Bezlepkové peciválky | Mák | Povidla | 19. recept

Občas si každý z nás rád pochutná na nějakém sladkém obědě. Buchtičky se šodó, palačinky či ovocné knedlíky známe všichni. Peciválky, nebo „makováčky“, jak jim říká naše dcera, už jsou asi mezi lidmi méně známé. Jsou to malé placičky z kynutého těsta obalené v „omáčce“ z povidel, máku, cukru a másla. Napoprvé se možná zdají pracné, ale určitě stojí za to je vyzkoušet. Recept jsme upravili pro bezlepkáře, stačí pouze nahradit mouku 😉


Bezlepkové peciválky

     Peciválky jsem se naučila vařit, když jsem poznala manžela. Je to jeho nejoblíbenější sladké jídlo od dětství. Vyprávěl mi, že už ve školní jídelně si tohle jídlo zamiloval, všechny děti stály frontu a těšily se, jak si pochutnají. A to je myslím jasný důkaz, že je to opravdu dobrota. Naše dcera moc sladká jídla nemusí, ale jak ochutnala peciválky, hned je přejmenovala na „makováčky“, a ještě tři dny poté se sháněla, jestli ještě zbyly :-). Když si přečtete recept, může se zdát, že je to pracné a zdlouhavé. Napoprvé se mi do toho taky nechtělo, ale bylo to jen díky tomu, že jsem peciválky nikdy nedělala. Vyzkoušejte a sami poznáte, že to stojí za to!


Recept – bezlepkové peciválky

(zdroj: manželova maminka)


Ingredience (porce pro 3-4 osoby)

250 g Schär Mix B nebo Nutrifree směs na pečivo (kdo může lepek, použije klasickou hladkou mouku)
trochu cukru a soli
1/4 kostky droždí (české či německé)
1 vejce
1 syrová brambora
1/8 nastrouhaného středně velkého jablka
500 ml mléka (z toho 125 ml na kvásek)
máslo
mák a povidla na dokončení


Postup


Příprava těsta

     Nejprve si připravíme kvásek – do 1/4 litru vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme trochu cukru. Promícháme a necháme stát asi 10 minut, než se nám udělá „čepice“. Do mísy dáme mouku promíchanou se špetkou soli, na jemno nastrouháme brambory a jablko, přidáme vejce a kvásek. V robotu či mixérem vypracujeme těsto. Je trochu řidší, proto lze zpracovat i tyčovým mixérem. Ale musíme vše dobře promíchat, aby se suroviny propojily. Těsto necháme asi 45 minut kynout pod utěrkou. Udělá se nám „bříško“.  


Práce s těstem

     Po vykynutí si vyklopíme těsto na pomoučený vál. Rozdělíme si ho asi na čtvrtiny a vždy vyválíme plát asi 1 cm vysoký. Malou skleničkou (1 dcl panák) vykrajujeme kolečka, která klademe na plech na pečící papír. Ze zbylého mléka si asi 1/4 litru odlijeme do hrnce, rozpustíme v něm trochu másla a potíráme jím vykrájená kolečka. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (u mě 170 °C) asi 17 minut.


Dokončení

     Zbylé mléko (1/2 l) si zahřejeme, aby bylo opravdu horké (ale necháme mimo sporák) a upečená kolečka v něm namáčíme. Ve velké míse či hrnci si připravíme omáčku z povidel, cukru moučka, máku a rozpuštěného másla. Upečená a v mléce namočená kolečka opatrně v omáčce obalíme. Průběžně přisypáváme mák, cukr a povidla podle chuti. Nakonec přidáme i trochu mléka, které nám zbylo po spaření upečených koleček. Pokud náhodou něco zbude, peciválky můžeme i ohřát a pořád jsou vynikající.


Fotky z praxe

Peciválky na plechu
Peciválky na plechu

Dobré chutnání bez povídáni 🙂


Upozornění

     U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádíme (tím myslíme hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemůžeme Vám zaručit, že výsledek bude dobrý.


Mohlo by vás zajímat 60 bezlepkových receptů

Bezlepkové recepty (celiakie)

 

51.-60. bezlepkový recept

 

Bezlepková vajíčková pomazánka | 60. recept 
Svíčková na smetaně | Přirozeně bez lepku | 59. recept
Pařížský dort | 58. recept
Kvasnicová pomazánka | 57. recept
▶️
 VIDEO – rybízové řezy
Makovec bez mouky | 56. recept
Řezy s pudingem | Rychlý dezert | 55. recept
Mrkvové placky | Rychlá večeře | 54. recept 
Bezlepková buchta s tvarohem a zakysanou smetanou | 53. recept
Bezlepková čokoládová buchta s mandarinkovým krémem | 52. recept 
Bezlepkové trubičky v čokoládě | 51. recept 

 

41.-50. bezlepkový recept

Bezlepkové čokoládové muffiny | 50. recept 
Bezlepkové řízečky v sýrovém těstíčku | 49. recept 
Bezlepkový štrúdl | 48. recept 
Bezlepkové rybízové řezy | 47. recept 
Bezlepkový mrkvový dort | 46. recept 
Bezlepková prošívaná deka | 45. recept 
Bezlepková domácí rybičková pomazánka | 44. recept
Bezlepkové mandarinkové řezy | 43. recept 
Bezlepkový houskový knedlík | 42. recept 
Bezlepková česneková pomazánka | 41. recept

 

31.-40. bezlepkový recept

 

Bezlepkové muffiny s čokoládou | 40. recept 
Bezlepkové nekynuté koláčky | 39. recept 
Bezlepková dovolená 
Bezlepkové hovězí na divoko | 38. recept 
Bezlepkové medové bochánky | 37. recept 
Bezlepková linecká kolečka | 36. recept 
Domácí vaječný likér | Vaječňák
Bezlepkový perník z domácí pekárny | 35. recept 
Bezlepkový mazanec z domácí pekárny | 34. recept
Bezlepkový čokoládový dort | 33. recept 
Bezlepková žemlovka s jablky | 32. recept 
Bezlepkové kiwi řezy | Dezert | 31. recept 

 

21.-30. bezlepkový recept

 

Bezlepkový mazanec | Velikonoce | 30. recept
Bezlepkové halušky se zelím | 29. recept
Bezlepkové rady pro bezlepkáře 
Bezlepková mrkvová buchta | 28. recept 
Bezlepkový chléb z domácí pekárny | 27. recept
Bezlepkové řezy šalamoun | 26. recept
Bezlepková strouhaná buchta | Rychlovka | 25. recept
Bezlepkové nivánky | Sýrové mlsání | 24. recept
Bezlepkový koláč s drobenkou | 23. recept
Bezlepkový makovec | Moučník | 22. recept
Bezlepková pizza | 21. recept

 

11.-20. bezlepkový recept

Bezlepková krupičná kaše | 20. recept
Bezlepkové peciválky | 19. recept
Bezlepková bábovka | 18. recept
Bezlepkové kynuté koláče | 17. recept
Bezlepkové rohlíky s psyliem | 16. recept
Bezlepkový chléb s psyliem | 7. recept
Bezlepkové bramborové knedlíky | Drbáky | 15. recept
Bezlepkový tvarohový dort s ovocem | 14. recept 
Bezlepkové vanilkové rohlíčky | Cukroví bez lepku | 13. recept
Bezlepkové pohankové rizoto se špenátem | 12. recept
Bezlepková tvarohová buchta s povidly | 11. recept 

 

1.-10. bezlepkový recept

Bezlepkový táč s ovocem | 10. recept 
Bezlepkový vanilkový cukr | 9. recept 
Bezlepkové borůvkové knedlíčky babičky Štefky | 8. recept 
Bezlepkový dotazník na celiakii | Pomozte studentce VŠ | Pohostinství a celiakie 
Bezlepková zebra tvaroháč bez mouky | 6. recept 
Bezlepkové knedlíky s burizony | 5. recept 
Bezlepkový makovec bez vajec | 4. recept
Bezlepková bábovka s tvarohem | Pro děti | 3. recept
Bezlepkové chlebové placky | Bezlepkové pečivo | Pro děti | 2.recept
Bezlepková vánočka | Mazanec | Oblíbený recept podle mojí babičky
Příznaky celiakie | Je dědičná? | Cesta k diagnóze | Celiakie – 2.díl
Celiakie (Bezlepková dieta) | Jak se k tomu postavit? | Vhodný přístup 



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!


Děkujeme za podporu v podobě Like / Sdílení na Facebooku



MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

6 TIPŮ - NÁKUP ZDRAVÍ


1) Nejlepší šampon (přírodní) | Pro každého - i mastné vlasy

Fotografie šamponu


2) 100% přírodní deodoranty (TOP 2 - odzkoušené, účinné)

Krystal | 100% přírodní deodoranty | Antiperspiranty | Zdraví

 


3) Nejlepší tekuté mýdlo (přírodní) | Do kuchyně


 

4) Zdravé žvýkání (bez zdraví škodlivého aspartamu či sorbitolu)

fotografie zdravého žvýkání (zdravé žvýkačky) | zdravé žvýkání | zdravá žvýkačka


5) Tuhé mýdlo (z 99% účinnější než gel - o zdraví ani nemluvě)

Tuhé mýdlo je lepší než gel | Zdraví | Radyzezivota.cz

 


6) Jak se zbavit rýmy (zadní rýmy)? | Víme, jak na to!


Hlavní strana     Bezlepkové recepty     Zdraví     Šoptip     Udělej si sám   
Dům | Domácnost
     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!