Cukr a jeho druhy | 4 Hrubosti | Tipy pro vaření a pečení

Cukr a jeho druhy dle hrubosti a jejich použití. Co je cukr krystal, krupice, cukr moučka (práškový/moučkový cukr) či pudrový cukr? Jaký je mezi těmito druhy cukru rozdíl? V kterém případě použít jaký cukr? Pojďme na to! 


Cukr a jeho druhy

Existuje několik možných rozdělení cukrů. My se ale budeme zabývat pouze druhy z pohledu hrubosti cukrů. Doma se vyskytují nejčastěji tyto 3 druhy cukru – cukr krystal, cukr krupice a cukr moučka. Liší se od sebe hrubostí zrn (velikostí). 


1) Cukr krystal

Cukr krystal je cukr, který vyjde z výroby cukrovarů jako základ. Složení je ze 100 % cukr krystal.

Použití:

Krystal se nejčastěji používá tam, kde se může rozpustit, tedy na zavařování, při přípravě nápojů, karamelu, vánočních likérů. Používá se také do drobenky, náplní, atd. , kde nevadí jeho hrubá konzistence. 


2) Cukr krupice

Cukr krupice je jemnější cukr, který vznikne hrubým podrcením cukru krystalu. Má menší krystaly, lépe se sype a rozpouští, než jeho hrubší varianta – cukr krystal. Složení je ze 100 % cukr krupice.

Použití:

Krupice se používá na běžné pečení – např. koláčů, buchet, apod.


3) Cukr moučka (práškový/moučkový)

Cukr moučka a jeho složení - cukr a protihrudková složka v podobě max. 3 % kukuřičného škrobu
Cukr moučka a jeho složení – cukr a protihrudkový škrob s max. 3 %  | Cukr a jeho druhy podle hrubosti | Rady ze života

Cukr moučka vznikne jemným pomletím cukru krupice. Je to směs cukru s kukuřičným škrobem, který se přidává z důvodu, aby se cukr vlhkem nehrudkoval. Často bývá kukuřičný škrob označován jako protihrudkující/protispékavá látka. Celkově je v balení obsaženo malé množství škrobu – max. se může přidávat 3 % z celkového obsahu.

Použití:

Moučka se používá na náplně, polevy a na pocukrování moučníků, smíchání s mákem na knedlíky, smíchání se skořicí na lívance (neskřípe mezi zuby) :). A když chcete, aby cukr naopak křupal – dobrá volba bude zvolit cukr krupici. Vlastně se používá často tam, kde hrozí, že by se během přípravy nemusel rozpustit – kde potřebujete jemnou konzistenci – vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, domácí marcipán, atd.


4) Pudrový cukr

Nejhladší struktura cukru také nazývaný jako extra jemná moučka. Údajně se speciálně prosévá. 

Použití:

Hodí se na nejjemnější polevy, máslové krémy, fondán, atd.


Více o cukru:

Cukr na wikipedii – https://cs.wikipedia.org/wiki/Cukr 
Cukr v dtestu.cz – https://www.dtest.cz/clanek-1934/hnedy-nebo-bily-cukr
Cukr v cukrovarech – http://www.cukrovaryttd.cz/caste-otazky/caste-otazky/



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!


Děkujeme za podporu v podobě Like / Sdílení na Facebooku



MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

6 TIPŮ - NÁKUP ZDRAVÍ


1) Nejlepší šampon (přírodní) | Pro každého - i mastné vlasy

Fotografie šamponu


2) 100% přírodní deodoranty (TOP 2 - odzkoušené, účinné)

Krystal | 100% přírodní deodoranty | Antiperspiranty | Zdraví

 


3) Nejlepší tekuté mýdlo (přírodní) | Do kuchyně


 

4) Zdravé žvýkání (bez zdraví škodlivého aspartamu či sorbitolu)

fotografie zdravého žvýkání (zdravé žvýkačky) | zdravé žvýkání | zdravá žvýkačka


5) Tuhé mýdlo (z 99% účinnější než gel - o zdraví ani nemluvě)

Tuhé mýdlo je lepší než gel | Zdraví | Radyzezivota.cz

 


6) Jak se zbavit rýmy (zadní rýmy)? | Víme, jak na to!


Hlavní strana     Bezlepkové recepty     Zdraví     Šoptip     Udělej si sám   
Dům | Domácnost
     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života! 


Jiří Samuel
Sledujte nás