Jaké by to byly Vánoce, kdyby na stole nestál talíř s cukrovím? Vanilkové rohlíčky určitě patří k nejoblíbenějším druhům cukroví, které se v českých domácnostech pečou. Krásně provoní celý byt a navodí vánoční atmosféru. I my je máme moc rádi. Aby je mohla jíst i naše dcera, která má celiakii, pečeme bezlepkové vanilkové rohlíčky. Máme skvělý rodinný recept na klasické vanilkové rohlíčky, který jsme upravili na bezlepkový pouze výměnou mouky. Poradíme, jak na to, aby se Vám povedly, i když jsou bez lepku ;-). Nikdo nepozná rozdíl. Jsou vynikající!
Recept – Bezlepkové vanilkové rohlíčky
(zdroj: babička Štefánia)
Manželova babička a mamka jsou opravdu skvělé kuchařky. V jejich rodině si po generace předávají zkušenosti a recepty. Manžel je gurmán, takže se snažíme recepty vylepšovat. Vanilkové rohlíčky babičky Štefánie jsou opravdu nejlepší, které jsme kdy jedli, a proto jsme je chtěli upéct z bezlepkové mouky. Vyzkoušeli jsme několik druhů BLP mouky a nebudeme Vám nic zastírat, měli jsme mnoho neúspěšných pokusů. Rohlíčky se nepodařilo vyválet, roztavily se nám v troubě, nebo byly tak křehké, že nebylo možné je z plechu sundat. V tomto případě jsme ale našli mouku, se kterou to „funguje“. Uvidíte na fotkách, že naše bezlepkové vanilkové rohlíčky jsou k nerozeznání od lepkových, o chuti a vůni nemluvě 😉
Doba přípravy | Doba pečení
10 minut | 12-15 minut
Příprava v robotu Vám zabere max. 10 minut. Pokud budete těsto zadělávat „ručně“, zabere Vám to více času, odhadujeme 15 minut.* Doba pečení je 12-15 minut. Doba tvarování rohlíčku je individuální, proto ji neuvádíme.
*Doporučujeme dát těsto přikryté potravinovou fólií přes noc (nebo na pár hodin) do lednice.
Ingredience
240 g BLP mouky Jizerka (zeleno-oranžové balení, osvědčila se nám na cukroví, protože je více pojivá)
(kdo může lepek, lze použít hladkou mouku – i tyto vanilkové rohlíčky s lepkem jsou výborné)
200 g másla (84% tuku)
70 g cukru moučka
110 g mletých vlašských ořechů
moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení
Postup | Bezlepkové vanilkové rohlíčky
Nejprve si nechte dobře změknout máslo, nakrájejte ho na malé kousky do hnětací mísy či na vál. Přidejte zbylé suroviny a nechte robotem uhnětat. Případně rukama zpracujte hladké těsto. Udělejte kouli a dejte na talířek pod folii. Těsto nechte do druhého dne odpočinout v lednici.
Vyndejte těsto z lednice, nechte trochu „zahřát“ na pokojovou teplotu. Ukrojte část těsta, prohnětejte ho natolik, aby se s ním dobře pracovalo. Pomoučete si vál, těsto se Vám nebude lepit, a udělejte větší váleček. Ten nakrájejte na stejné kousky, vyválejte prsty pramínky a tvarujte malé rohlíčky.
Tip pro bezlepkové vanilkové rohlíčky
Při práci s bezlepkovým těstem, je nutné si uvědomit, že musíte být opatrní a trpěliví. Těsto se více se drobí, struktura je pórovitější. Pokud jste zvyklí si vyválet dlouhého „hada“, ukrajovat kousky a tvarovat rohlíčky, s bezlepkovým těstem to jde špatně. Je lepší si vždy vzít malý kousek, vyválet prsty pramen a vytvarovat rohlíček. Jinak se může stát, že se Vám budou lámat. Zabere Vám to trochu více času, ale stojí to za to ;-).
Dávejte na plech na pečící papír a pečte na 180°C po dobu 12-15 minut. Je nutné hlídat, aby se nepřipálily. Každá trouba peče jinak. Když jsou rohlíčky dopečené, vyndejte je z trouby a nechte asi 3 minutky stát. Připravte si moučkový cukr smíchaný s vanilkovým a každý rohlíček obalte. Rohlíčky musí být ještě trochu teplé, aby na nich cukr dobře držel. Vychladlé rohlíčky dejte do papírové krabice vyložené ubrouskem a rychle krabici schovejte, jinak na Vánoce nezbyde ;-).
Dobré chutnání bez povídání 🙂
Upozornění
U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádíme (tím myslíme hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemůžeme Vám zaručit, že výsledek bude dobrý.
Pšeničná mouka je úžasné pojivo – „lepidlo“. Dá se říci, že dělá radost cukrářkám/hospodyňkám, a to i v případech, kdy potřebují vytvořit složitější tvary. Sice s ní uděláte velmi snadno jakékoliv cukroví, je to ale na úkor zdraví. Žaludek s ním zalepíte. Tím chceme říci, že méně kvalitní mouka má lepší pojivé vlastnosti, ale platí zde pravidlo: „Něco za něco“. Kvůli „lepidlu“ si sice ušetříte práci, ale přitížíte každému, kdo bude cukroví jíst. Čím je mouka kvalitnější, tím je těžší cukroví zpracovat, protože její pojivost je nižší, což má za následek snadnější průchod trávícím traktem. Opět platí pravidlo: „Něco za něco“.
Náš recept na bezlepkové vanilkové rohlíčky je čímsi uprostřed. Našli jsme bezlepkovou mouku, která má pojivější vlastnosti, ale nebude natolik zatěžovat naše žaludky, jako pšeničná mouka (nebo dokonce méně kvalitní pšeničná mouka). Recept vřele doporučujeme nejen pro bezlepkáře (celiaky), či alergiky, ale také pro kohokoliv, kdo nechce zbytečně zatěžovat své tělo „lepidlem“. Tento odstavec je pouze naším názorem, který je podložený našimi zkušenostmi s lepkem i bezlepkem. Každý si může udělat vlastní názor.
Mohlo by vás zajímat 60 bezlepkových receptů
Bezlepkové karamelové kuličky | Nepečené cukroví | 71. recept
Bezlepkové recepty (celiakie)
51.-60. bezlepkový recept
Bezlepková vajíčková pomazánka | 60. recept
Svíčková na smetaně | Přirozeně bez lepku | 59. recept
Pařížský dort | 58. recept
Kvasnicová pomazánka | 57. recept
▶️ VIDEO – rybízové řezy
Makovec bez mouky | 56. recept
Řezy s pudingem | Rychlý dezert | 55. recept
Mrkvové placky | Rychlá večeře | 54. recept
Bezlepková buchta s tvarohem a zakysanou smetanou | 53. recept
Bezlepková čokoládová buchta s mandarinkovým krémem | 52. recept
Bezlepkové trubičky v čokoládě | 51. recept
41.-50. bezlepkový recept
Bezlepkové čokoládové muffiny | 50. recept
Bezlepkové řízečky v sýrovém těstíčku | 49. recept
Bezlepkový štrúdl | 48. recept
Bezlepkové rybízové řezy | 47. recept
Bezlepkový mrkvový dort | 46. recept
Bezlepková prošívaná deka | 45. recept
Bezlepková domácí rybičková pomazánka | 44. recept
Bezlepkové mandarinkové řezy | 43. recept
Bezlepkový houskový knedlík | 42. recept
Bezlepková česneková pomazánka | 41. recept
31.-40. bezlepkový recept
Bezlepkové muffiny s čokoládou | 40. recept
Bezlepkové nekynuté koláčky | 39. recept
Bezlepková dovolená
Bezlepkové hovězí na divoko | 38. recept
Bezlepkové medové bochánky | 37. recept
Bezlepková linecká kolečka | 36. recept
Domácí vaječný likér | Vaječňák
Bezlepkový perník z domácí pekárny | 35. recept
Bezlepkový mazanec z domácí pekárny | 34. recept
Bezlepkový čokoládový dort | 33. recept
Bezlepková žemlovka s jablky | 32. recept
Bezlepkové kiwi řezy | Dezert | 31. recept
21.-30. bezlepkový recept
Bezlepkový mazanec | Velikonoce | 30. recept
Bezlepkové halušky se zelím | 29. recept
Bezlepkové rady pro bezlepkáře
Bezlepková mrkvová buchta | 28. recept
Bezlepkový chléb z domácí pekárny | 27. recept
Bezlepkové řezy šalamoun | 26. recept
Bezlepková strouhaná buchta | Rychlovka | 25. recept
Bezlepkové nivánky | Sýrové mlsání | 24. recept
Bezlepkový koláč s drobenkou | 23. recept
Bezlepkový makovec | Moučník | 22. recept
Bezlepková pizza | 21. recept
11.-20. bezlepkový recept
Bezlepková krupičná kaše | 20. recept
Bezlepkové peciválky | 19. recept
Bezlepková bábovka | 18. recept
Bezlepkové kynuté koláče | 17. recept
Bezlepkové rohlíky s psyliem | 16. recept
Bezlepkový chléb s psyliem | 7. recept
Bezlepkové bramborové knedlíky | Drbáky | 15. recept
Bezlepkový tvarohový dort s ovocem | 14. recept
Bezlepkové vanilkové rohlíčky | Cukroví bez lepku | 13. recept
Bezlepkové pohankové rizoto se špenátem | 12. recept
Bezlepková tvarohová buchta s povidly | 11. recept
1.-10. bezlepkový recept
Bezlepkový táč s ovocem | 10. recept
Bezlepkový vanilkový cukr | 9. recept
Bezlepkové borůvkové knedlíčky babičky Štefky | 8. recept
Bezlepkový dotazník na celiakii | Pomozte studentce VŠ | Pohostinství a celiakie
Bezlepková zebra tvaroháč bez mouky | 6. recept
Bezlepkové knedlíky s burizony | 5. recept
Bezlepkový makovec bez vajec | 4. recept
Bezlepková bábovka s tvarohem | Pro děti | 3. recept
Bezlepkové chlebové placky | Bezlepkové pečivo | Pro děti | 2.recept
Bezlepková vánočka | Mazanec | Oblíbený recept podle mojí babičky
Příznaky celiakie | Je dědičná? | Cesta k diagnóze | Celiakie – 2.díl
Celiakie (Bezlepková dieta) | Jak se k tomu postavit? | Vhodný přístup
Další články z kategorie Bezlepkové cukroví:
Bezlepkové karamelové kuličky | Nepečené cukroví | 71. recept
Bezlepkové trubičky v čokoládě | Vánoční cukroví | 51. recept | RadyZživota
Bezlepkové medové bochánky | Cukroví | 37. recept
Bezlepková linecká kolečka | 36. recept | Rady ze života
[…] bramborové knedlíky | Drbáky | 15. recept Bezlepkový tvarohový dort s ovocem | 14. recept Bezlepkové vanilkové rohlíčky | Cukroví bez lepku | 13. recept Bezlepkové pohankové rizoto se špenátem | 12. recept Bezlepková tvarohová buchta s povidly | […]
[…] se dle mého vyznačuje vyšší pojivostí. To přináší výhodu, pokud ji použijete právě na cukroví. S Jizerkou se tedy lépe pracuje. To ale neznamená, že ji máte považovat za kvalitnější […]