
Cukr a jeho druhy dle hrubosti a jejich použití. Co je cukr krystal, krupice, cukr moučka (práškový/moučkový cukr) či pudrový cukr? Jaký je mezi těmito druhy cukru rozdíl? V kterém případě použít jaký cukr? Pojďme na to!
Cukr a jeho druhy
Existuje několik možných rozdělení cukrů. My se ale budeme zabývat pouze druhy z pohledu hrubosti cukrů. Doma se vyskytují nejčastěji tyto 3 druhy cukru – cukr krystal, cukr krupice a cukr moučka. Liší se od sebe hrubostí zrn (velikostí).
1) Cukr krystal
Cukr krystal je cukr, který vyjde z výroby cukrovarů jako základ. Složení je ze 100 % cukr krystal.
Použití:
Krystal se nejčastěji používá tam, kde se může rozpustit, tedy na zavařování, při přípravě nápojů, karamelu, vánočních likérů. Používá se také do drobenky, náplní, atd. , kde nevadí jeho hrubá konzistence.
2) Cukr krupice
Cukr krupice je jemnější cukr, který vznikne hrubým podrcením cukru krystalu. Má menší krystaly, lépe se sype a rozpouští, než jeho hrubší varianta – cukr krystal. Složení je ze 100 % cukr krupice.
Použití:
Krupice se používá na běžné pečení – např. koláčů, buchet, apod.
3) Cukr moučka (práškový/moučkový)

Cukr moučka vznikne jemným pomletím cukru krupice. Je to směs cukru s kukuřičným škrobem, který se přidává z důvodu, aby se cukr vlhkem nehrudkoval. Často bývá kukuřičný škrob označován jako protihrudkující/protispékavá látka. Celkově je v balení obsaženo malé množství škrobu – max. se může přidávat 3 % z celkového obsahu.
Použití:
Moučka se používá na náplně, polevy a na pocukrování moučníků, smíchání s mákem na knedlíky, smíchání se skořicí na lívance (neskřípe mezi zuby) :). A když chcete, aby cukr naopak křupal – dobrá volba bude zvolit cukr krupici. Vlastně se používá často tam, kde hrozí, že by se během přípravy nemusel rozpustit – kde potřebujete jemnou konzistenci – vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, domácí marcipán, atd.
4) Pudrový cukr
Nejhladší struktura cukru také nazývaný jako extra jemná moučka. Údajně se speciálně prosévá.
Použití:
Hodí se na nejjemnější polevy, máslové krémy, fondán, atd.
Přírodní alternativa cukru – Xylitol
Popřemýšlejte také o zdravější variantě cukru – Xylitolu, který pomáhá v boji proti zubnímu kazu.
Více o cukru:
Cukr na wikipedii – https://cs.wikipedia.org/wiki/Cukr
Cukr v dtestu.cz – https://www.dtest.cz/clanek-1934/hnedy-nebo-bily-cukr
Cukr v cukrovarech – http://www.cukrovaryttd.cz/caste-otazky/caste-otazky/
Další články z kategorie Jídlo | Pití:
Bezlepkový brumík | Dobrá svačinka | 68. recept
Bezlepkové zelňáky | Slané mlsání | 67. recept
Těstoviny s brokolicovo-sýrovou omáčkou | Bezlepkové recepty | 66. recept
Živáňská směs | Rychlá večeře | Bezlepkové recepty | 65. recept
Cuketová roláda | Rychlá bezlepková pochoutka | 64. recept
[…] Cukr a jeho druhy | 4 Hrubosti | Tipy pro vaření a pečení Pšenično žitný chléb z domácí pekárny | Pečivo | Domácí chléb Domácí žitný chléb | Křupavé pečivo z domácí pekárny | Zdravější chléb Okurkový salát s cibulí | Univerzální nálev | Už Vás nebude pálit žáha! Jak očistit papriku? | Jak ji nakrájet? | Pojďme si zpříjemnit její konzumaci Jak očistit jablko a hrušku? | Pojďme si zpříjemnit konzumaci jablka! | 1.díl Jablko | Antioxidační a jiné účinky | Zdraví = min. 1 jablko denně […]
[…] vejce 3 lžíce moučkového cukru 2 lžíce oleje 1 lžíce kakaa 3 lžíce mouky Doves Farm samokypřící (pokud použijete jinou […]
[…] vejce 1/4 l cukru krystal 150 ml oleje 250 ml 33%-ní smetany ke šlehání 1 vanilkový cukr 200 ml mléka 1/2 l mouky […]
[…] Dvě kolečka slepujte marmeládou a lehce poprašte moučkovým cukrem. […]
[…] hrnku oleje 4 vejce 1 hrnek cukru krystal 4 hrnky mrkve (cca 500 g) 2 hrnky Doves Farm samokypřící 1 hrnek na jemno nasekaných ořechů […]
[…] 300 g bezlepkové mouky (Schär Mix B či Nutrifree per Pane) 125 g hery 125 ml mléka 1 lžička soli 1 lžička prášku do pečiva 1/2 lžičky cukru […]
[…] g mouky Schär Mix B nebo Nutrifree Mix per Dolce/per Pane 25 g moučkového cukru 1 vanilkový cukr 1/2 lžičky prášku do pečiva 1/4 kostky droždí 1 žloutek 50 ml oleje 150 […]
[…] tvarohy ve vaničce 150 g másla 1 pomazánkové máslo (může být mascarpone) 1 velká lučina cukr podle […]
[…] plnotučné tvarohy nejlépe v kostce 1 hrnek moučkového cukru 1 BLP vanilkový cukr 1 BLP vanilkový pudink 2 celá vejce 1 hrnek mléka (pokud máme tvaroh ve […]
[…] kg cukr krupice/krystal 1 vanilkový lusk 1 sklenice s […]
[…] Cukr a jeho druhy | 4 Hrubosti | Tipy pro vaření a pečení 13.12.2020 […]
[…] prášku do pečiva 2 vrchovaté lžíce kvalitního holandského kakaa 1 malý bílý jogurt cukr podle chuti (dávám asi 4 lžíce), může být i 1 vanilkový cukr rozinky nebo ovoce podle […]