípravou dortu si udělejte směs na krém. Do hrnce nalijte šlehačky a nalámejte čokoládu. Dobře promíchejte, přiveďte k varu a vařte 1 minutu. Vychladlou směs nechte v lednici do druhého dne.
Na korpus nejprve oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte s pár kapkami citronu. Přidejte 2 lžíce cukru a šlehejte. Po jednom přidejte žloutky, olej a zbylý cukr. Nakonec zlehka vmíchejte mouku a kakao. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy (nebo dortovou formu vyložte pečícím papírem – aby šel pečící papír dát do formy, namočte ho ve studené vodě a rozprostřete do formy). Pečte na 180°C asi 20 minut. Zapíchnutím špejle zkontrolujte, zda je korpus dobře propečený. Korpus nechte zchladnout.
Mezitím si připravte krém. Směs vyndejte z lednice a vyšlehejte do hustého krému. To trvá asi 10-15 minut. Krém natřete na vychladlý korpus a dejte do lednice ztuhnout. Připravte si polevu – ve vodní lázni (na sporák dejte velký hrnec s vodou a do něj menší hrnec). Všechny ingredience na polevu dejte do menšího hrnce a nechte rozpustit. Voda ve velkém hrnci se nesmí vařit. Polevu je možné zjemnit troškou smetany ke šlehání. Nakonec polijte dort polevou a nechte dobře ztuhnout v lednici.
Dort podávejte nejlépe s domácí šlehačkou. Tu připravíte tak, že mixérem důkladně vyšleháte 33%-ní smetanu ke šlehání, nebo použijete láhev na přípravu šlehačky, která šlehačku ušlehá za Vás :-).
Dobré chutnání bez povídání 🙂
Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!
Děkujeme za podporu v podobě Like / Sdílení na Facebooku
MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT
6 TIPŮ - NÁKUP ZDRAVÍ
1) Nejlepší šampon (přírodní) | Pro každého - i mastné vlasy
2) 100% přírodní deodoranty (TOP 2 - odzkoušené, účinné)
3) Nejlepší tekuté mýdlo (přírodní) | Do kuchyně
4) Zdravé žvýkání (bez zdraví škodlivého aspartamu či sorbitolu)
5) Tuhé mýdlo (z 99% účinnější než gel - o zdraví ani nemluvě)
6) Jak se zbavit rýmy (zadní rýmy)? | Víme, jak na to!
Hlavní strana Bezlepkové recepty Zdraví Šoptip Udělej si sám
Dům | Domácnost Jídlo | Pití Kultura Lidé
Auto | Doprava Kam investovat Počítač Udělej si sám Zahrada Zlepšováky Úspora Bezlepkové recepty Grilování Nákup Pivo
Vaření Film Hudba Hudební videoklipy Kniha Seriál Děti Relax Hlava | Psychologie Podnikatel Sport Zdraví
Myšlenky | Úvahy Přísloví a lidové moudrosti Filmové tipy Zábava
Upozornění návštěvníkům
Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!