Bezlepková vánočka | Mazanec | Oblíbený recept mojí babičky | 1. recept

Nedaří se Vám najít dobrý recept na vánočku? Hledáte bezlepkovou variantu? Chuťově  je dobrá, ale druhý den je bezlepková vánočka suchá a není k jídlu? Vyzkoušejte recept od naší babičky! Chcete-li, aby byla vánočka dobrá, dodržte ingredience a postup. 


Bezlepková vánočka | Mazanec | Babiččin recept | Pro děti

     Když jsem začínala péct a vařit pro dceru z bezlepkových surovin (BLP), první, co jsem zkoušela, byla bezlepková vánočka. V polovině prosince byla dceři diagnostikována celiakie, a já jí chtěla udělat Vánoce se vším, co k nim patří. Vyzkoušela jsem vánočku upéct podle receptu mojí babičky, podle kterého jsem jí vždy pekla a všichni si šmakovali. Je krásně vláčná, voňavá a je dobrá suchá i namazaná máslem.

    Dcera ji miluje, a tak jsem si řekla, že zkusím tento recept, ale z BLP surovin. Bezlepkovou vánočku je dobré „zvláčnit“ tvarohem a přidat více mléka. Je také důležité použít tvaroh v kostce, ne ve vaničce, jinak se Vám bude těsto hodně lepit a bude těžké vánočku uplést. 

     Většina bezlepkového pečiva je druhý den suchá, drobivá a ztratí na chuti. Babiččina vánočka je i čtvrtý den vláčná a chutná. Stejné těsto můžete také použít při pečení velikonočního mazance. Pokud jste také „vánočkoví“, ráda se s Vámi o recept podělím.


Recept – bezlepková vánočka (mazanec)

(recept na klasickou vánočku, jen BLP varianta)


Ingredience

½ kg bezlepkové mouky ( 300 g Schär Mix B, 200 g Doves Farm samokypřící)
1/2 lžičky xantanu
17 dkg cukru moučka
BLP vanilkový cukr
BLP prášek do pečiva
1 kostka (42 g) droždí Fala
špetka soli
muškátový oříšek
200 ml mléka (pokud použijete olej, dáte jen 180 ml mléka)
10 dkg tuku Hera (nebo 10 dkg oleje, tj asi 110ml)
2 žloutky
1 tučný tvaroh v kostce!!! (ne ve vaničce, jinak je těsto hodně lepivé)
50 ml rumu
rozinky, mandle, ořechy podle chuti
žloutek na potření


Postup


Příprava těsta

     Ohřejeme mléko, aby bylo teplé (ne horké). Rozdrobíme do něj droždí a přidáme půl lžičky cukru krystal. Promícháme a necháme vzejít kvásek (tzn., že droždí začne „pracovat“). Mezitím smícháme všechny sypké suroviny (mandle, rozinky a ořechy zatím ne). Přidáme žloutky, tvaroh, Heru a kvásek. Robotem či ručně pořádně prohněteme, nejprve na malé otáčky, potom rychleji. Až je těsto vláčné a suroviny dobře propojené, přidáme rozinky a mandle. Ještě trochu prohněteme.


     Těsto necháme v míse, posypeme lehce moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout. Nakynuté těsto ještě pořádně prohněteme rukama na pomoučeném vále, otáčíme o 90 stupňů a od kraje hněteme. Poté jej rozdělíme na 9 stejných dílů. Podle toho, jak je lepivé, podsypeme si na vále lehce moukou.


Pletení vánočky

     Nejprve si vyválíme 4 prameny a spleteme základ vánočky. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme žloutkem (díky tomu se nám 3 vrstvy vánočky pěkně propojí). Poté vyválíme další 3 prameny a spleteme do „copanu“. Přendáme na plech a opět potřeme žloutkem. Z posledních dvou pramenů smotáme vrchní patro vánočky a opět přendáme na plech. Celou vánočku důkladně potřeme zbylým žloutkem. Vánočku zpevníme alespoň 6 špejlemi, aby se nám nerozjela. Ještě potřeme vajíčkem, aby nikde nezbylo suché místečko. Když jsem se učila plést vánočku, inspirovala jsem se videem, odkaz zde (od uživatele Světluška 98, zdroj – youtube.com). Vánočku necháme ještě alespoň půl hodiny kynout.


Pečení

     Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 220°C. Pak snížíme teplotu na 175°C a pečeme ještě asi 25 minut. Pokud by se vánočka připalovala, přikryjeme jí alobalem a pečeme dál. Špejlí zkusíme, zda je vánočka hotová (špejle je po vytažení suchá). Vánočku necháme vystydnout, pocukrujeme a můžeme se do ní pustit.


Tip pro vyšší vláčnost (od Lenky Jurečkové Školové)

     Troubu předehřejeme na 230°C, na dno trouby dáme plech s 2dcl horké vody a vánočku pečeme 10 minut. Poté stáhneme teplotu na 180°C, vyndáme plech s vodou a pečeme ještě asi 30 minut.


Letošní první bezlepková vánočka + Velikonoční mazanec | Naše fotky z pečení

Zapálili jsme 2. adventní svíčku a upekli letošní první bezlepkovou vánočku. Povedla se nám 😉 Co myslíte?

Bezlepková vánočka | Bezlepkové recepty
Fotka, aby byla vidět struktura – škoda, že se nedá vyfotit vůně a chuť 😉

 Dobré chutnání bez povídání 🙂


Mohlo by Vás také zajímat

Domácí vaječný likér | Vaječňák | Rodinný recept | Udělej si sám | Pití

 

 

  Vaječný likér – výborný >>  

 

 

 

 


     U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádím (tím myslím hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemohu Vám zaručit, že výsledek bude dobrý. 


Aktualizace dne 04.12..2016, Změna: Přidán tip pro vyšší vláčnost od Lenky Jurečkové Školové + fotky první nedělní bezlepkové vánočky.


Poslední aktualizace dne 24. 11. 2017. Změna: jiný tvaroh a delší kynutí.


Poslední aktualizace dne 18. 12. 2017. Změna: změna druhu mouky (kombinace Schär Mix B a DF samokypřící) a přidání xantanu pro větší vláčnost.


Poslední aktualizace dne 06. 12. 2018. Do ingrediencí přidána varianta s olejem a menším množstvím mléka.


Poslední aktualizace dne: 11.12.2019. Do ingrediencí přidán žloutek na potření.


Mohlo by vás zajímat 60 bezlepkových receptů

Bezlepkové recepty (celiakie)

 

51.-60. bezlepkový recept

 

Bezlepková vajíčková pomazánka | 60. recept 
Svíčková na smetaně | Přirozeně bez lepku | 59. recept
Pařížský dort | 58. recept
Kvasnicová pomazánka | 57. recept
▶️
 VIDEO – rybízové řezy
Makovec bez mouky | 56. recept
Řezy s pudingem | Rychlý dezert | 55. recept
Mrkvové placky | Rychlá večeře | 54. recept 
Bezlepková buchta s tvarohem a zakysanou smetanou | 53. recept
Bezlepková čokoládová buchta s mandarinkovým krémem | 52. recept 
Bezlepkové trubičky v čokoládě | 51. recept 

 

41.-50. bezlepkový recept

Bezlepkové čokoládové muffiny | 50. recept 
Bezlepkové řízečky v sýrovém těstíčku | 49. recept 
Bezlepkový štrúdl | 48. recept 
Bezlepkové rybízové řezy | 47. recept 
Bezlepkový mrkvový dort | 46. recept 
Bezlepková prošívaná deka | 45. recept 
Bezlepková domácí rybičková pomazánka | 44. recept
Bezlepkové mandarinkové řezy | 43. recept 
Bezlepkový houskový knedlík | 42. recept 
Bezlepková česneková pomazánka | 41. recept

 

31.-40. bezlepkový recept

 

Bezlepkové muffiny s čokoládou | 40. recept 
Bezlepkové nekynuté koláčky | 39. recept 
Bezlepková dovolená 
Bezlepkové hovězí na divoko | 38. recept 
Bezlepkové medové bochánky | 37. recept 
Bezlepková linecká kolečka | 36. recept 
Domácí vaječný likér | Vaječňák
Bezlepkový perník z domácí pekárny | 35. recept 
Bezlepkový mazanec z domácí pekárny | 34. recept
Bezlepkový čokoládový dort | 33. recept 
Bezlepková žemlovka s jablky | 32. recept 
Bezlepkové kiwi řezy | Dezert | 31. recept 

 

21.-30. bezlepkový recept

 

Bezlepkový mazanec | Velikonoce | 30. recept
Bezlepkové halušky se zelím | 29. recept
Bezlepkové rady pro bezlepkáře 
Bezlepková mrkvová buchta | 28. recept 
Bezlepkový chléb z domácí pekárny | 27. recept
Bezlepkové řezy šalamoun | 26. recept
Bezlepková strouhaná buchta | Rychlovka | 25. recept
Bezlepkové nivánky | Sýrové mlsání | 24. recept
Bezlepkový koláč s drobenkou | 23. recept
Bezlepkový makovec | Moučník | 22. recept
Bezlepková pizza | 21. recept

 

11.-20. bezlepkový recept

Bezlepková krupičná kaše | 20. recept
Bezlepkové peciválky | 19. recept
Bezlepková bábovka | 18. recept
Bezlepkové kynuté koláče | 17. recept
Bezlepkové rohlíky s psyliem | 16. recept
Bezlepkový chléb s psyliem | 7. recept
Bezlepkové bramborové knedlíky | Drbáky | 15. recept
Bezlepkový tvarohový dort s ovocem | 14. recept 
Bezlepkové vanilkové rohlíčky | Cukroví bez lepku | 13. recept
Bezlepkové pohankové rizoto se špenátem | 12. recept
Bezlepková tvarohová buchta s povidly | 11. recept 

 

1.-10. bezlepkový recept

Bezlepkový táč s ovocem | 10. recept 
Bezlepkový vanilkový cukr | 9. recept 
Bezlepkové borůvkové knedlíčky babičky Štefky | 8. recept 
Bezlepkový dotazník na celiakii | Pomozte studentce VŠ | Pohostinství a celiakie 
Bezlepková zebra tvaroháč bez mouky | 6. recept 
Bezlepkové knedlíky s burizony | 5. recept 
Bezlepkový makovec bez vajec | 4. recept
Bezlepková bábovka s tvarohem | Pro děti | 3. recept
Bezlepkové chlebové placky | Bezlepkové pečivo | Pro děti | 2.recept
Bezlepková vánočka | Mazanec | Oblíbený recept podle mojí babičky
Příznaky celiakie | Je dědičná? | Cesta k diagnóze | Celiakie – 2.díl
Celiakie (Bezlepková dieta) | Jak se k tomu postavit? | Vhodný přístup 



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!


Děkujeme za podporu v podobě Like / Sdílení na Facebooku



MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

6 TIPŮ - NÁKUP ZDRAVÍ


1) Nejlepší šampon (přírodní) | Pro každého - i mastné vlasy

Fotografie šamponu


2) 100% přírodní deodoranty (TOP 2 - odzkoušené, účinné)

Krystal | 100% přírodní deodoranty | Antiperspiranty | Zdraví

 


3) Nejlepší tekuté mýdlo (přírodní) | Do kuchyně


 

4) Zdravé žvýkání (bez zdraví škodlivého aspartamu či sorbitolu)

fotografie zdravého žvýkání (zdravé žvýkačky) | zdravé žvýkání | zdravá žvýkačka


5) Tuhé mýdlo (z 99% účinnější než gel - o zdraví ani nemluvě)

Tuhé mýdlo je lepší než gel | Zdraví | Radyzezivota.cz

 


6) Jak se zbavit rýmy (zadní rýmy)? | Víme, jak na to!


Hlavní strana     Bezlepkové recepty     Zdraví     Šoptip     Udělej si sám   
Dům | Domácnost
     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!