Bezlepkové nivánky jsou netradiční slaná dobrota, která se hodí na oslavu či jako pohoštění pro návštěvy. Příprava je jednoduchá, jsou výborné čerstvě upečené i studené. Je to skvělá varianta i pro ty, kdo nemají rádi sladké, ale dali by si něco “na zub“.
Bezlepkové nivánky
Když jsem byla malá, babička nám pekla všelijaké dobroty. Jednou z nich byly i nivánky. Pochutina, kterou si okamžitě všichni zamilovali. Babička je pekla na oslavy, ale i například pro návštěvy, nebo jen tak, když jsme na ně měli chuť. A vždycky se po nich zaprášilo. Protože mě vaření vždycky zajímalo a bavilo, vzala jsem si od babičky recept. Kvůli dceři vařím a peču bezlepkově. Bezlepkové nivánky jsou stejně dobré jako ty od babičky, v receptu jsem pouze zaměnila mouku. Tahle dobrota je něco jako chipsy, vezmete si jeden a sníte jich celou mísu :-).
Recept – Bezlepkové nivánky
(zdroj : babička Johanna)
Ingredience
Těsto
300 g bezlepkové mouky (Schär Mix B či Nutrifree per Pane)
125 g hery
125 ml mléka
1 lžička soli
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky cukru
Na nádivku
125 g másla
100 g tvrdého sýra (Eidam, Gouda atp.)
100 g nivy
vejce na potření, ořechy, buráky či mandle na ozdobení
Tip: Každý si nádivku můžu dělat podle své chuti. Čím je sýr výraznější, bude výraznější i chuť nivánků. My děláme nádivku pouze z másla a nivy, chutná nám tak více.
Postup
Nejprve si připravíte těsto – všechny ingredience dáte do mísy a ručně nebo robotem vypracujete hladké těsto. Nádivku připravíte tak, že nastrouháte oba sýry a vidličkou utřete se změklým máslem, aby se suroviny spojily. Těsto rozdělíte na dva díly. Na pracovní desku si dáte kousek folie, na ni položíte těsto a přikryjete opět kouskem folie. Bude se Vám tak lépe válet a těsto se Vám nepřilepí k podložce. Vyválíte tenký plát a vrchní folii dáte pryč. Potřete polovinou nádivky. Pomocí spodní folie srolujete plát do tenké rolády. Druhý den budete krájet malá kolečka. Totéž uděláte se zbylým těstem a nádivkou.
Takto připravené roládky dáte do druhého dne do lednice. Před pečením vyndáte rolády z lednice a zešikma krájíte tenké plátky, které dáváte na plech na pečící papír. Potřete rozšlehaným vajíčkem a ozdobíte ořechem, mandlí nebo burákem. Pečeme 15-20 minut na 180 °C dozlatova.
Dobré chutnání bez povídání 🙂
Upozornění
U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádíme (tím myslíme hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemůžeme Vám zaručit, že výsledek bude dobrý.
Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!
Děkujeme za podporu v podobě Like / Sdílení na Facebooku
MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT
6 TIPŮ - NÁKUP ZDRAVÍ
1) Nejlepší šampon (přírodní) | Pro každého - i mastné vlasy
2) 100% přírodní deodoranty (TOP 2 - odzkoušené, účinné)
3) Nejlepší tekuté mýdlo (přírodní) | Do kuchyně
4) Zdravé žvýkání (bez zdraví škodlivého aspartamu či sorbitolu)
5) Tuhé mýdlo (z 99% účinnější než gel - o zdraví ani nemluvě)
6) Jak se zbavit rýmy (zadní rýmy)? | Víme, jak na to!
Hlavní strana Bezlepkové recepty Zdraví Šoptip Udělej si sám
Dům | Domácnost Jídlo | Pití Kultura Lidé
Auto | Doprava Kam investovat Počítač Udělej si sám Zahrada Zlepšováky Úspora Bezlepkové recepty Grilování Nákup Pivo
Vaření Film Hudba Hudební videoklipy Kniha Seriál Děti Relax Hlava | Psychologie Podnikatel Sport Zdraví
Myšlenky | Úvahy Přísloví a lidové moudrosti Filmové tipy Zábava
Upozornění návštěvníkům
Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!