Bezlepkové trubičky v čokoládě | Vánoční cukroví | 51. recept | RadyZživota

Chcete ochutnat vánoční cukroví, které je podle nás nejlepší ze všech druhů, jaké jsme kdy ochutnali? Jsou to bezlepkové trubičky v čokoládě. Jsou trochu pracnější, ale výsledek stojí za to. Původní recept jsem trochu upravila, ale tuto delikatesu jsme poprvé ochutnali u jedné příbuzné v Třebíči, která dělá skvělé cukroví. Děkujeme za inspiraci 😉


Bezlepkové trubičky v čokoládě

     Každý rok, když se doma zeptám rodiny, jaké cukroví budeme letos péct, odpověď je jasná – bezlepkové trubičky v čokoládě! Já si lehce odfrknu, protože je to trochu pracnější cukroví a já nejsem moc trpělivý člověk. Ale pak se mi začnou sbíhat sliny, když si představím, jaká je to lahůdka. S těstem je nutné pracovat opatrně, podsypávat a být trpěliví. Ale výsledek je neskutečný. Když trubičky nazdobíte, nikdo nepozná, že jsou bezlepkové.


Recept – bezlepkové trubičky v čokoládě

(zdroj: příbuzná z Třebíče)


Ingredience

Těsto

4 vejce
200 g másla
120 g cukru moučka
80 g medu
2 lžíce vlažné vody
400 g Jizerky
150 g namletých vlašských ořechů (Jak louskat vlašské ořechy)
trochu šťávy z citronu
1 vanilkový cukr skořice podle chuti
těsto se motá na kovové trubičky
upečené trubičky máčíme v čokoládové polevě

Krém

500 g másla trochu
rumu a rumové tresti
6 vajec
300 g cukru krupice
1 vanilkový cukr


Postup přípravy těsta a krému

     Těsto si připravíte nejlépe 24 hodin dopředu. V robotu či misce ušleháte vejce, změklé máslo, cukr a med. Musí lehce napěnit. Pak přidáte 2 lžíce vlažné vody a promícháte. Na vále či v robotu si vzniklou směs uhněteme s moukou, ořechy, citronovou šťávou, vanilkovým cukrem a skořicí. Vypracované těsto zabalíte do folie a do druhého dne dáte do lednice.

     Krém si připravíte tak, že vyšleháte máslo doběla. Přidáte trochu rumu a rumové tresti podle chuti. V malém hrnci rozmíchejte vejce a cukr, aby vznikla spojitá hmota. Na plotnu si dejte větší hrnec s vodou, aby se pak do něj vešel ten malý, ve kterém šleháte vejce s cukrem. Tím vznikne tzv. parní lázeň (parní lázeň – 2 hrnce dáte do sebe, přičemž ve velkém spodním je vroucí voda a horní se ušima opírá o spodní tak, aby se nedotýkal vody – obsah v horním hrnci se ohřívá na páře vycházející ze spodního). Až se hmota dobře spojí, dáte do parní lázně, kde už voda lehce pouští bublinky.

     Plotnu snížíme na nízký stupeň a šleháme hmotu, dokud metla nenechává za sebou „stopu“ (hmota zhoustne). Hmotu vychladíte ve studené vodě. Vystydlou hmotu přidáváme po lžících do másla a necháme dobře spojit, aby byl krém hustý. 


Fotografie z naší kuchyně | Pečení | Bezlepkové trubičky v čokoládě


Postup pečení a plnění trubiček

     Druhý den těsto vyndáte z lednice a dobře na pomoučeném vále rukama prohnětete. Možností, jak namotat těsto na trubičku je spousta, na internetu najdete různá videa. Mně se osvědčil tento postup: Vyválíte si malý plát a nožem ho nakrájíte na proužky dlouhé asi polovinu délky kovové trubičky, na kterou to budete motat. Potom přiložíte trubičku na těsto a opatrně omotáte kolem a dobře poválíte, aby těsto na trubičce drželo.

     Pokud někde přesahuje těsto přes trubičku, oříznete nožem. Chce to trpělivost a nenechat se odradit prvními nepovedenými kusy. Namotané trubičky dáte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se nedotýkaly. Pečte asi 10 minut na 180°C. Po vytažení z trouby nechte trubičky lehce zchladnout na plechu a až pak vytahujte kovové formičky. Jinak by se těsto polámalo. Teď máte hotové trubičky a čeká Vás namočit je v čokoládě a naplnit krémem.

Máčení a plnění trubiček

     Konce trubiček máčejte v čokoládové polevě (Tu uděláte tak, že ve vodní lázni rozpustíte čokoládu, lžíci studené vody a kousek másla. Směs dobře promíchejte.) a nechte v chladu na plechu vyloženým pečícím papírem zaschnout. Každou trubičku naplníte krémem – záleží na Vás, jak je Vám to šikovné. Já plním cukrářskou „stříkačkou“ / zdobičkou.

     Trubičky uložte do papírové krabice či jiné dózy a dejte do chladu (nemusí být v lednici, já je skladuji na chodbě, kde mám v zimě asi 5-10 stupňů.


Fotografie z naší kuchyně | Hotové bezlepkové trubičky v čokoládě

Fotografie bezlepkových trubiček v čokoládě - z detailu z blízka, www.radyzezivota.cz
Výsledek pečení bezlepkových trubiček v čokoládě naplněných krémem

Doporučení

     U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádíme (tím myslíme hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemůžeme Vám zaručit, že výsledek bude dobrý. 


Dobré chutnání bez povídání 😉 


Mohlo by vás zajímat 60 bezlepkových receptů

Bezlepkové recepty (celiakie)

 

51.-60. bezlepkový recept

 

Bezlepková vajíčková pomazánka | 60. recept 
Svíčková na smetaně | Přirozeně bez lepku | 59. recept
Pařížský dort | 58. recept
Kvasnicová pomazánka | 57. recept
▶️
 VIDEO – rybízové řezy
Makovec bez mouky | 56. recept
Řezy s pudingem | Rychlý dezert | 55. recept
Mrkvové placky | Rychlá večeře | 54. recept 
Bezlepková buchta s tvarohem a zakysanou smetanou | 53. recept
Bezlepková čokoládová buchta s mandarinkovým krémem | 52. recept 
Bezlepkové trubičky v čokoládě | 51. recept 

 

41.-50. bezlepkový recept

Bezlepkové čokoládové muffiny | 50. recept 
Bezlepkové řízečky v sýrovém těstíčku | 49. recept 
Bezlepkový štrúdl | 48. recept 
Bezlepkové rybízové řezy | 47. recept 
Bezlepkový mrkvový dort | 46. recept 
Bezlepková prošívaná deka | 45. recept 
Bezlepková domácí rybičková pomazánka | 44. recept
Bezlepkové mandarinkové řezy | 43. recept 
Bezlepkový houskový knedlík | 42. recept 
Bezlepková česneková pomazánka | 41. recept

 

31.-40. bezlepkový recept

 

Bezlepkové muffiny s čokoládou | 40. recept 
Bezlepkové nekynuté koláčky | 39. recept 
Bezlepková dovolená 
Bezlepkové hovězí na divoko | 38. recept 
Bezlepkové medové bochánky | 37. recept 
Bezlepková linecká kolečka | 36. recept 
Domácí vaječný likér | Vaječňák
Bezlepkový perník z domácí pekárny | 35. recept 
Bezlepkový mazanec z domácí pekárny | 34. recept
Bezlepkový čokoládový dort | 33. recept 
Bezlepková žemlovka s jablky | 32. recept 
Bezlepkové kiwi řezy | Dezert | 31. recept 

 

21.-30. bezlepkový recept

 

Bezlepkový mazanec | Velikonoce | 30. recept
Bezlepkové halušky se zelím | 29. recept
Bezlepkové rady pro bezlepkáře 
Bezlepková mrkvová buchta | 28. recept 
Bezlepkový chléb z domácí pekárny | 27. recept
Bezlepkové řezy šalamoun | 26. recept
Bezlepková strouhaná buchta | Rychlovka | 25. recept
Bezlepkové nivánky | Sýrové mlsání | 24. recept
Bezlepkový koláč s drobenkou | 23. recept
Bezlepkový makovec | Moučník | 22. recept
Bezlepková pizza | 21. recept

 

11.-20. bezlepkový recept

Bezlepková krupičná kaše | 20. recept
Bezlepkové peciválky | 19. recept
Bezlepková bábovka | 18. recept
Bezlepkové kynuté koláče | 17. recept
Bezlepkové rohlíky s psyliem | 16. recept
Bezlepkový chléb s psyliem | 7. recept
Bezlepkové bramborové knedlíky | Drbáky | 15. recept
Bezlepkový tvarohový dort s ovocem | 14. recept 
Bezlepkové vanilkové rohlíčky | Cukroví bez lepku | 13. recept
Bezlepkové pohankové rizoto se špenátem | 12. recept
Bezlepková tvarohová buchta s povidly | 11. recept 

 

1.-10. bezlepkový recept

Bezlepkový táč s ovocem | 10. recept 
Bezlepkový vanilkový cukr | 9. recept 
Bezlepkové borůvkové knedlíčky babičky Štefky | 8. recept 
Bezlepkový dotazník na celiakii | Pomozte studentce VŠ | Pohostinství a celiakie 
Bezlepková zebra tvaroháč bez mouky | 6. recept 
Bezlepkové knedlíky s burizony | 5. recept 
Bezlepkový makovec bez vajec | 4. recept
Bezlepková bábovka s tvarohem | Pro děti | 3. recept
Bezlepkové chlebové placky | Bezlepkové pečivo | Pro děti | 2.recept
Bezlepková vánočka | Mazanec | Oblíbený recept podle mojí babičky
Příznaky celiakie | Je dědičná? | Cesta k diagnóze | Celiakie – 2.díl
Celiakie (Bezlepková dieta) | Jak se k tomu postavit? | Vhodný přístup 



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!


Děkujeme za podporu v podobě Like / Sdílení na Facebooku



MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

6 TIPŮ - NÁKUP ZDRAVÍ


1) Nejlepší šampon (přírodní) | Pro každého - i mastné vlasy

Fotografie šamponu


2) 100% přírodní deodoranty (TOP 2 - odzkoušené, účinné)

Krystal | 100% přírodní deodoranty | Antiperspiranty | Zdraví

 


3) Nejlepší tekuté mýdlo (přírodní) | Do kuchyně


 

4) Zdravé žvýkání (bez zdraví škodlivého aspartamu či sorbitolu)

fotografie zdravého žvýkání (zdravé žvýkačky) | zdravé žvýkání | zdravá žvýkačka


5) Tuhé mýdlo (z 99% účinnější než gel - o zdraví ani nemluvě)

Tuhé mýdlo je lepší než gel | Zdraví | Radyzezivota.cz

 


6) Jak se zbavit rýmy (zadní rýmy)? | Víme, jak na to!


Hlavní strana     Bezlepkové recepty     Zdraví     Šoptip     Udělej si sám   
Dům | Domácnost
     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!