Celiakie (bezlepková dieta) | Jak se k tomu postavit? | Vhodný přístup

Nedávno jsme zjistili, že naše dcera má celiakii. Přísná bezlepková dieta ji tedy bude celoživotně doprovázet. Což lidsky řečeno znamená, že nemůže nejčastěji v potravinách obsažené obiloviny, tj. pšenici, ječmen, oves, žito. Pokud jste se právě dozvěděli to samé, a nebo to již zažíváte, je velmi důležité, abyste se k tomu správně postavili. Vy rozhodujete o tom, jak se bude Vaše dítě následující roky cítit. Nebo pokud se celiakie týká přímo Vás – je to jen na Vás. Vše zvládneme, když budeme chtít. Dnešní doba je naštěstí velmi příznivá.


Celiakie (Bezlepková dieta) | Jak ji chápe společnost? | Překroucený pohled

     Celiakie je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek. To je k definici, která je sice pravdivá, ale mnoho lidem překrucuje to správné pochopení, co to vlastně je, a čím je to způsobené. Již existuje v naší společnosti všeobecný pohled na celiakii, který ale nemá se skutečností moc společného. My se ženou to nepovažujeme za nemoc ani za alergii.


Nadměrná zátěž

     Víte, že při zpracování lepku, musí trávící trakt vyvinout nadměrně vysoký výkon, který nám neprospívá, ať již máme nesnášenlivost lepku či nikoliv? Stejně tak, jak lepek „slepí těsto“, zalepí i naše střeva. U některých z nás toto nadměrné zatížení trávící trakt nesnese a přestane fungovat tak, jak má. Není schopen zpracovávat důležité látky pro tělo a oslabuje tak mnoho životně důležitých funkcí. Není to tedy nemoc, ale spíše nevhodně zvolená surovina, kterou producenti potravin využívali především z důvodů jejích výhod. Lepek funguje jako skvělé zahušťovadlo a pojivo – za méně peněz více muziky. Proto jej začali hojně využívat již generace před námi.


Snižování kvality potravin (surovin)

Trend snižování kvality potravin dnešní doby (zejména chleba a pečiva) umocnil využívání lepku, konkrétně pšenice. Nešlo ani tolik o kvalitu, ale o kvantitu. Proto jeho obsah v potravinách do nedávna výrazně stoupal. Tento trend se naštěstí zastavil. Jediný, kdo může ovlivňovat kvalitu potravin jsme my, zákazníci. Pokud poptávka nevyžaduje kvalitu, proč by ji měla nabídka vyhledávat? Není k tomu důvod. Myslíme si, že na popud zvýšení výskytu celiakie a různých tzv. alergií na lepek, se stávající poptávka po těchto obilovinách bude neustále snižovat. Přičemž lidé budou dávat více přednost snadněji stravitelným obilovinám, což je žito a oves. Pokud nechcete lepek zcela vytěsnit z vašeho jídelníčku, doporučujeme dávat přednost těmto obilovinám, které náš trávicí trakt méně zatěžují. 


Když už mouku, tak raději žitnou

     Toto je náš subjektivní názor, který se zakládá na našich vlastních zkušenostech i dialozích s odborníky. Když například slyšíte od gastroentorologa, co se střevem dělá lepek (doložených na základě stovek vyšetření sondou), sami začnete nad obilovinami uvažovat trochu jinak. Při nejmenším si začnete vybírat, kterou obilovinu zvolíte – které dáte přednost a které se budete snažit vyhnout. Dám Vám ještě příklad, který by vám mohl usnadnit představit si náš pohled na věc. Konzumace lepku (pšenice) je v dnešní době, jako když dáváte do drtiče dřeva větve, u kterých dopředu nevíte, zda je stroj ještě zpracuje či ne. Tento drtič je omezený max. průměrem větve. Cokoliv, co přesahuje se jednoduše v drtiči zasekne a ten přestane být funkční. A nejen to, dáte mu zabrat, a když to opakujete, snižujete tím jeho životnost.


Kvalita potravin i pečiva se snižuje včetně jejich surovin | Celiakie přibývá

     Tento názor, který popisuji v tomto příspěvku se může zdát trochu přehnaný. Možná tomu tak je – já tomu ale moc nevěřím. Položme si jednoduchou otázku: „Proč se v současné době tak výrazně zvyšuje výskyt celiaků? Myslíte, že je to tím, že se jich rodí více? Není. Nesnižuje se jen kvalita spotřební elektroniky, nábytku, strojů, či jakýchkoliv věcí, ale také kvalita potravin, pečiva a jejich surovin (například pšenice, jejíž úrodu zemědělci urychlují). To má za následek reakce našich těl. Jíme méně kvalitně, máme méně vitamínů a namáháme svá těla a naše trávící trakty více, než kdykoliv předtím. Neustálý stres, kterým jsou lidé obklopeni tomu napomáhá. Neumíme se s tlaky kolem sebe vypořádat, málo spolu o problémech mluvíme. Ostýcháme se s našimi problémy něco dělat, vyhýbáme se psychologům či duševnu, jejichž inspirací bychom se mohli posouvat i duševně a být silnější po psychické stránce. 


Náš přístup k celiakii | Jak se k tomu postavit?

     Nehroutíme se a bereme to tak, jak to je. Přizpůsobíme se. V obchodě je již mnoho zboží, které je volně dostupné, navíc existují obchody se zdravou výživou. Hodnotnější informace můžete získat od různých spolků nebo od již zkušenějších v této oblasti. Jsou jiné mouky, jiné alternativy, kterými můžeme lepek nahradit. Zjistili jsme, že mnoho luštěnin, které jsme opomíjeli, jsou velmi chutné a perfektně lepek nahrazují – navíc jsou zdravé! My, jakožto rodiče, nejsme bezlepkáři. Ale díky tomu, že jsme zjistili, co celiakie je a čím je způsobená, otevřelo nám to oči. A věřím tomu, že i mnoho dalším rodičům a prarodičům. My se díky tomu naučíme lépe stravovat.



Je bezlepková dieta „trendy“?

     Říká se, že je bezlepková dieta „trendy“. Není. Je to další fáma. Je to způsobené tím, že celiaků přibývá. To je zapříčiněno právě snižováním kvality potravin – zejména v oblasti pečiva. Lidé nevhodné až nezdravé potraviny jí v mnohem větším měřítku, než tomu bývalo. Jak přibývá bezlepkářů, přibývají i rodiče i prarodiče, kteří začínají více o potravinách přemýšlet, a sami rozhodují, co budou jíst a co nikoliv. Tím se samozřejmě nálada ve společnosti mění, ale neoznačil bych to za „trendy“. Je to vyvolané zdravotními obtížemi. Pojem „trendy“ považuji spíše za uměle vyvolaný nebo někým řízený. Toto uměle vyvolané ani řízené není. Lidé se od sebe inspirují a nemusí být bezlepkáři. Chceme jíst zdravě a nebo zůstat u svých zvyků? To je pro každého individuální otázka, každý se s tím vyrovná po svém.


Budeme s Vámi sdílet vše podstatné o celiakii včetně receptů | Vítám do týmu moji ženu!

     Vzhledem k tomu, že na internetu nacházíme mnoho kulantně řečeno „nesmyslností a nepraktických rad či receptů“ týkajících se celiakie, rozhodli jsme se společně s mojí ženou, že budeme některé důležité, praktické a smysluplné informace sdílet. Je to pro nás nové, aktuální a jsme se ženou velmi zainteresováni. Veškeré informace, které zde budeme publikovat, se budeme snažit ověřovat především na základě zkušenosti naší či jiných, třeba i zkušenějších či odbornějších. Budeme se vyvíjet, ale myslím, že i ty naše první kroky jsou důležité, a proto i s nimi se s Vámi podělíme. Když je maminka hnána svojí vůli pomoci dítěti – je to největší energie, kterou jsem kdy viděl. Moje žena se okamžitě pustila do experimentování a výsledky, které se po 3 měsících a více dostavují, Vám budeme zprostředkovávat. Pojďme se na to podívat v příštím článku – už jej pro Vás připravujeme! 


Poslední aktualizace dne: 09.11.2016, Změna: Úprava textu.

(188)



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!

Zabere Vám to pár sekund, přitom pro nás je to obrovská motivace. 


Dejte nám like a sdílejte nás na Facebooku


Sdílejte nás i na ostatních sociálních sítí (postranní panel nalevo)


Děkujeme za jakoukoliv formu podpory!


Mohlo by Vás zajímat - 5 top článků na Rady ze života:


1) Křemelina

Křemelina | Přírodní detox | Pryč s parazity! | Zdraví


2) Zdravé žvýkání (bez zdraví škodlivého aspartamu či sorbitolu)Zdravé žvýkání bez éček | Bez zdraví škodlivého aspartamu | Zdraví


3) 100% přírodní deodoranty (TOP 2 - odzkoušené, účinné)

Krystal | 100% přírodní deodoranty | Antiperspiranty | Zdraví


4) Tuhé mýdlo (z 99% účinnější než gel - o zdraví ani nemluvě)

Tuhé mýdlo zpět na výsluní | Bez gelu se konečně umyješ | Zdraví


5) Knihy pro děti (2-5 let) - Jak naučit barvy hrou? 

Barvy hrou | Jak naučit děti poznávat barvy? | Knihy pro děti (1-4 roky) | Děti

 


Hlavní strana     Dům | Domácnost     Finance     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     Ostatní     Kraťasy     Vše


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života! 


Jiří Samuel
Sledujte nás

Jiří Samuel

Jsem admin a koordinátor pro magazín radyzezivota.cz. Byla a je to pro mě velká výzva postavit tento web na zelené louce. Veškeré aktivity si dělám sám, teď už vím, že je to neudržitelné - to jsem ale na začátku nevěděl. Člověk se neustále vyvíjí. Proto budu časem rozšiřovat tým našeho magazínu, o lidi kteří ví, co dělají, a dělají to s radostí a vervou. Mám radost, že moje žena přispívá do kategorie Bezlepkové recepty. Baví mě psát články, příspěvky, tweety, tvořit, učit se novým věcem, jako pro měl byla a stále je tvorba stránek, SEO marketing, linkbuilding, propojování webu se sociálními sítěmi, Google Analytics, do budoucna AdSense, časem možná AdWords, apod. Je skvělé, když sami zjistíte, jak zvýšit hodnotu stránek, když o tom nikdo nepíše. Je to tvůrčí činnost a pro mě můj největší koníček, který bych rád přetavil do práce na plný úvazek. Nemám potřebu nechávat si své letité zkušenosti pro sebe, chci se o ně podělit. Největší radost mi dělá dobrá zpětná vazba.
Jiří Samuel
Sledujte nás