Vajíčko na měkko | Recept dopodrobna s přesným časem varu

Vajíčko na měkko

Chcete si uvařit vajíčko na měkko a nedaří se Vám to? Jednou je na tvrdo a jednou zase příliš syrové? Hledáte přesný recept (postup) a zjistili jste, stejně jako já, že není žádný k nalezení. Také Vám nejsou sympatické ty všudypřítomné recepty s neurčitou dobou vaření vajíčka typu „Vařte 2-6 minut“? Vyzkoušejte náš jednoduchý recept, který jsme několik měsíců pilovali a roky zkoušeli. Děkuji tímto mamce, která mi pomohla najít optimální čas vaření. 


Reklamní sdělení – doporučujeme kvalitní českou značku Tescoma

 

Vajíčko na měkko

     Před mnoha lety, když jsem dostal chuť na vajíčko na měkko, snažil jsem zjistit, jak dlouho by se mělo vajíčko vařit, aby bylo pěkně  – akorátně – na měkko. Byl jsem malej kluk a vajíčko na měkko mně hrozně chutnalo a věděl jsem, že jsem schopen si ho uvařit sám. Je to tak 20 let, co jsem tuto otázku řešil. K mému překvapení jsem zjistil, že to nikde není popsáno přesně – v žádné kuchařce a ani nikde na internetu. Objevovalo a objevuje se 3-6 minut. To je ale hodně velký rozsah pro vajíčko na měkko, nemyslíte? I 10 sekund může rozhodnout, jestli vajíčko bude na tvrdo či na měkko. 


 
Víte, co je to křemelina? Více se můžete dozvědět zde.
 


     A jak to tak u mě bývá, chtěl jsem si to mermomocí zjistit sám. Tak jsem to zkoušel a zkoušel a zkoušel – až se mi vajíčko povedlo opakovaně za sebou, a to v různých velikostech, vždy uvařit na měkko – tak, jak jsem si to představoval. A s výsledkem, ke kterému jsem došel, se s Vámi chci podělit. Samozřejmě občas se stane, že bude vajíčko buď moc syrové a nebo příliš suché (na tvrdo), ale jsou to spíše výjimky – procentuálně do 5%. Je nutné uvést, že mám rád, když je žloutek skutečně na měkko a nejeví žádné známky ztvrdnutí. Nevadí mi, pokud je bílek lehce místy měkký – ono to ani jinak nejde. Důležité je, když ta základní krusta bílku je tvrdá. Pokud je blíže ke žloutku bílek lehce kapalnějšího stavu, nepovažuji to za problém – chutná mi to. Pokud Vám to nevyhovuje, doporučuji přidat čas dle Vaší potřeby. 

vajicko-na-mekko
Vlastní foto: Fotky z vaření a testování vajíček na měkko 😉

Postup | Jak docílit toho, aby bylo vajíčko na měkko?

1) Dáte vařit vodu, kterou osolíte – nebojte se – přiměřeně (vodu nepřesolíte). Solení údajně z toho důvodu, aby šlo vajíčko lépe naklepnout a oloupat. To ale není 100%-tní pravidlo, někdy to ovlivní strava slepice. Ale může to pomoct.
 
2) Jakmile voda dosáhne bodu varu – vajíčka položte s pomocí lžíce opatrně na dno hrnce. Při tvrdém nárazu porušíte skořápku a vajíčko Vám vyleze ven. Každý musí sám „vychytat“, jak nastavit ohřev vody, aby byla voda v permanentním varu – musí neustále bublat. My vaříme vajíčka na 2. největším vařiči na intenzitu 8 z 9 na sklokeramice. 
 
3) Mějte připravené odpočítávání s časem 5:35 min* a při ponoření posledního vajíčka do vody stopky spusťte. Pokud budete mít více vajec – snažte se vajíčka ponořit do hrnce co nejrychleji (naráz).
 
4) Po uplynutí doby je nutné vajíčka v hrnci polít vodou v dřezu – aby trochu zchladly. Poté je můžete rukou bez problémů vyndávat do nádoby k tomu určené.
 
5) Pokud provedete vše dle mého návodu a dodržíte čas a intenzitu ohřevu, budete mít krásně vajíčko na měkko a bez překvapení. Vajíčka naťuknu několikrát lžící v horní části a odstraňuji skořápku z 1/3 – 1/2 tak, abych drželo pevně buď v nádobě na vajíčka nebo provizorně ve sklenici na panáky. 


Nezbývá, než popřát Vám dobrou chuť!  


TIP: Naklepněte si domácí vajíčko skoro do půlky, zbavte jej skořápky, na vršku jej posolte, namažte čerstvý chléb voňavoučkým českým máslem a užívejte této skvostné dobroty. Zapíjejte černým čajem s citrónem a cukrem. 

* S tímto časem máte nejvyšší šanci na úspěch uvaření vajíčka na měkko i v případě, kdy vajíčka vyndáte přímo z lednice.


Upgrade 31.07.2016 | Vývoj receptu | Děkujeme za Vaše připomínky a doporučení

     Po několika testech vaření vajíček na měkko jsme upravili dobu vaření na čas 5:35 min. Výsledky na kratší čas 4:20 min vykazovaly častější výskyt nedostatečně dovařených vajíček – obzvláště při vaření čerstvě vyndaných vajíček z lednice. 5:35 min se ukázalo jako nejvhodnější čas s vyšší pravděpodobností úspěchu.  


Reálná podoba výsledků vaření po 5:35 min (fotky z terénu z blízka)

Vlastní foto: Takto si myslíme, že by mělo ve skutečnosti vypadat vajíčko na měkko. Každý má jinou představu – proto vkládáme naši představu. Žloutek tekutý, bílek velmi zřídka (ale také může být lehce tekutý – obzvláště na koncích).

Mohlo by Vás také zajímat

 

 

 

  Proč nekupovat leté maso ve vaničce) >>  

 

 

 

 

 

Jiří Samuel
Sledujte nás
0 0 hlasů
Article Rating

Další články z kategorie Jídlo | Pití:
Seznam jídel | Co budu dnes vařit? | Pomocník
Cukr a jeho druhy | 4 Hrubosti | Tipy pro vaření a pečení
Domácí vaječný likér | Vaječňák | Rodinný recept | Udělej si sám | Pití
Kocovina a jak na ni? | Jediný funkční tip | Pivoda a Vínoda | Zdraví
Pšenično žitný chléb z domácí pekárny | Pečivo | Domácí chléb | Jídlo

Jiří Samuel

Jsem admin a tvůrce webových stránek radyzezivota.cz, zdravezvykacky.cz, healthychewinggum.com. Je pro mě výzva psát unikátní obsah a vytvářet strategii a architekturu webu a neustále jej posouvat dál. Jsem kreativní, tvůrčí, mám rád upřímnost, vždy hledám pravdu, a snažím se jí šířit, jsem objektivní a chybu považuji za důležitou součást svého života - bez chyby není pokroku. Jednou z mých nejsilnějších skills je schopnost umět sbírat střípky informací, analyzovat je a vygenerovat z nich zjednodušený pohled. Miluji přírodu, zdravý životní styl, zdravé žvýkačky, ohleduplnost, férovost, vážím si šikovných lidí s pokorou a šikovných věcí. Nemám rád kopie, umělé věci, přetvářky, namyšlenou aroganci, lži, propagandu a vše tomu podobné. Vítejte a nechte se inspirovat!

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za vaše názory, prosím komentujte.x