Bezlepkové trubičky v čokoládě | Vánoční cukroví | 51. recept | RadyZživota

Chcete ochutnat vánoční cukroví, které je podle nás nejlepší ze všech druhů, jaké jsme kdy ochutnali? Jsou to bezlepkové trubičky v čokoládě. Jsou trochu pracnější, ale výsledek stojí za to. Původní recept jsem trochu upravila, ale tuto delikatesu jsme poprvé ochutnali u jedné příbuzné v Třebíči, která dělá skvělé cukroví. Děkujeme za inspiraci 😉


Bezlepkové trubičky v čokoládě

     Každý rok, když se doma zeptám rodiny, jaké cukroví budeme letos péct, odpověď je jasná – bezlepkové trubičky v čokoládě! Já si lehce odfrknu, protože je to trochu pracnější cukroví a já nejsem moc trpělivý člověk. Ale pak se mi začnou sbíhat sliny, když si představím, jaká je to lahůdka. S těstem je nutné pracovat opatrně, podsypávat a být trpěliví. Ale výsledek je neskutečný. Když trubičky nazdobíte, nikdo nepozná, že jsou bezlepkové.


Recept – bezlepkové trubičky v čokoládě

(zdroj: příbuzná z Třebíče)


Ingredience

Těsto

4 vejce
200 g másla
120 g cukru moučka
80 g medu
2 lžíce vlažné vody
400 g Jizerky
150 g namletých vlašských ořechů (Jak louskat vlašské ořechy)
trochu šťávy z citronu
1 vanilkový cukr skořice podle chuti
těsto se motá na kovové trubičky
upečené trubičky máčíme v čokoládové polevě

Krém

500 g másla trochu
rumu a rumové tresti
6 vajec
300 g cukru krupice
1 vanilkový cukr


Postup přípravy těsta a krému

     Těsto si připravíte nejlépe 24 hodin dopředu. V robotu či misce ušleháte vejce, změklé máslo, cukr a med. Musí lehce napěnit. Pak přidáte 2 lžíce vlažné vody a promícháte. Na vále či v robotu si vzniklou směs uhněteme s moukou, ořechy, citronovou šťávou, vanilkovým cukrem a skořicí. Vypracované těsto zabalíte do folie a do druhého dne dáte do lednice.

     Krém si připravíte tak, že vyšleháte máslo doběla. Přidáte trochu rumu a rumové tresti podle chuti. V malém hrnci rozmíchejte vejce a cukr, aby vznikla spojitá hmota. Na plotnu si dejte větší hrnec s vodou, aby se pak do něj vešel ten malý, ve kterém šleháte vejce s cukrem. Tím vznikne tzv. parní lázeň (parní lázeň – 2 hrnce dáte do sebe, přičemž ve velkém spodním je vroucí voda a horní se ušima opírá o spodní tak, aby se nedotýkal vody – obsah v horním hrnci se ohřívá na páře vycházející ze spodního). Až se hmota dobře spojí, dáte do parní lázně, kde už voda lehce pouští bublinky. Plotnu snížíme na nízký stupeň a šleháme hmotu, dokud metla nenechává za sebou “stopu” (hmota zhoustne). Hmotu vychladíte ve studené vodě. Vystydlou hmotu přidáváme po lžících do másla a necháme dobře spojit, aby byl krém hustý.


Fotografie z naší kuchyně | Pečení | Bezlepkové trubičky v čokoládě


Postup pečení a plnění trubiček

     Druhý den těsto vyndáte z lednice a dobře na pomoučeném vále rukama prohnětete. Možností, jak namotat těsto na trubičku je spousta, na internetu najdete různá videa. Mně se osvědčil tento postup: Vyválíte si malý plát a nožem ho nakrájíte na proužky dlouhé asi polovinu délky kovové trubičky, na kterou to budete motat. Potom přiložíte trubičku na těsto a opatrně omotáte kolem a dobře poválíte, aby těsto na trubičce drželo. Pokud někde přesahuje těsto přes trubičku, oříznete nožem. Chce to trpělivost a nenechat se odradit prvními nepovedenými kusy. Namotané trubičky dáte n plech vyložený pečícím papírem tak, aby se nedotýkaly. Pečte asi 10 minut na 180°C. Po vytažení z trouby nechte trubičky lehce zchladnout na plechu a až pak vytahujte kovové formičky. Jinak by se těsto polámalo.

     Každou trubičku naplníme krémem – záleží na Vás, jak je Vám to šikovné. Já plním cukrářskou “stříkačkou”/zdobičkou. Konce naplněných trubiček máčejte v čokoládové polevě (tu uděláte tak, že ve vodní lázni rozpustíte čokoládu, lžíci studené vody a kousek másla. Směs dobře promíchejte.) a nechte na plechu vyloženým pečícím papírem zaschnout. Trubičky uložte do papírové krabice či jiné dózy a dejte do chladu (nemusí být v lednici, já je skladuji na chodbě, kde mám v zimě asi 5-10 stupňů.


Fotografie z naší kuchyně | Hotové trubičky

Fotografie bezlepkových trubiček v čokoládě - z detailu z blízka, www.radyzezivota.cz
Výsledek pečení bezlepkových trubiček v čokoládě naplněných krémem

Doporučení

     U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádíme (tím myslíme hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemůžeme Vám zaručit, že výsledek bude dobrý. 


Dobré chutnání bez povídání 😉


Poslední aktualizace dne: 29. 12. 2019



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!


Děkujeme za podporu v podobě Like / Sdílení na Facebooku



MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

6 TIPŮ - NÁKUP ZDRAVÍ


1) Nejlepší šampon (přírodní) | Pro každého - i mastné vlasy

Fotografie šamponu


2) 100% přírodní deodoranty (TOP 2 - odzkoušené, účinné)

Krystal | 100% přírodní deodoranty | Antiperspiranty | Zdraví

 


3) Nejlepší tekuté mýdlo (přírodní) | Do kuchyně


 

4) Zdravé žvýkání (bez zdraví škodlivého aspartamu či sorbitolu)

fotografie zdravého žvýkání (zdravé žvýkačky) | zdravé žvýkání | zdravá žvýkačka


5) Tuhé mýdlo (z 99% účinnější než gel - o zdraví ani nemluvě)

Tuhé mýdlo je lepší než gel | Zdraví | Radyzezivota.cz

 


6) Jak se zbavit rýmy (zadní rýmy)? | Víme, jak na to!


Hlavní strana     Bezlepkové recepty     Zdraví     Šoptip     Udělej si sám   
Dům | Domácnost
     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života! 


(Visited 1 times, 1 visits today)