Cukr a jeho druhy dle hrubosti a jejich použití. Co je cukr krystal, krupice, cukr moučka (práškový/moučkový cukr) či pudrový cukr? Jaký je mezi těmito druhy cukru rozdíl? V kterém případě použít jaký cukr? Pojďme na to!
Cukr a jeho druhy
Existuje několik možných rozdělení cukrů. My se ale budeme zabývat pouze druhy z pohledu hrubosti cukrů. Doma se vyskytují nejčastěji tyto 3 druhy cukru – cukr krystal, cukr krupice a cukr moučka. Liší se od sebe hrubostí zrn (velikostí).
1) Cukr krystal
Cukr krystal je cukr, který vyjde z výroby cukrovarů jako základ. Složení je ze 100 % cukr krystal.
Použití:
Krystal se nejčastěji používá tam, kde se může rozpustit, tedy na zavařování, při přípravě nápojů, karamelu, vánočních likérů. Používá se také do drobenky, náplní, atd. , kde nevadí jeho hrubá konzistence.
2) Cukr krupice
Cukr krupice je jemnější cukr, který vznikne hrubým podrcením cukru krystalu. Má menší krystaly, lépe se sype a rozpouští, než jeho hrubší varianta – cukr krystal. Složení je ze 100 % cukr krupice.
Použití:
Krupice se používá na běžné pečení – např. koláčů, buchet, apod.
3) Cukr moučka (práškový/moučkový)

Cukr moučka vznikne jemným pomletím cukru krupice. Je to směs cukru s kukuřičným škrobem, který se přidává z důvodu, aby se cukr vlhkem nehrudkoval. Často bývá kukuřičný škrob označován jako protihrudkující/protispékavá látka. Celkově je v balení obsaženo malé množství škrobu – max. se může přidávat 3 % z celkového obsahu.
Použití:
Moučka se používá na náplně, polevy a na pocukrování moučníků, smíchání s mákem na knedlíky, smíchání se skořicí na lívance (neskřípe mezi zuby) :). A když chcete, aby cukr naopak křupal – dobrá volba bude zvolit cukr krupici. Vlastně se používá často tam, kde hrozí, že by se během přípravy nemusel rozpustit – kde potřebujete jemnou konzistenci – vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, domácí marcipán, atd.
4) Pudrový cukr
Nejhladší struktura cukru také nazývaný jako extra jemná moučka. Údajně se speciálně prosévá.
Použití:
Hodí se na nejjemnější polevy, máslové krémy, fondán, atd.
Více o cukru:
Cukr na wikipedii – https://cs.wikipedia.org/wiki/Cukr
Cukr v dtestu.cz – https://www.dtest.cz/clanek-1934/hnedy-nebo-bily-cukr
Cukr v cukrovarech – http://www.cukrovaryttd.cz/caste-otazky/caste-otazky/
Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!
Děkujeme za podporu v podobě Like / Sdílení na Facebooku
MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT
6 TIPŮ - NÁKUP ZDRAVÍ
1) Nejlepší šampon (přírodní) | Pro každého - i mastné vlasy
2) 100% přírodní deodoranty (TOP 2 - odzkoušené, účinné)
3) Nejlepší tekuté mýdlo (přírodní) | Do kuchyně
4) Zdravé žvýkání (bez zdraví škodlivého aspartamu či sorbitolu)
5) Tuhé mýdlo (z 99% účinnější než gel - o zdraví ani nemluvě)
6) Jak se zbavit rýmy (zadní rýmy)? | Víme, jak na to!
Hlavní strana Bezlepkové recepty Zdraví Šoptip Udělej si sám
Dům | Domácnost Jídlo | Pití Kultura Lidé
Auto | Doprava Kam investovat Počítač Udělej si sám Zahrada Zlepšováky Úspora Bezlepkové recepty Grilování Nákup Pivo
Vaření Film Hudba Hudební videoklipy Kniha Seriál Děti Relax Hlava | Psychologie Podnikatel Sport Zdraví
Myšlenky | Úvahy Přísloví a lidové moudrosti Filmové tipy Zábava
Upozornění návštěvníkům
Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!
- Grafický editor zdarma | Online software - 24.1.2023
- Jak vytvořit sitemapu webu? - 20.1.2023
- Dovolená v Polsku | Tipy a zajímavosti | Oblast Krakov a Katovice - 11.9.2022
[…] vejce 3 lžíce moučkového cukru 2 lžíce oleje 1 lžíce kakaa 3 lžíce mouky Doves Farm samokypřící (pokud použijete jinou […]
[…] vejce 1/4 l cukru krystal 150 ml oleje 250 ml 33%-ní smetany ke šlehání 1 vanilkový cukr 200 ml mléka 1/2 l mouky […]
[…] Dvě kolečka slepujte marmeládou a lehce poprašte moučkovým cukrem. […]
[…] hrnku oleje 4 vejce 1 hrnek cukru krystal 4 hrnky mrkve (cca 500 g) 2 hrnky Doves Farm samokypřící 1 hrnek na jemno nasekaných ořechů […]
[…] 300 g bezlepkové mouky (Schär Mix B či Nutrifree per Pane) 125 g hery 125 ml mléka 1 lžička soli 1 lžička prášku do pečiva 1/2 lžičky cukru […]
[…] g mouky Schär Mix B nebo Nutrifree Mix per Dolce/per Pane 25 g moučkového cukru 1 vanilkový cukr 1/2 lžičky prášku do pečiva 1/4 kostky droždí 1 žloutek 50 ml oleje 150 […]
[…] tvarohy ve vaničce 150 g másla 1 pomazánkové máslo (může být mascarpone) 1 velká lučina cukr podle […]
[…] plnotučné tvarohy nejlépe v kostce 1 hrnek moučkového cukru 1 BLP vanilkový cukr 1 BLP vanilkový pudink 2 celá vejce 1 hrnek mléka (pokud máme tvaroh ve […]
[…] kg cukr krupice/krystal 1 vanilkový lusk 1 sklenice s […]
[…] Cukr a jeho druhy | 4 Hrubosti | Tipy pro vaření a pečení 13.12.2020 […]
[…] prášku do pečiva 2 vrchovaté lžíce kvalitního holandského kakaa 1 malý bílý jogurt cukr podle chuti (dávám asi 4 lžíce), může být i 1 vanilkový cukr rozinky nebo ovoce podle […]