Bezlepkové zelňáky jsou domácí pochoutka k pivu či vínu. Stačí 3 ingredience a příprava není složitá. Vyzkoušejte chuťovku, která se určitě povede. Provoní Vám celý byt a zapráší se po nich, než se nadějete.
Bezlepkové zelňáky
Zelňáky dělávala moje babička na každou oslavu a nebo prostě jen tak, když škvařila sádlo a zbyly jí škvarky. Milovali jsme je už jako děti a uzobávali je ještě z plechu. Vždycky jsme ale snědli jen pár kousků, aby nás nebolelo břicho, protože zelňáky jsou dost mastné. Obdivovala jsem, jakou si babička dávala práci s tím, aby byl každý zelňák stejný, aby byly tenoučké a křupavé. Mňam, ještě teď tu vůni a chuť cítím :-). No a protože bezlepkové zelňáky nejsou většinou k sehnání, pečeme je doma. Je to rychlovka a všichni si pochutnají. A že jsou bezlepkové, to nikdo nepozná.
Recept – bezlepkové zelňáky
(zdroj: inspirace u Josefa Maršálka)
Ingredience
250 g bílého kysaného zelí
250 g mouky Schär B
250 g sádla (může být 125 g sádla a 125 g škvarků)
sůl podle chuti
Postup
Všechny suroviny na vále či robotem dobře smíchejte, aby vznikla kompaktní hmota. Plech vyložte pečícím papírem. Lžící tvořte na plech malé placičky. Pokud by se Vám těsto moc lepilo, namáčejte lžíci ve vodě. Pečte dozlatova na 180 °C.
Dobré chutnání bez povídání 🙂
Fotografie z naší kuchyně

Upozornění
U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádíme (tím myslíme hlavně druh a značku mouky). Neměňte ani další přísady, neexperimentujte. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení smíchejte vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchejte. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemůžeme Vám zaručit, že výsledek bude dobrý.
Další bezlepkové recepty z kategorie Slané:
Cuketová roláda
Pažitková pomazánka
Bezlepková vajíčková pomazánka
Kvasnicová pomazánka
Bezlepkové mrkvové placky
Bezlepková domácí rybičková pomazánka
Bezlepkový houskový knedlík
Bezlepková česneková pomazánka
Bezlepkové halušky
Bezlepkové nivánky
Bezlepková pizza
Bezlepkové bramborové knedlíky
Pohankové rizoto
Bezlepkové knedlíky s burizony
Bezlepkové chlebové placky
Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!
Děkujeme za podporu v podobě Like / Sdílení na Facebooku
MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT
6 TIPŮ - NÁKUP ZDRAVÍ
1) Nejlepší šampon (přírodní) | Pro každého - i mastné vlasy
2) 100% přírodní deodoranty (TOP 2 - odzkoušené, účinné)
3) Nejlepší tekuté mýdlo (přírodní) | Do kuchyně
4) Zdravé žvýkání (bez zdraví škodlivého aspartamu či sorbitolu)
5) Tuhé mýdlo (z 99% účinnější než gel - o zdraví ani nemluvě)
6) Jak se zbavit rýmy (zadní rýmy)? | Víme, jak na to!
Hlavní strana Bezlepkové recepty Zdraví Šoptip Udělej si sám
Dům | Domácnost Jídlo | Pití Kultura Lidé
Auto | Doprava Kam investovat Počítač Udělej si sám Zahrada Zlepšováky Úspora Bezlepkové recepty Grilování Nákup Pivo
Vaření Film Hudba Hudební videoklipy Kniha Seriál Děti Relax Hlava | Psychologie Podnikatel Sport Zdraví
Myšlenky | Úvahy Přísloví a lidové moudrosti Filmové tipy Zábava
Upozornění návštěvníkům
Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!