Cukr a jeho druhy dle hrubosti a jejich použití. Co je cukr krystal, krupice, cukr moučka (práškový/moučkový cukr) či pudrový cukr? Jaký je mezi těmito druhy cukru rozdíl? V kterém případě použít jaký cukr? Pojďme na to!
Cukr a jeho druhy
Existuje několik možných rozdělení cukrů. My se ale budeme zabývat pouze druhy z pohledu hrubosti cukrů. Doma se vyskytují nejčastěji tyto 3 druhy cukru – cukr krystal, cukr krupice a cukr moučka. Liší se od sebe hrubostí zrn (velikostí).
1) Cukr krystal
Cukr krystal je cukr, který vyjde z výroby cukrovarů jako základ. Složení je ze 100 % cukr krystal.
Použití:
Krystal se nejčastěji používá tam, kde se může rozpustit, tedy na zavařování, při přípravě nápojů, karamelu, vánočních likérů. Používá se také do drobenky, náplní, atd. , kde nevadí jeho hrubá konzistence.
2) Cukr krupice
Cukr krupice je jemnější cukr, který vznikne hrubým podrcením cukru krystalu. Má menší krystaly, lépe se sype a rozpouští, než jeho hrubší varianta – cukr krystal. Složení je ze 100 % cukr krupice.
Použití:
Krupice se používá na běžné pečení – např. koláčů, buchet, apod.
3) Cukr moučka (práškový/moučkový)
Cukr moučka vznikne jemným pomletím cukru krupice. Je to směs cukru s kukuřičným škrobem, který se přidává z důvodu, aby se cukr vlhkem nehrudkoval. Často bývá kukuřičný škrob označován jako protihrudkující/protispékavá látka. Celkově je v balení obsaženo malé množství škrobu – max. se může přidávat 3 % z celkového obsahu.
Použití:
Moučka se používá na náplně, polevy a na pocukrování moučníků, smíchání s mákem na knedlíky, smíchání se skořicí na lívance (neskřípe mezi zuby) :). A když chcete, aby cukr naopak křupal – dobrá volba bude zvolit cukr krupici. Vlastně se používá často tam, kde hrozí, že by se během přípravy nemusel rozpustit – kde potřebujete jemnou konzistenci – vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, domácí marcipán, atd.
4) Pudrový cukr
Nejhladší struktura cukru také nazývaný jako extra jemná moučka. Údajně se speciálně prosévá.
Použití:
Hodí se na nejjemnější polevy, máslové krémy, fondán, atd.
Přírodní alternativa cukru – Xylitol
Popřemýšlejte také o zdravější variantě cukru – Xylitolu, který pomáhá v boji proti zubnímu kazu.
Více o cukru:
Cukr na wikipedii – https://cs.wikipedia.org/wiki/Cukr
Cukr v dtestu.cz – https://www.dtest.cz/clanek-1934/hnedy-nebo-bily-cukr
Cukr v cukrovarech – http://www.cukrovaryttd.cz/caste-otazky/caste-otazky/
Další články z kategorie Jídlo | Pití:
Seznam jídel | Co budu dnes vařit? | Pomocník
Domácí vaječný likér | Vaječňák | Rodinný recept | Udělej si sám | Pití
Kocovina a jak na ni? | Jediný funkční tip | Pivoda a Vínoda | Zdraví
Pšenično žitný chléb z domácí pekárny | Pečivo | Domácí chléb | Jídlo
Bez aspartamu a sorbitolu | Zdravé žvýkání | Pro každého | 2.díl | Zdraví
[…] Jsou to žvýkačky bez cukru […]
[…] do żucia bez cukru nie zawiera żadnego cukru. Cukier jest zastępowany słodzikami. Te gumy do żucia, w przeciwieństwie do tych z cukrem, dbają o […]
[…] Kaugummi enthält keinen Zucker. Zucker wird durch Süßstoffe ersetzt. Im Gegensatz zu Kaugummis mit Zucker kümmern sich diese Kaugummis […]
[…] gum contains no sugar. Sugar is replaced by sweeteners. Unlike gums with sugar, these gums take care of dental health (dental […]
[…] bez cukru neobsahuje žádný cukr. Cukr je nahrazován pomocí sladidel. Tyto žvýkačky se na rozdíl od těch s cukrem starají o […]