Cukr a jeho druhy | 4 Hrubosti | Tipy pro vaření a pečení

Cukr krystal a cukr moučka od českého výrobce s popiskem článku - Cukr a jeho druhy podle hrubosti | Vaření a pečení | Rady ze života

Cukr a jeho druhy dle hrubosti a jejich použití. Co je cukr krystal, krupice, cukr moučka (práškový/moučkový cukr) či pudrový cukr? Jaký je mezi těmito druhy cukru rozdíl? V kterém případě použít jaký cukr? Pojďme na to! 


Cukr a jeho druhy

Existuje několik možných rozdělení cukrů. My se ale budeme zabývat pouze druhy z pohledu hrubosti cukrů. Doma se vyskytují nejčastěji tyto 3 druhy cukru – cukr krystal, cukr krupice a cukr moučka. Liší se od sebe hrubostí zrn (velikostí). 


1) Cukr krystal

Cukr krystal je cukr, který vyjde z výroby cukrovarů jako základ. Složení je ze 100 % cukr krystal.

Použití:

Krystal se nejčastěji používá tam, kde se může rozpustit, tedy na zavařování, při přípravě nápojů, karamelu, vánočních likérů. Používá se také do drobenky, náplní, atd. , kde nevadí jeho hrubá konzistence. 


2) Cukr krupice

Cukr krupice je jemnější cukr, který vznikne hrubým podrcením cukru krystalu. Má menší krystaly, lépe se sype a rozpouští, než jeho hrubší varianta – cukr krystal. Složení je ze 100 % cukr krupice.

Použití:

Krupice se používá na běžné pečení – např. koláčů, buchet, apod.


3) Cukr moučka (práškový/moučkový)

Cukr moučka a jeho složení - cukr a protihrudková složka v podobě max. 3 % kukuřičného škrobu
Cukr moučka a jeho složení – cukr a protihrudkový škrob s max. 3 %  | Cukr a jeho druhy podle hrubosti | Rady ze života

Cukr moučka vznikne jemným pomletím cukru krupice. Je to směs cukru s kukuřičným škrobem, který se přidává z důvodu, aby se cukr vlhkem nehrudkoval. Často bývá kukuřičný škrob označován jako protihrudkující/protispékavá látka. Celkově je v balení obsaženo malé množství škrobu – max. se může přidávat 3 % z celkového obsahu.

Použití:

Moučka se používá na náplně, polevy a na pocukrování moučníků, smíchání s mákem na knedlíky, smíchání se skořicí na lívance (neskřípe mezi zuby) :). A když chcete, aby cukr naopak křupal – dobrá volba bude zvolit cukr krupici. Vlastně se používá často tam, kde hrozí, že by se během přípravy nemusel rozpustit – kde potřebujete jemnou konzistenci – vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, domácí marcipán, atd.


4) Pudrový cukr

Nejhladší struktura cukru také nazývaný jako extra jemná moučka. Údajně se speciálně prosévá. 

Použití:

Hodí se na nejjemnější polevy, máslové krémy, fondán, atd.


Přírodní alternativa cukru – Xylitol

Popřemýšlejte také o zdravější variantě cukru – Xylitolu, který pomáhá v boji proti zubnímu kazu. 

Více o cukru:

Cukr na wikipedii – https://cs.wikipedia.org/wiki/Cukr 
Cukr v dtestu.cz – https://www.dtest.cz/clanek-1934/hnedy-nebo-bily-cukr
Cukr v cukrovarech – http://www.cukrovaryttd.cz/caste-otazky/caste-otazky/

Jiří Samuel
Sledujte nás
0 0 hlasů
Article Rating

Další články z kategorie Jídlo | Pití:
Seznam jídel | Co budu dnes vařit? | Pomocník
Domácí vaječný likér | Vaječňák | Rodinný recept | Udělej si sám | Pití
Kocovina a jak na ni? | Jediný funkční tip | Pivoda a Vínoda | Zdraví
Pšenično žitný chléb z domácí pekárny | Pečivo | Domácí chléb | Jídlo
Bez aspartamu a sorbitolu | Zdravé žvýkání | Pro každého | 2.díl | Zdraví

Jiří Samuel

Jsem admin a tvůrce webových stránek radyzezivota.cz, zdravezvykacky.cz, healthychewinggum.com. Je pro mě výzva psát unikátní obsah a vytvářet strategii a architekturu webu a neustále jej posouvat dál. Jsem kreativní, tvůrčí, mám rád upřímnost, vždy hledám pravdu, a snažím se jí šířit, jsem objektivní a chybu považuji za důležitou součást svého života - bez chyby není pokroku. Jednou z mých nejsilnějších skills je schopnost umět sbírat střípky informací, analyzovat je a vygenerovat z nich zjednodušený pohled. Miluji přírodu, zdravý životní styl, zdravé žvýkačky, ohleduplnost, férovost, vážím si šikovných lidí s pokorou a šikovných věcí. Nemám rád kopie, umělé věci, přetvářky, namyšlenou aroganci, lži, propagandu a vše tomu podobné. Vítejte a nechte se inspirovat!

Odebírat
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovalo
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Jsou to žvýkačky bez cukru […]

[…] do żucia bez cukru nie zawiera żadnego cukru. Cukier jest zastępowany słodzikami. Te gumy do żucia, w przeciwieństwie do tych z cukrem, dbają o […]

[…] Kaugummi enthält keinen Zucker. Zucker wird durch Süßstoffe ersetzt. Im Gegensatz zu Kaugummis mit Zucker kümmern sich diese Kaugummis […]

[…] gum contains no sugar. Sugar is replaced by sweeteners. Unlike gums with sugar, these gums take care of dental health (dental […]

[…] bez cukru neobsahuje žádný cukr. Cukr je nahrazován pomocí sladidel. Tyto žvýkačky se na rozdíl od těch s cukrem starají o […]

5
0
Budeme rádi za vaše názory, prosím komentujte.x