Cukr a jeho druhy | 4 Hrubosti | Tipy pro vaření a pečení

Cukr krystal a cukr moučka od českého výrobce s popiskem článku - Cukr a jeho druhy podle hrubosti | Vaření a pečení | Rady ze života

Cukr a jeho druhy dle hrubosti a jejich použití. Co je cukr krystal, krupice, cukr moučka (práškový/moučkový cukr) či pudrový cukr? Jaký je mezi těmito druhy cukru rozdíl? V kterém případě použít jaký cukr? Pojďme na to! 


Cukr a jeho druhy

Existuje několik možných rozdělení cukrů. My se ale budeme zabývat pouze druhy z pohledu hrubosti cukrů. Doma se vyskytují nejčastěji tyto 3 druhy cukru – cukr krystal, cukr krupice a cukr moučka. Liší se od sebe hrubostí zrn (velikostí). 


1) Cukr krystal

Cukr krystal je cukr, který vyjde z výroby cukrovarů jako základ. Složení je ze 100 % cukr krystal.

Použití:

Krystal se nejčastěji používá tam, kde se může rozpustit, tedy na zavařování, při přípravě nápojů, karamelu, vánočních likérů. Používá se také do drobenky, náplní, atd. , kde nevadí jeho hrubá konzistence. 


2) Cukr krupice

Cukr krupice je jemnější cukr, který vznikne hrubým podrcením cukru krystalu. Má menší krystaly, lépe se sype a rozpouští, než jeho hrubší varianta – cukr krystal. Složení je ze 100 % cukr krupice.

Použití:

Krupice se používá na běžné pečení – např. koláčů, buchet, apod.


3) Cukr moučka (práškový/moučkový)

Cukr moučka a jeho složení - cukr a protihrudková složka v podobě max. 3 % kukuřičného škrobu
Cukr moučka a jeho složení – cukr a protihrudkový škrob s max. 3 %  | Cukr a jeho druhy podle hrubosti | Rady ze života

Cukr moučka vznikne jemným pomletím cukru krupice. Je to směs cukru s kukuřičným škrobem, který se přidává z důvodu, aby se cukr vlhkem nehrudkoval. Často bývá kukuřičný škrob označován jako protihrudkující/protispékavá látka. Celkově je v balení obsaženo malé množství škrobu – max. se může přidávat 3 % z celkového obsahu.

Použití:

Moučka se používá na náplně, polevy a na pocukrování moučníků, smíchání s mákem na knedlíky, smíchání se skořicí na lívance (neskřípe mezi zuby) :). A když chcete, aby cukr naopak křupal – dobrá volba bude zvolit cukr krupici. Vlastně se používá často tam, kde hrozí, že by se během přípravy nemusel rozpustit – kde potřebujete jemnou konzistenci – vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, domácí marcipán, atd.


4) Pudrový cukr

Nejhladší struktura cukru také nazývaný jako extra jemná moučka. Údajně se speciálně prosévá. 

Použití:

Hodí se na nejjemnější polevy, máslové krémy, fondán, atd.


Přírodní alternativa cukru – Xylitol

Popřemýšlejte také o zdravější variantě cukru – Xylitolu, který pomáhá v boji proti zubnímu kazu. 

Více o cukru:

Cukr na wikipedii – https://cs.wikipedia.org/wiki/Cukr 
Cukr v dtestu.cz – https://www.dtest.cz/clanek-1934/hnedy-nebo-bily-cukr
Cukr v cukrovarech – http://www.cukrovaryttd.cz/caste-otazky/caste-otazky/

Jiří Samuel
Sledujte nás

Další články z kategorie Jídlo | Pití:
Bezlepkový brumík | Dobrá svačinka | 68. recept
Bezlepkové zelňáky | Slané mlsání | 67. recept
Těstoviny s brokolicovo-sýrovou omáčkou | Bezlepkové recepty | 66. recept
Živáňská směs | Rychlá večeře | Bezlepkové recepty | 65. recept
Cuketová roláda | Rychlá bezlepková pochoutka | 64. recept

Jiří Samuel

Jsem admin a koordinátor pro magazín radyzezivota.cz. Byla a je to pro mě velká výzva postavit tento web na zelené louce a neustále jej posouvat dál. Vítejte a nechte se inspirovat!

0 0 hlasů
Article Rating
Odebírat
Upozornit na
guest
12 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovalo
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Cukr a jeho druhy | 4 Hrubosti | Tipy pro vaření a pečení Pšenično žitný chléb z domácí pekárny | Pečivo | Domácí chléb Domácí žitný chléb | Křupavé pečivo z domácí pekárny | Zdravější chléb Okurkový salát s cibulí | Univerzální nálev | Už Vás nebude pálit žáha!  Jak očistit papriku? | Jak ji nakrájet? | Pojďme si zpříjemnit její konzumaci  Jak očistit jablko a hrušku? | Pojďme si zpříjemnit konzumaci jablka! | 1.díl  Jablko | Antioxidační a jiné účinky | Zdraví = min. 1 jablko denně  […]

trackback

[…] vejce 3 lžíce moučkového cukru 2 lžíce oleje 1 lžíce kakaa 3 lžíce mouky Doves Farm samokypřící (pokud použijete jinou […]

trackback

[…] vejce 1/4 l cukru krystal 150 ml oleje 250 ml 33%-ní smetany ke šlehání  1 vanilkový cukr 200 ml mléka 1/2 l mouky […]

trackback

[…]      Dvě kolečka slepujte marmeládou a lehce poprašte moučkovým cukrem. […]

trackback

[…] hrnku oleje 4 vejce 1 hrnek cukru krystal 4 hrnky mrkve (cca 500 g) 2 hrnky Doves Farm samokypřící 1 hrnek na jemno nasekaných ořechů […]

trackback

[…] 300 g bezlepkové mouky (Schär Mix B či Nutrifree per Pane) 125 g hery 125 ml mléka 1 lžička soli 1 lžička prášku do pečiva 1/2 lžičky cukru […]

trackback

[…] g mouky Schär Mix B nebo Nutrifree Mix per Dolce/per Pane 25 g  moučkového cukru 1 vanilkový cukr 1/2 lžičky prášku do pečiva 1/4 kostky droždí 1 žloutek 50 ml oleje 150 […]

trackback

[…] tvarohy ve vaničce 150 g másla 1 pomazánkové máslo (může být mascarpone) 1 velká lučina cukr podle […]

trackback

[…] plnotučné tvarohy nejlépe v kostce 1 hrnek moučkového cukru 1 BLP vanilkový cukr 1 BLP vanilkový pudink 2 celá vejce 1 hrnek mléka (pokud máme tvaroh ve […]

trackback

[…] kg cukr krupice/krystal 1 vanilkový lusk 1 sklenice s […]

trackback

[…] Cukr a jeho druhy | 4 Hrubosti | Tipy pro vaření a pečení 13.12.2020 […]

trackback

[…] prášku do pečiva 2 vrchovaté lžíce kvalitního holandského kakaa 1 malý bílý jogurt cukr podle chuti (dávám asi 4 lžíce), může být i 1 vanilkový cukr rozinky nebo ovoce podle […]

12
0
Budeme rádi za vaše názory, prosím komentujte.x