Bezlepkové kynuté koláče | 17. recept

Když přijdete do pekařství, sbíhají se Vám sliny u pultu s různými druhy koláčů a buchtiček, zákusků. Lákavé jsou barevné kombinace tvarohu, máku či povidel. Bezlepkové kynuté koláče najdete v nabídce jen málokdy. Většinou jsou balené*, trvanlivé, suché a drobivé. Alespoň podle naší zkušenosti. Dnes se s Vámi podělíme o recept na domácí bezlepkové kynuté koláče. Dají sice trochu práce, ale stojí to zato. Pochutnáte si. 


Bezlepkové kynuté koláče

     Jely jsme s dcerou autobusem do školky. Vedle nás stála holčička s makovým koláčem v ruce a moc si pochutnávala. Dcera si toho hned všimla a poprosila mě, abych jí taky koupila koláč jako má holčička. Jediná moje odpověď byla, že my takový koláč koupit nemůžeme, protože není bezlepkový. V těchto situacích je mi uvnitř smutno, že dceři nemůžu dopřát to, co mají jiné děti a musím jí téměř vždy říct, že to nejde. Ale řekla jsem jí, že zkusíme koláče doma upéct. Očička jí zazářila. Hned jsem sedla k počítači a hledala recepty na bezlepkové kynuté koláče. Je jich spousta, ale většina z nich je “nepoužitelná”. Upekla jsem hodně plechů koláčů, které se nepovedly a nechutnaly ani první den. Nakonec jsem ale narazila na recept, jehož výsledek byl skvělý a dcera nadšená. Od té doby jiné nepečeme. 


Recept – bezplekové kynuté koláče

(zdroj: www.toprecepty.cz – odkaz zde


Ingredience 

(na 14 koláčů, ∅ 8-10 cm (střední velikost))


Těsto

350 g Schär Mix B
100 g cukru moučka
špetka soli
50 ml oleje
2 žloutky
170 ml mléka 1 lžička cukru do kvásku
15 g čerstvého droždí


Drobenka

100 g rýžové mouky
60 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
55 g másla nebo Hery


Náplň

Podle chuti, např. mák, povidla, tvaroh, ořechová náplň, marmeláda.


Postup | Bezlepkové kynuté koláče

     Ohřejeme si mléko, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice a přidáme lžičku cukru. Zamícháme a necháme kvásek cca 10 minut vzejít. Mezitím smícháme sypké suroviny na těsto, přidáme žloutky, olej a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Opět doporučuji použít robota. Těsto lehce zaprášíme moukou a necháme kynout v zakryté nádobě asi půl hodiny. Mezitím si uděláme drobenku ze všech ingrediencí – dobře promícháme rukama, aby se udělaly “drobečky”.

     Poté těsto vyndáme na pomoučený vál, dobře ho prohněteme rukama. Ukrajujeme malé kousky a děláme kuličky. Velikost kuličky záleží na Vás, jestli máte rádi malinké nebo větší koláče. Já dělám takové střední. Kuličky dáme na plech na pečící papír, ne moc blízko u sebe, aby se nám koláče neslepily při pečení. Vezmeme si malou skleničku – používám 1 dcl “panákovou” – a dnem skleničky “splácneme” kuličku, aby nám vznikl tvar koláče. Každý koláč potřeme na okraji rozšlehaným vajíčkem a dáme na něj náplň podle chuti. My děláme makové, tvarohové a povidlové. Navrch nasypeme drobenku. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova asi 15-20 minut. Je nutné hlídat, každá trouba peče jinak. Upečené koláče necháme dobře vychladnout.

     Pokud zbydou do dalšího dne, budou také dobré, ale čerstvé jsou nejlepší. Já vždy dám pár kousků hned po vychladnutí do mrazáku.


Dobré chutnání bez povídání 🙂


Upozornění

     U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádíme (tím myslíme hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady je dobré neměnit, neexperimentovat. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení je nutné smíchat vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchat. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemůžeme Vám zaručit, že výsledek bude dobrý. 


* Balené trvanlivé pečivo nepatří často mezi zdravé potraviny. Jeho trvanlivost prodlužují výrobci použitím éček (konzervantů), které našemu tělu nesvědčí. Znovu doporučujeme, čtěte etikety. Vždy platí pravidlo, čím méně položek na etiketě, tím lépe. Často se můžete setkat s tím, že jeden výrobce do pečiva “nacpe” éčka a druhý se snaží konzervanty omezit. Své zdraví můžete Vašim výběrem ovlivnit.


Mohlo by vás zajímat 60 bezlepkových receptů

Bezlepkové recepty (celiakie)

 

51.-60. bezlepkový recept

 

Bezlepková vajíčková pomazánka | 60. recept 
Svíčková na smetaně | Přirozeně bez lepku | 59. recept
Pařížský dort | 58. recept
Kvasnicová pomazánka | 57. recept
▶️
 VIDEO – rybízové řezy
Makovec bez mouky | 56. recept
Řezy s pudingem | Rychlý dezert | 55. recept
Mrkvové placky | Rychlá večeře | 54. recept 
Bezlepková buchta s tvarohem a zakysanou smetanou | 53. recept
Bezlepková čokoládová buchta s mandarinkovým krémem | 52. recept 
Bezlepkové trubičky v čokoládě | 51. recept 

 

41.-50. bezlepkový recept

Bezlepkové čokoládové muffiny | 50. recept 
Bezlepkové řízečky v sýrovém těstíčku | 49. recept 
Bezlepkový štrúdl | 48. recept 
Bezlepkové rybízové řezy | 47. recept 
Bezlepkový mrkvový dort | 46. recept 
Bezlepková prošívaná deka | 45. recept 
Bezlepková domácí rybičková pomazánka | 44. recept
Bezlepkové mandarinkové řezy | 43. recept 
Bezlepkový houskový knedlík | 42. recept 
Bezlepková česneková pomazánka | 41. recept

 

31.-40. bezlepkový recept

 

Bezlepkové muffiny s čokoládou | 40. recept 
Bezlepkové nekynuté koláčky | 39. recept 
Bezlepková dovolená 
Bezlepkové hovězí na divoko | 38. recept 
Bezlepkové medové bochánky | 37. recept 
Bezlepková linecká kolečka | 36. recept 
Domácí vaječný likér | Vaječňák
Bezlepkový perník z domácí pekárny | 35. recept 
Bezlepkový mazanec z domácí pekárny | 34. recept
Bezlepkový čokoládový dort | 33. recept 
Bezlepková žemlovka s jablky | 32. recept 
Bezlepkové kiwi řezy | Dezert | 31. recept 

 

21.-30. bezlepkový recept

 

Bezlepkový mazanec | Velikonoce | 30. recept
Bezlepkové halušky se zelím | 29. recept
Bezlepkové rady pro bezlepkáře 
Bezlepková mrkvová buchta | 28. recept 
Bezlepkový chléb z domácí pekárny | 27. recept
Bezlepkové řezy šalamoun | 26. recept
Bezlepková strouhaná buchta | Rychlovka | 25. recept
Bezlepkové nivánky | Sýrové mlsání | 24. recept
Bezlepkový koláč s drobenkou | 23. recept
Bezlepkový makovec | Moučník | 22. recept
Bezlepková pizza | 21. recept

 

11.-20. bezlepkový recept

Bezlepková krupičná kaše | 20. recept
Bezlepkové peciválky | 19. recept
Bezlepková bábovka | 18. recept
Bezlepkové kynuté koláče | 17. recept
Bezlepkové rohlíky s psyliem | 16. recept
Bezlepkový chléb s psyliem | 7. recept
Bezlepkové bramborové knedlíky | Drbáky | 15. recept
Bezlepkový tvarohový dort s ovocem | 14. recept 
Bezlepkové vanilkové rohlíčky | Cukroví bez lepku | 13. recept
Bezlepkové pohankové rizoto se špenátem | 12. recept
Bezlepková tvarohová buchta s povidly | 11. recept 

 

1.-10. bezlepkový recept

Bezlepkový táč s ovocem | 10. recept 
Bezlepkový vanilkový cukr | 9. recept 
Bezlepkové borůvkové knedlíčky babičky Štefky | 8. recept 
Bezlepkový dotazník na celiakii | Pomozte studentce VŠ | Pohostinství a celiakie 
Bezlepková zebra tvaroháč bez mouky | 6. recept 
Bezlepkové knedlíky s burizony | 5. recept 
Bezlepkový makovec bez vajec | 4. recept
Bezlepková bábovka s tvarohem | Pro děti | 3. recept
Bezlepkové chlebové placky | Bezlepkové pečivo | Pro děti | 2.recept
Bezlepková vánočka | Mazanec | Oblíbený recept podle mojí babičky
Příznaky celiakie | Je dědičná? | Cesta k diagnóze | Celiakie – 2.díl
Celiakie (Bezlepková dieta) | Jak se k tomu postavit? | Vhodný přístup 



Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!


Děkujeme za podporu v podobě Like / Sdílení na Facebooku



MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

6 TIPŮ - NÁKUP ZDRAVÍ


1) Nejlepší šampon (přírodní) | Pro každého - i mastné vlasy

Fotografie šamponu


2) 100% přírodní deodoranty (TOP 2 - odzkoušené, účinné)

Krystal | 100% přírodní deodoranty | Antiperspiranty | Zdraví

 


3) Nejlepší tekuté mýdlo (přírodní) | Do kuchyně


 

4) Zdravé žvýkání (bez zdraví škodlivého aspartamu či sorbitolu)

fotografie zdravého žvýkání (zdravé žvýkačky) | zdravé žvýkání | zdravá žvýkačka


5) Tuhé mýdlo (z 99% účinnější než gel - o zdraví ani nemluvě)

Tuhé mýdlo je lepší než gel | Zdraví | Radyzezivota.cz

 


6) Jak se zbavit rýmy (zadní rýmy)? | Víme, jak na to!


Hlavní strana     Bezlepkové recepty     Zdraví     Šoptip     Udělej si sám   
Dům | Domácnost
     Jídlo | Pití     Kultura     Lidé     


Auto | Doprava     Kam investovat     Počítač     Udělej si sám      Zahrada     Zlepšováky     Úspora     Bezlepkové recepty    Grilování     Nákup     Pivo 
Vaření     Film     Hudba     Hudební videoklipy    Kniha     Seriál     Děti     Relax     Hlava | Psychologie    Podnikatel     Sport     Zdraví    
Myšlenky | Úvahy     Přísloví a lidové moudrosti     Filmové tipy     Zábava 


Upozornění návštěvníkům

     Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!