Bezlepková vánočka | Mazanec | Oblíbený recept mojí babičky | 1. recept

Bezlepková vánočka

Nedaří se Vám najít dobrý recept na vánočku? Hledáte bezlepkovou variantu? Chuťově  je dobrá, ale druhý den je bezlepková vánočka suchá a není k jídlu? Vyzkoušejte recept od naší babičky! Chcete-li, aby byla vánočka dobrá, dodržte ingredience a postup. 


Bezlepková vánočka | Mazanec | Babiččin recept | Pro děti

     Když jsem začínala péct a vařit pro dceru z bezlepkových surovin (BLP), první, co jsem zkoušela, byla bezlepková vánočka. V polovině prosince byla dceři diagnostikována celiakie, a já jí chtěla udělat Vánoce se vším, co k nim patří. Vyzkoušela jsem vánočku upéct podle receptu mojí babičky, podle kterého jsem jí vždy pekla a všichni si šmakovali. Je krásně vláčná, voňavá a je dobrá suchá i namazaná máslem.

    Dcera ji miluje, a tak jsem si řekla, že zkusím tento recept, ale z BLP surovin. Bezlepkovou vánočku je dobré „zvláčnit“ tvarohem a přidat více mléka. Je také důležité použít tvaroh v kostce, ne ve vaničce, jinak se Vám bude těsto hodně lepit a bude těžké vánočku uplést. 

     Většina bezlepkového pečiva je druhý den suchá, drobivá a ztratí na chuti. Babiččina vánočka je i čtvrtý den vláčná a chutná. Stejné těsto můžete také použít při pečení velikonočního mazance. Pokud jste také „vánočkoví“, ráda se s Vámi o recept podělím.


Recept – bezlepková vánočka (mazanec)

(recept na klasickou vánočku, jen BLP varianta)


Ingredience

½ kg bezlepkové mouky ( 300 g Schär Mix B, 200 g Doves Farm samokypřící)
1/2 lžičky xantanu
17 dkg cukru moučka
BLP vanilkový cukr
BLP prášek do pečiva
1 kostka (42 g) droždí Fala
špetka soli
muškátový oříšek
200 ml mléka (pokud použijete olej, dáte jen 180 ml mléka)
10 dkg másla (nebo 10 dkg oleje, tj asi 110ml)
2 žloutky
1 tučný tvaroh v kostce!!! (ne ve vaničce, jinak je těsto hodně lepivé)
50 ml rumu
rozinky, mandle, ořechy podle chuti
žloutek na potření


Postup


Příprava těsta

     Ohřejeme mléko, aby bylo teplé (ne horké). Rozdrobíme do něj droždí a přidáme půl lžičky cukru krystal. Promícháme a necháme vzejít kvásek (tzn., že droždí začne „pracovat“). Mezitím smícháme všechny sypké suroviny (mandle, rozinky a ořechy zatím ne). Přidáme žloutky, tvaroh, máslo a kvásek. Robotem či ručně pořádně prohněteme, nejprve na malé otáčky, potom rychleji. Až je těsto vláčné a suroviny dobře propojené, přidáme rozinky a mandle. Ještě trochu prohněteme.


     Těsto necháme v míse, posypeme lehce moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout. Nakynuté těsto ještě pořádně prohněteme rukama na pomoučeném vále, otáčíme o 90 stupňů a od kraje hněteme. Poté jej rozdělíme na 9 stejných dílů. Podle toho, jak je lepivé, podsypeme si na vále lehce moukou.


Pletení vánočky

     Nejprve si vyválíme 4 prameny a spleteme základ vánočky. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme žloutkem (díky tomu se nám 3 vrstvy vánočky pěkně propojí). Poté vyválíme další 3 prameny a spleteme do „copanu“. Přendáme na plech a opět potřeme žloutkem. Z posledních dvou pramenů smotáme vrchní patro vánočky a opět přendáme na plech. Celou vánočku důkladně potřeme zbylým žloutkem. Vánočku zpevníme alespoň 6 špejlemi, aby se nám nerozjela. Ještě potřeme vajíčkem, aby nikde nezbylo suché místečko. Když jsem se učila plést vánočku, inspirovala jsem se videem, odkaz zde (od uživatele Světluška 98, zdroj – youtube.com). Vánočku necháme ještě alespoň půl hodiny kynout.


Video – pletení vánočky z naší kuchyně


Pečení

     Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 220°C. Pak snížíme teplotu na 175°C a pečeme ještě asi 25 minut. Pokud by se vánočka připalovala, přikryjeme jí alobalem a pečeme dál. Špejlí zkusíme, zda je vánočka hotová (špejle je po vytažení suchá). Vánočku necháme vystydnout, pocukrujeme a můžeme se do ní pustit.


Tip pro vyšší vláčnost (od Lenky Jurečkové Školové)

     Troubu předehřejeme na 230°C, na dno trouby dáme plech s 2dcl horké vody a vánočku pečeme 10 minut. Poté stáhneme teplotu na 180°C, vyndáme plech s vodou a pečeme ještě asi 30 minut.


Letošní první bezlepková vánočka + Velikonoční mazanec | Naše fotky z pečení

Zapálili jsme 2. adventní svíčku a upekli letošní první bezlepkovou vánočku. Povedla se nám 😉 Co myslíte?

Bezlepková vánočka | Bezlepkové recepty
Fotka, aby byla vidět struktura – škoda, že se nedá vyfotit vůně a chuť 😉

 Dobré chutnání bez povídání 🙂


Mohlo by Vás také zajímat

Domácí vaječný likér | Vaječňák | Rodinný recept | Udělej si sám | Pití

Nákup vánočního stromku | Péče o vánoční stromek

Bezlepkové karamelové kuličky | Nepečené cukroví | 71. recept


     U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádím (tím myslím hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemohu Vám zaručit, že výsledek bude dobrý. 


Aktualizace dne 04.12..2016, Změna: Přidán tip pro vyšší vláčnost od Lenky Jurečkové Školové + fotky první nedělní bezlepkové vánočky.


Poslední aktualizace dne 24. 11. 2017. Změna: jiný tvaroh a delší kynutí.


Poslední aktualizace dne 18. 12. 2017. Změna: změna druhu mouky (kombinace Schär Mix B a DF samokypřící) a přidání xantanu pro větší vláčnost.


Poslední aktualizace dne 06. 12. 2018. Do ingrediencí přidána varianta s olejem a menším množstvím mléka.


Poslední aktualizace dne: 11.12.2019. Do ingrediencí přidán žloutek na potření.


Mohlo by vás zajímat 60 bezlepkových receptů

Bezlepkové recepty (celiakie)

 

51.-60. bezlepkový recept

 

Bezlepková vajíčková pomazánka | 60. recept 
Svíčková na smetaně | Přirozeně bez lepku | 59. recept
Pařížský dort | 58. recept
Kvasnicová pomazánka | 57. recept
▶️
 VIDEO – rybízové řezy
Makovec bez mouky | 56. recept
Řezy s pudingem | Rychlý dezert | 55. recept
Mrkvové placky | Rychlá večeře | 54. recept 
Bezlepková buchta s tvarohem a zakysanou smetanou | 53. recept
Bezlepková čokoládová buchta s mandarinkovým krémem | 52. recept 
Bezlepkové trubičky v čokoládě | 51. recept 

 

41.-50. bezlepkový recept

Bezlepkové čokoládové muffiny | 50. recept 
Bezlepkové řízečky v sýrovém těstíčku | 49. recept 
Bezlepkový štrúdl | 48. recept 
Bezlepkové rybízové řezy | 47. recept 
Bezlepkový mrkvový dort | 46. recept 
Bezlepková prošívaná deka | 45. recept 
Bezlepková domácí rybičková pomazánka | 44. recept
Bezlepkové mandarinkové řezy | 43. recept 
Bezlepkový houskový knedlík | 42. recept 
Bezlepková česneková pomazánka | 41. recept

 

31.-40. bezlepkový recept

 

Bezlepkové muffiny s čokoládou | 40. recept 
Bezlepkové nekynuté koláčky | 39. recept 
Bezlepková dovolená 
Bezlepkové hovězí na divoko | 38. recept 
Bezlepkové medové bochánky | 37. recept 
Bezlepková linecká kolečka | 36. recept 
Domácí vaječný likér | Vaječňák
Bezlepkový perník z domácí pekárny | 35. recept 
Bezlepkový mazanec z domácí pekárny | 34. recept
Bezlepkový čokoládový dort | 33. recept 
Bezlepková žemlovka s jablky | 32. recept 
Bezlepkové kiwi řezy | Dezert | 31. recept 

 

21.-30. bezlepkový recept

 

Bezlepkový mazanec | Velikonoce | 30. recept
Bezlepkové halušky se zelím | 29. recept
Bezlepkové rady pro bezlepkáře 
Bezlepková mrkvová buchta | 28. recept 
Bezlepkový chléb z domácí pekárny | 27. recept
Bezlepkové řezy šalamoun | 26. recept
Bezlepková strouhaná buchta | Rychlovka | 25. recept
Bezlepkové nivánky | Sýrové mlsání | 24. recept
Bezlepkový koláč s drobenkou | 23. recept
Bezlepkový makovec | Moučník | 22. recept
Bezlepková pizza | 21. recept

 

11.-20. bezlepkový recept

Bezlepková krupičná kaše | 20. recept
Bezlepkové peciválky | 19. recept
Bezlepková bábovka | 18. recept
Bezlepkové kynuté koláče | 17. recept
Bezlepkové rohlíky s psyliem | 16. recept
Bezlepkový chléb s psyliem | 7. recept
Bezlepkové bramborové knedlíky | Drbáky | 15. recept
Bezlepkový tvarohový dort s ovocem | 14. recept 
Bezlepkové vanilkové rohlíčky | Cukroví bez lepku | 13. recept
Bezlepkové pohankové rizoto se špenátem | 12. recept
Bezlepková tvarohová buchta s povidly | 11. recept 

 

1.-10. bezlepkový recept

Bezlepkový táč s ovocem | 10. recept 
Bezlepkový vanilkový cukr | 9. recept 
Bezlepkové borůvkové knedlíčky babičky Štefky | 8. recept 
Bezlepkový dotazník na celiakii | Pomozte studentce VŠ | Pohostinství a celiakie 
Bezlepková zebra tvaroháč bez mouky | 6. recept 
Bezlepkové knedlíky s burizony | 5. recept 
Bezlepkový makovec bez vajec | 4. recept
Bezlepková bábovka s tvarohem | Pro děti | 3. recept
Bezlepkové chlebové placky | Bezlepkové pečivo | Pro děti | 2.recept
Bezlepková vánočka | Mazanec | Oblíbený recept podle mojí babičky
Příznaky celiakie | Je dědičná? | Cesta k diagnóze | Celiakie – 2.díl
Celiakie (Bezlepková dieta) | Jak se k tomu postavit? | Vhodný přístup 

0 0 hlasů
Article Rating

Další články z kategorie Bezlepkové recepty:
Bezlepkové karamelové kuličky | Nepečené cukroví | 71. recept
Bezlepková ananasová buchta "Orgasmus" | 70. recept
Bezlepkový banánový chlebíček | Zdravá svačina | 69. recept
Bezlepkový brumík | Dobrá svačinka | 68. recept
Bezlepkové zelňáky | Slané mlsání | 67. recept

Odebírat
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovalo
Inline Feedbacks
View all comments

[…] něco trochu vylepšila a zrodil se recept, který myslím stojí za to. Stejné těsto jako na bezlepkovou vánočku používám i na bezlepkový […]

Tereza Samuelová

Dobrý den paní Kintlová,
děkujeme za Váš názor. Naše vánočka nemusí chutnat všem.
Chyba se mohla stát v surovinách. Je nutné mít například tvaroh v kostce, kvalitní droždí (vyhnout se polskému), dát opravdu jen 2 žloutky (nikoliv celá vejce), apod. Při práci s těstem si musíte vál více podsypávat a počítat s tím, že těsto není tak pružné, jako klasické lepkové. Bezlepková vánočka bude vždy trochu více drobivá, než lepková. Bezlepkové mouky jsou méně pojivé.
Právě jsem další vánočku dopekla. Byla jste nám inspirací k tomu, abychom přípravu vánočky natočili. Video do článku vložíme, aby měli naši čtenářky/čtenáři dobrou představu, jak těsto vypadá a jak se s ním pracuje.
Přeji Vám hezké svátky

Martina Kintlová

Nevim, kde se stala chyba, ale nam tahle vanocka nechutnala. Byl v ni hrozne citit tvaroh a struktura byla velice drobiva. S testem se navic spatne pracovalo.

3
0
Budeme rádi za vaše názory, prosím komentujte.x