Bezlepkový chléb s psyliem | 7. recept

Vlastní foto – Bezlepkový chléb s psyliem od Lenky Jurečkové (Školové) 

Dobrý bezlepkový chléb není tak snadné koupit, natož upéct. A to už vůbec nemluvíme o ceně. Nevím, jakou máte zkušenost, ale u nás není zatím pekařství, kde by se stejně jako například klasická “Šumava” prodával i bezlepkový chléb. Pěkně čerstvý, voňavý a křupavý. Spíše jsou v nabídce balené trvanlivé chleby s mnoha “nezdravými” konzervanty. My Vás chceme upozornit na recept, u kterého víte, co jíte. Upečte si s námi domácí bezlepkový chléb s psyliem 😉


Recept – Bezlepkový chléb s psyliem

(zdroj: Lenka Jurečková (Školová))


     Dnes bych se s Vámi ráda podělila o recept na bezlepkový chléb s psyliem, který je od Šumavy téměř k nerozeznání. Je to recept od paní Lenky Jurečkové (Školové), který je doplněn i videem, kde je krásně vidět i celý postup. Nebudu Vám nic nalhávat, nevydrží tak dlouho čerstvý jako běžný chléb s lepkem. Nejlepší je hned po vychladnutí. Ale máme vyzkoušeno, že i třetí den se Vám nerozsype v ruce a  je dobrý. Postup je trochu delší a je potřeba nechat si trochu více času na jeho přípravu. Uvidíte sami, že poprvé se Vám to možná bude zdát složité, ale další pečení už bude mnohem snazší 😉



Ingredience

1-2 lžíce psylia
400 ml vody na namočení psylia
100-150 ml vody
50 g pohankové mouky (čirokové, teffové)
450 g mouky Schär Mix B
15 g čerstvého droždí
1 lžíce cukru do kvásku
12 g soli
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce oleje


Postup


Příprava těsta

     Nejprve si pár hodin nebo den dopředu namočíme psylium do vody. Občas promícháme. Pokud budeme nechávat do druhého dne, dáme ho do lednice v zakryté nádobě. Uděláme kvásek ze zbylého množství vlažné vody, kvasnic a cukru. Kvasnice dobře rozdrobíme a promícháme, aby se nám udělala “čepice” (to trvá tak 10 min.). Dáme všechny ingredience do misky a těsto uhněteme nejlépe v robotu. Aby se nelepilo ke stěnám misky. Překryjeme igelitem nebo poklopem do mikrovlnky, ale nesmí se dotýkat těsta. Necháme v teple 4o minut kynout.


Práce s těstem a pečení

     Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál. Je potřeba těsto důkladně “popřekládat”. Od kraje ke středu překládáme, pootočíme o 90° a opět od kraje ke středu. Opakujeme několikrát. Vše je dobře vidět na videu zde (také níže). Poté chléb pěkně zakulatíme, vložíme do vysypané ošatky (nebo ji vyložíme pečícím papírem) a necháme kynout cca 40 minut pod folií či poklopem. V ošatce dostane chléb pěkný tvar a “vzorek”, ale je možné ho nechat kynout i v misce, cedníku atp.

     Mezitím si rozpálíme troubu na 230°C. Na dno trouby dáme plech s cca 2 dcl horké vody. Vykynutý chléb vyklopíme z ošatky na plech vyložený pečícím papírem. Postříkáme ho trochu vodou (nejlépe rozprašovačem) a pečeme 10 minut. Potom vyndáme chléb i plech s vodou a vyvětráme páru. Stáhneme teplotu na 200°C, chléb znovu postříkáme vodou a pečeme cca 30-40 minut. Že je dobře upečený poznáme, když při poklepání zespoda bude “zvonit”, bude dutý. Chléb necháme úplně vychladnout na mřížce, aby se nezapařil. Krájíme, až bude opravdu studený.



Odkaz receptu na bezlepkový chléb s psyliem na youtube (video)


Dobré chutnání bez povídání 🙂


Upozornění

     U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádím (tím myslím hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemohu Vám zaručit, že výsledek bude dobrý. 


Poslední aktualizace dne: 08.12.2018, Recept i video zpublikovány se souhlasem Lenky Školové (Jurečkové).

(5639)



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!


Děkujeme za podporu v podobě Like / Sdílení na Facebooku



MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

6 TIPŮ - NÁKUP ZDRAVÍ


1) Nejlepší šampon (přírodní) | Pro každého - i mastné vlasy

Fotografie šamponu


2) 100% přírodní deodoranty (TOP 2 - odzkoušené, účinné)

Krystal | 100% přírodní deodoranty | Antiperspiranty | Zdraví

 


3) Nejlepší tekuté mýdlo (přírodní) | Do kuchyně


 

4) Zdravé žvýkání (bez zdraví škodlivého aspartamu či sorbitolu)

fotografie zdravého žvýkání (zdravé žvýkačky) | zdravé žvýkání | zdravá žvýkačka


5) Tuhé mýdlo (z 99% účinnější než gel - o zdraví ani nemluvě)

Tuhé mýdlo je lepší než gel | Zdraví | Radyzezivota.cz

 


6) Jak se zbavit rýmy (zadní rýmy)? | Víme, jak na to!


Hlavní strana     Bezlepkové recepty     Zdraví     Šoptip     Udělej si sám   
Dům | Domácnost
     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!