Bezlepkové rohlíky s psylliem | 16. recept

Bezlepkové rohlíky s psyliem | Bezlepkové recepty | Bezlepkové

Zkoušeli jste už péct bezlepkové rohlíky? Nebo raději kupujete trvanlivé vakuované a předražené bezlepkové pečivo? Moje první pokusy upéct dceři nadýchané a měkoučké rohlíky byly asi stejně úspěšné jako ty Vaše. Rohlík to připomínalo jen názvem a k jídlu to také moc nebylo :-). Pak jsem ale narazila na tento úžasný recept na bezlepkové rohlíky s psylliem od Lenky Jurečkové (Školové), a od té doby jiné nepeču. Uvidíte sami, že i celiak si může pochutnat na čerstvém voňavém pečivu.


Bezlepkové rohlíky s psylliem

     Moje dcera miluje rohlíky. Proto když nám řekli, že musí držet bezlepkovou dietu, první, o co jsem se zajímala bylo, jak jí upéct bezlepkové rohlíky. Zkoušela jsem různé recepty, ale stálo to, jak se říká „za bačkoru“. Lenka Jurečková, od níž mám tento recept, mě ale vyvedla z omylu. Hned první pokus byl úspěšný a rohlíky byly skvělé. Od té doby je peču pravidelně každý týden. I po rozmražení jsou dobré. Vyzkoušejte je a dáte mi za pravdu 😉


Recept – bezlepkové rohlíky s psylliem

(autorka – Lenka Jurečková (Školová)) 


Ingredience

200 ml vody (na namočení psyllia)
1 polévková lžíce psyllium
50 ml vlažné vody na kvásek
20 g čerstvých kvasnic Fala (popřípadě jiných – českých či německých)
1 lžička cukru krystal
200 g mouky Schär Mix B
1 lžička soli
1 polévková lžíce oleje


Postup


Příprava těsta

     Nejprve si namočíme psyllium do vody a necháme alespoň 15 minut stát. Pokud si vzpomenete déle dopředu, můžete psyllium klidně nechat namočené i přes noc v lednici.

     Z kvasnic, cukru a vlažné vody uděláme kvásek (kvasnice rozdrobíme do hrnečku s vodou, přidáme cukr a lehce zamícháme, necháme stát, až se nám udělá na hrnečku „bříško“ – asi za 10 minut). Do mísy dáme mouku, sůl, promícháme, přidáme psyllium, kvásek, promícháme a nakonec přidáme olej. Důkladně těsto prohněteme ručně nebo pomocí robota. Necháme kynout v zakryté míse (nejlépe igelitem či poklopem do mikrovlnky) asi 20 minut.


Práce s těstem a vyválení rohlíků

     Po vykynutí těsto překládáme na pomoučeném vále, abychom z těsta „vyhnali“ vzduch. Kdo by nevěděl, jak na to, níže  je odkaz na video od L. Jurečkové (Školové), kde je natočen celý postup pečení chleba, včetně překládání těsta, které je pro práci s těstem velmi důležité (video se spustí přímo na překládání těsta od 3:07 – 4:48).

Bezlepkový domácí chléb od Lenky Jurečkové Školové (odkaz na překládání od 3:07 – 4:48 min.), Autor: Lenka Jurečková (Školová), Zdroj: kanál Rady ze života, youtube.com


     Těsto si rozdělíme na 6 bochánků, z každého vyválíme trojúhelník a srolujeme do rohlíku (viz video níže)Rohlíky dáme na plech na pečící papír a necháme ještě 20 minut kynout pod igelitem, aby nám neoschly.

Jak umotat rohlíky (rohlíky – postup), Autor: Martin Kubík, Zdroj: youtube.com


Pečení

     Předehřejeme troubu na 230°C. Do trouby na dno dáme plech s horkou vodou (asi 2 dcl). Rohlíky lehce pocákáme vodou (můžeme postříkat z rozprašovače) a dáme do trouby. Pečeme 10 minut. Pak vyndáme plech s vodou, necháme troubu zchladnout na 200°C , rohlíky opět pocákáme a pečeme ještě asi 20-30 minut dozlatova. Po dopečení necháme bezlepkové rohlíky se psylliem vychladnout na mřížce, aby se nezapařily.


Upozornění

     U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádíme (tím myslíme hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemůžeme Vám zaručit, že výsledek bude dobrý. 


Dobré chutnání bez povídání 🙂 


Publikace se souhlasem autorky Lenky Školové (Jurečkové). Děkujeme.


Mohlo by vás zajímat 60 bezlepkových receptů

Bezlepkové recepty (celiakie)

 

51.-60. bezlepkový recept

 

Bezlepková vajíčková pomazánka | 60. recept 
Svíčková na smetaně | Přirozeně bez lepku | 59. recept
Pařížský dort | 58. recept
Kvasnicová pomazánka | 57. recept
▶️
 VIDEO – rybízové řezy
Makovec bez mouky | 56. recept
Řezy s pudingem | Rychlý dezert | 55. recept
Mrkvové placky | Rychlá večeře | 54. recept 
Bezlepková buchta s tvarohem a zakysanou smetanou | 53. recept
Bezlepková čokoládová buchta s mandarinkovým krémem | 52. recept 
Bezlepkové trubičky v čokoládě | 51. recept 

 

41.-50. bezlepkový recept

Bezlepkové čokoládové muffiny | 50. recept 
Bezlepkové řízečky v sýrovém těstíčku | 49. recept 
Bezlepkový štrúdl | 48. recept 
Bezlepkové rybízové řezy | 47. recept 
Bezlepkový mrkvový dort | 46. recept 
Bezlepková prošívaná deka | 45. recept 
Bezlepková domácí rybičková pomazánka | 44. recept
Bezlepkové mandarinkové řezy | 43. recept 
Bezlepkový houskový knedlík | 42. recept 
Bezlepková česneková pomazánka | 41. recept

 

31.-40. bezlepkový recept

 

Bezlepkové muffiny s čokoládou | 40. recept 
Bezlepkové nekynuté koláčky | 39. recept 
Bezlepková dovolená 
Bezlepkové hovězí na divoko | 38. recept 
Bezlepkové medové bochánky | 37. recept 
Bezlepková linecká kolečka | 36. recept 
Domácí vaječný likér | Vaječňák
Bezlepkový perník z domácí pekárny | 35. recept 
Bezlepkový mazanec z domácí pekárny | 34. recept
Bezlepkový čokoládový dort | 33. recept 
Bezlepková žemlovka s jablky | 32. recept 
Bezlepkové kiwi řezy | Dezert | 31. recept 

 

21.-30. bezlepkový recept

 

Bezlepkový mazanec | Velikonoce | 30. recept
Bezlepkové halušky se zelím | 29. recept
Bezlepkové rady pro bezlepkáře 
Bezlepková mrkvová buchta | 28. recept 
Bezlepkový chléb z domácí pekárny | 27. recept
Bezlepkové řezy šalamoun | 26. recept
Bezlepková strouhaná buchta | Rychlovka | 25. recept
Bezlepkové nivánky | Sýrové mlsání | 24. recept
Bezlepkový koláč s drobenkou | 23. recept
Bezlepkový makovec | Moučník | 22. recept
Bezlepková pizza | 21. recept

 

11.-20. bezlepkový recept

Bezlepková krupičná kaše | 20. recept
Bezlepkové peciválky | 19. recept
Bezlepková bábovka | 18. recept
Bezlepkové kynuté koláče | 17. recept
Bezlepkové rohlíky s psyliem | 16. recept
Bezlepkový chléb s psyliem | 7. recept
Bezlepkové bramborové knedlíky | Drbáky | 15. recept
Bezlepkový tvarohový dort s ovocem | 14. recept 
Bezlepkové vanilkové rohlíčky | Cukroví bez lepku | 13. recept
Bezlepkové pohankové rizoto se špenátem | 12. recept
Bezlepková tvarohová buchta s povidly | 11. recept 

 

1.-10. bezlepkový recept

Bezlepkový táč s ovocem | 10. recept 
Bezlepkový vanilkový cukr | 9. recept 
Bezlepkové borůvkové knedlíčky babičky Štefky | 8. recept 
Bezlepkový dotazník na celiakii | Pomozte studentce VŠ | Pohostinství a celiakie 
Bezlepková zebra tvaroháč bez mouky | 6. recept 
Bezlepkové knedlíky s burizony | 5. recept 
Bezlepkový makovec bez vajec | 4. recept
Bezlepková bábovka s tvarohem | Pro děti | 3. recept
Bezlepkové chlebové placky | Bezlepkové pečivo | Pro děti | 2.recept
Bezlepková vánočka | Mazanec | Oblíbený recept podle mojí babičky
Příznaky celiakie | Je dědičná? | Cesta k diagnóze | Celiakie – 2.díl
Celiakie (Bezlepková dieta) | Jak se k tomu postavit? | Vhodný přístup 

0 0 hlasů
Article Rating

Další články z kategorie Bezlepkové pečivo:
Bezlepkový chléb z domácí pekárny | 27. recept | Rady ze života
Bezlepkový chléb s psylliem | 7. recept

Odebírat
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovalo
Inline Feedbacks
View all comments

[…] peciválky | 19. recept Bezlepková bábovka | 18. recept Bezlepkové kynuté koláče | 17. recept Bezlepkové rohlíky s psyliem | 16. recept Bezlepkový chléb s psyliem | 7. recept Bezlepkové bramborové knedlíky | Drbáky | 15. recept […]

[…] Myslíme si, že uvařit dobrý oběd/večeři v bezlepkovém provedení není v dnešní době při trochu umu a dobrého receptu složité (čím méně mouky, tím snazší). Komplikovanější je udělat dobré pečivo. Pečivo má velký obsah mouky. Záměna mouky je o to zásadnější. Dalším důvodem, proč je to složité je z toho důvodu, že pečivo je velmi oblíbené a původní zvyk lepkáře na něj a na jeho lepkovou chuť, je vysoká. Proto pečivo považujeme za stěžejní. S tím Vám může celkem snadno pomoci domácí pekárna – ideálně s bezlepkovým programem. Pokud ještě narazíte na skutečně dobrý recept, máte vyhráno. Domácí pekárna ušetří Váš čas, pokud jej mnoho nemáte. Kdo ho v dnešní době má? Jen málo vyvolených. Pro ty, co máte více času a chcete si pečivo ručně připravit a péct v troubě, máme pro Vás skvělý bezlepkový recept na chléb a na bezlepkové rohlíky. […]

[…] (musí držet bezlepkovou dietu). Tzn. že má absolutní intoleranci na lepek (mouku). Milovala rohlíky, ale ze dne na den je již nemohla. Je to už 8 let. Od té doby jsme byli s manželkou nuceni […]

3
0
Budeme rádi za vaše názory, prosím komentujte.x