Bezlepkový houskový knedlík | 42. recept | Rady ze života

Bezlepkový houskový knedlík je pro mnohé celiaky noční můra. Někteří dokonce raději knedlíky ani nevaří, protože se bojí výsledku. Náš bezlepkový houskový knedlík zvládne každý. Je rychlý, nekynutý a krásně vláčný i po ohřátí či zamrazení. Tento recept si zaručeně oblíbíte. 


Bezlepkový houskový knedlík

     Jak už jsem zmiňovala v některém receptu, naše dcera miluje omáčky s knedlíkem nebo knedlíky s vajíčkem. Takže jsem se snažila najít recept na bezlepkový houskový knedlík, který by byl dobrý a jednoduchý. Se dvěma dětmi nemám většinou čas na zdlouhavé přípravy jídla. Proto jsem tak dlouho zkoušela všelijaké recepty, až jsem si vyladila vlastní a od té doby ho vařím. Důležité je nebát se trochu “patlavé práce”. Díky tomu máte vidinu vláčného bezlepkového knedlíku, který nerozeznáte od lepkového. Pojďme na recept 😉


Recept – Bezlepkový houskový knedlík

(zdroj: vlastní recept)


Ingredience

mísa či jiná nádoba o obsahu 2,75 l
5 bezlepkových rohlíků nebo 5 housek nebo 1 malé balení toustového chleba – doporučuji bílé*
1/2 pytlíku burizonů
300 ml mléka
1 vejce
4 vrchovaté lžíce zelené Jizerky a trochu na obalení
2 lžíce jemné rýžové krupičky
1/2 lžičky prášku do pečiva
sůl
*pečivo můžete libovolně namíchat podle toho, co máte v mrazáku nebo co Vám zbyde (většinou dávám mix toho, co dům dá (zpracuji zbytky z mrazáku nebo starší pečivo)) 


Postup

     Bezlepkové pečivo nakrájejte na kostičky a dejte do připravené mísy. Přidejte burizony. V hrníčku rozšlehejte vejce s mlékem a solí. Zalijte rohlíky a dobře promíchejte, ať se namočí každý kousek. Nechte odstát asi 10 minut. Pak přidávejte postupně po lžících mouku,  krupičku a prášek do pečiva. Dobře rukama prohnětejte. Pokud by bylo těsto příliš husté/řídké, přidejte mléko či mouku, Každé bezlepkové pečivo jinak saje vodu. To je nutné takzvaně “vychytat”. Z těsta vytvarujte koule a každou obalte v troše mouky. Já si dám vždy do malé misky asi lžíci mouky a obaluji.


     Hotové knedlíky vhoďte do vroucí osolené vody a vařte 20 minut bez poklice. Občas promíchejte, aby se otočily. Hotové knedlíky podávejte k omáčkám, případně po vychladnutí zamrazte. Zbylé knedlíky ohřívám na páře a jsou také skvělé.


Fotka z naší kuchyně – detail struktury Bezlepkový houskový knedlík

Detailní fotografie bezlepkového houskového knedlíku | Bezlepkový houskový knedlík | Bezlepkové recepty


Dobré chutnání bez povídání 🙂


Upozornění

     U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádíme (tím myslíme hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemůžeme Vám zaručit, že výsledek bude dobrý. 


Mohlo by Vás také zajímat

Bezlepkové bramborové knedlíky | Drbáky | Bezlepkové recepty

 

 

 

 

  Bezlepkové bramborové knedlíky >> 

 

 

 

 

 

Bezlepkové knedlíky s burizony | Bezlepkové recepty

 

 

 

  Bezlepkové knedlíky s burizony >> 

 

 

 

 


Poslední aktualizace dne: 7. 4. 2019

(1053)



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!

Zabere Vám to pár sekund, přitom pro nás je to obrovská motivace. 


Děkujeme za podporu v podobě Like / Sdílení na Facebooku

Nebo za sdílení na ostatních sociálních sítí 



Mohlo by Vás zajímat - 5 top článků na Rady ze života:


1) Křemelina

Křemelina | Přírodní detox | Pryč s parazity! | Zdraví


2) Zdravé žvýkání (bez zdraví škodlivého aspartamu či sorbitolu)Zdravé žvýkání bez éček | Bez zdraví škodlivého aspartamu | Zdraví


3) 100% přírodní deodoranty (TOP 2 - odzkoušené, účinné)

Krystal | 100% přírodní deodoranty | Antiperspiranty | Zdraví


4) Tuhé mýdlo (z 99% účinnější než gel - o zdraví ani nemluvě)

Tuhé mýdlo je lepší než gel | Zdraví | Radyzezivota.cz

 


5) Jak se zbavit rýmy (zadní rýmy)? | Víme, jak na to!

 


6) Nejlepší tekuté mýdlo (přírodní) | Do kuchyně

 


Hlavní strana     Bezlepkové recepty     Zdraví     Šoptip     Udělej si sám   
Dům | Domácnost
     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!