Zkoušeli jste už péct bezlepkové rohlíky? Nebo raději kupujete trvanlivé vakuované a předražené bezlepkové pečivo? Moje první pokusy upéct dceři nadýchané a měkoučké rohlíky byly asi stejně úspešné jako ty Vaše. Rohlík to připomínalo jen názvem a k jídlu to také moc nebylo :-). Pak jsem ale narazila na tento úžasný recept na bezlepkové rohlíky s psyliem od Lenky Jurečkové (Školové), a od té doby jiné nepeču. Uvidíte sami, že i celiak si může pochutnat na čerstvém voňavém pečivu.
Bezlepkové rohlíky s psyliem
Moje dcera miluje rohlíky. Proto když nám řekli, že musí držet bezlepkovou dietu, první, o co jsem se zajímala bylo, jak jí upéct bezlepkové rohlíky. Zkoušela jsem různé recepty, ale stálo to, jak se říká “za bačkoru”. Lenka Jurečková, od níž mám tento recept, mě ale vyvedla z omylu. Hned první pokus byl úspěšný a rohlíky byly skvělé. Od té doby je peču pravidelně každý týden. I po rozmražení jsou dobré. Vyzkoušejte je a dáte mi za pravdu 😉
Recept – bezlepkové rohlíky s psyliem
(autorka – Lenka Jurečková (Školová))
Ingredience
200 ml vody (na namočení psyllia)
1 polévková lžíce psyllium
50 ml vlažné vody na kvásek
20 g čerstvých kvasnic Fala (popřípadě jiných – českých či německých)
1 lžička cukru krystal
200 g mouky Schär Mix B
1 lžička soli
1 polévková lžíce oleje
Postup
Příprava těsta
Nejprve si namočíme psylium do vody a necháme alespoň 15 minut stát. Pokud si vzpomenete déle dopředu, můžete psylium klidně nechat namočené i přes noc v lednici.
Z kvasnic, cukru a vlažné vody uděláme kvásek (kvasnice rozdrobíme do hrnečku s vodou, přídáme cukr a lehce zamícháme, necháme stát, až se nám udělá na hrnečku “bříško” – asi za 10 minut). Do mísy dáme mouku, sůl, promícháme, přidáme psylium, kvásek, promícháme a nakonec přidáme olej. Důkladně těsto prohněteme ručně nebo pomocí robota. Necháme kynout v zakryté míse (nejlépe igelitem či poklopem do mikrovlnky) asi 20 minut.
Práce s těstem a vyválení rohlíků
Po vykynutí těsto překládáme na pomoučeném vále, abychom z těsta “vyhnali” vzduch. Kdo by nevěděl, jak na to, níže je odkaz na video od L. Jurečkové (Školové), kde je natočen celý postup pečení chleba, včetně překládání těsta, které je pro práci s těstem velmi důležité (video se spustí přímo na překládání těsta od 3:07 – 4:48).
Bezlepkový domácí chléb od Lenky Jurečkové Školové (odkaz na překládání od 3:07 – 4:48 min.), Autor: Lenka Jurečková (Školová), Zdroj: kanál Rady ze života, youtube.com
Těsto si rozdělíme na 6 bochánků, z každého vyválíme trojúhelník a srolujeme do rohlíku (viz video níže). Rohlíky dáme na plech na pečící papír a necháme ještě 20 minut kynout pod igelitem, aby nám neoschly.
Jak umotat rohlíky (rohlíky – postup), Autor: Martin Kubík, Zdroj: youtube.com
Pečení
Předehřejeme troubu na 230°C. Do trouby na dno dáme plech s horkou vodou (asi 2 dcl). Rohlíky lehce pocákáme vodou (můžeme postříkat z rozprašovače) a dáme do trouby. Pečeme 10 minut. Pak vyndáme plech s vodou, necháme troubu zchladnout na 200°C , rohlíky opět pocákáme a pečeme ještě asi 20-30 minut dozlatova. Po dopečení necháme rohlíky vychladnout na mřížce, aby se nezapařily.
Upozornění
U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádíme (tím myslíme hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemůžeme Vám zaručit, že výsledek bude dobrý.
Dobré chutnání bez povídání 🙂
Poslední aktualizace dne: 08. 12. 2018, Publikace se souhlasem autorky Lenky Školové (Jurečkové). Děkujeme.
(4944)
Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!
Zabere Vám to pár sekund, přitom pro nás je to obrovská motivace.
Děkujeme za podporu v podobě Like / Sdílení na Facebooku
Nebo za sdílení na ostatních sociálních sítí
Mohlo by Vás zajímat - 5 top článků na Rady ze života:
1) Křemelina
2) Zdravé žvýkání (bez zdraví škodlivého aspartamu či sorbitolu)
3) 100% přírodní deodoranty (TOP 2 - odzkoušené, účinné)
4) Tuhé mýdlo (z 99% účinnější než gel - o zdraví ani nemluvě)
5) Jak se zbavit rýmy (zadní rýmy)? | Víme, jak na to!
6) Nejlepší tekuté mýdlo (přírodní) | Do kuchyně
Hlavní strana Bezlepkové recepty Zdraví Šoptip Udělej si sám
Dům | Domácnost Jídlo | Pití Kultura Lidé
Auto | Doprava Kam investovat Počítač Udělej si sám Zahrada Zlepšováky Úspora Bezlepkové recepty Grilování Nákup Pivo
Vaření Film Hudba Hudební videoklipy Kniha Seriál Děti Relax Hlava | Psychologie Podnikatel Sport Zdraví
Myšlenky | Úvahy Přísloví a lidové moudrosti Filmové tipy Zábava
Upozornění návštěvníkům
Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!