Svíčková na smetaně | Přirozeně bez lepku | 59. recept | BLP recepty

Svíčková na smetaně je v mnohých českých rodinách vrchol kuchařského umění. Všichni ji milují, ale kuchařky se často obávají složitosti přípravy. Pokud se budete držet našeho receptu, určitě se Vám povede. Není zahuštěná moukou, hustotu omáčky si sami určíte podle množství zeleniny, které použijete. Pak už stačí jen kvalitní maso a dostatek času, aby se vše dobře propeklo. Vyzkoušejte poctivou svíčkovou na smetaně – výsledek stojí za to! 😉


Svíčková na smetaně

Naše rodina svíčkovou na smetaně miluje, děti i dospělí. Pokaždé vyškrabávám poslední kapičku omáčky z hrnce, jen aby se nic nevyhodilo :-). K tomu uvařím domácí bezlepkový houskový knedlík, na talíř si dáme brusinky a všichni si vrníme blahem.

Důležité je koupit kvalitní hovězí maso – nemusí to být nutně pravá svíčková, já kupuji hovězí zadní od našeho oblíbeného a vyzkoušeného řezníka. No a pak nešetřit zeleninou. Čím více jí do omáčky dáte, tím lepší bude chuť a také už pak není nutné svíčkovou zahušťovat moukou. Jako malá jsem neměla svíčkovou ráda, v jídelnách nám servírovali omáčku, která chutnala po mouce, případně po jakémsi dochucovadle a maso bylo často “pérovací” s nějakou flaxou, které se dalo sotva rozžvýkat. To si asi mnoho z Vás pamatuje. Poctivé domácí svíčkové na smetaně se zkrátka nic nevyrovná! 


Recept – svíčková na smetaně (porce pro 4- 5 dospělých osob)

(vlastní recept)


Ingredience

8 velkých mrkví
2 velké cibule
2 velké petržele
celer (množství zhruba stejné jako u petržele)
750 g kvalitního hovězího masa (zadní či svíčkové)
1 smetana ke šlehání 33%-ní
4 kuličky nového koření
4 kuličky celého pepře
3 bobkové listy
sůl, cukr
50 g másla


Postup

Nejprve si očistěte zeleninu a nakrájejte na malé kostičky. Do velkého hrnce dejte máslo, nechte rozpustit a pak přidejte nakrájenou zeleninu, kterou nechte orestovat, zesklovatět. Zelenina pustí trošku šťávy. Přendejte zeleninu z hrnce (za chvíli ji tam vrátíte spolu s masem). Maso nechte vcelku, ze všech stran ho osolte (sůl je dobré rukama rozetřít, aby bylo po celé ploše masa). Maso dejte do hrnce od zeleniny a ze všech stran ho orestujte. Přidejte zpět do hrnce k masu zeleninu a koření, podlijte malinko vodou, přikryjte poklicí a dejte do trouby na 180°C. Občas promíchejte a podlijte horkou vodou. Nechte péct 3-4 hodiny.

Jakmile je maso měkké, vyndejte ho z hrnce stranou. Já vyndavám i všechno koření. Tyčovým mixérem rozmixujte zeleninu v hrnci i s vodou, která v něm je. Mixujte delší dobu, aby byla omáčka krásně hladká. Poté dejte hrnec na plotnu, přidejte trochu smetany (množství podle toho, jak tmavou/světlou omáčku máte rádi) a nechte chvíli provařit. Hrnec dejte mimo plotnu a dochuťte omáčku solí a cukrem, jak ji máte rádi. Maso nakrájejte na tenké plátky a přidejte do omáčky. Svíčkovou na smetaně servírujte s domácím bezlepkovým houskovým knedlíkem.


Foto z naší kuchyně

Svíčková na smetaně - na jiném talíři v jiném uspořádání - svíčková s knedlíky a hovězím masem | Autor fotografie: Jiří Samuel | Svíčková omáčka na smetaně | Bezlepkové recepty

Svíčková na smetaně - omáčka z detailu pro viditelnost struktury omáčky - žluto oranžová barva na bílém talíři | Autor fotografie: Jiří Samuel | Svíčková omáčka na smetaně | Bezlepkové recepty


Dobré chutnání bez povídání 🙂


Doporučení

U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádíme (tím myslíme hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemůžeme Vám zaručit, že výsledek bude dobrý.



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!


Děkujeme za podporu v podobě Like / Sdílení na Facebooku



MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

6 TIPŮ - NÁKUP ZDRAVÍ


1) Nejlepší šampon (přírodní) | Pro každého - i mastné vlasy

Fotografie šamponu


2) 100% přírodní deodoranty (TOP 2 - odzkoušené, účinné)

Krystal | 100% přírodní deodoranty | Antiperspiranty | Zdraví

 


3) Nejlepší tekuté mýdlo (přírodní) | Do kuchyně


 

4) Zdravé žvýkání (bez zdraví škodlivého aspartamu či sorbitolu)

fotografie zdravého žvýkání (zdravé žvýkačky) | zdravé žvýkání | zdravá žvýkačka


5) Tuhé mýdlo (z 99% účinnější než gel - o zdraví ani nemluvě)

Tuhé mýdlo je lepší než gel | Zdraví | Radyzezivota.cz

 


6) Jak se zbavit rýmy (zadní rýmy)? | Víme, jak na to!


Hlavní strana     Bezlepkové recepty     Zdraví     Šoptip     Udělej si sám   
Dům | Domácnost
     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!