V české kuchyni se velmi hojně používá mleté maso. Vzhledem k tomu, že je jeho životnost velice krátká, byl bych při jeho výběru velmi opatrný. Obzvláště bych nekupoval mleté maso, které je již nachystané ve vaničkách. Maso si nejprve vyberte a teprve poté si jej nechte namlít. Pokud Vám obchod, řeznictví či supermarket tuto variantu neposkytne, běžte tam, kde Vám to bude umožněno. Nikdy nevíte, co se je ve vaničce namleto. Zakoupené mleté maso okamžitě spotřebujte nebo jej neprodleně vložte do chladícího zařízení. Mějte na paměti jeho krátkou trvanlivost.
Mleté maso ve vaničkách | Vlastní zkušenost
Především na základě mých zkušeností, nejen z pohledu brigádníka, který v (super)marketech pracoval, ale také jako zákazníka, Vám doporučuji nekupovat mleté maso ve vaničkách. Jako běžnému zákazníkovi se mi v minulosti již několikrát stalo, že maso bylo buď na hraně a nebo nebylo vůbec poživatelné. A to není vše. Mám hodně citlivé chuťové pohárky, snadno rozpoznám různé chutě, pokud je něco v nepořádku nebo je v jídle obsaženo něco, co tam být nemá (něco navíc – třeba nějaký konzervant). S mletým masem ve vaničce se nám běžně stávalo, že již před tepelnou úpravou maso zvláštně čpělo. Možná se do mletého masa, které je na hraně, přidává cosi, co jej konzervuje a uměle tak prodlužuje jeho trvanlivost. To je ale vyloženě konspirační teorie, nebyl jsem ničeho svědkem.
Maso z vaničky má často jinou chuť
Po tepelné úpravě mělo z vaničky maso buď výrazně jinou chuť, než jakou má maso mít, a nebo bylo maso cítit zkažením. Jsem si na 100% jist, že jeho chuť neodpovídá rozemletému masu. Takto maso nechutná. A to je také důvod, proč Vám tu píši tento článek.
Důvěřuj, ale prověřuj
Copak víte, co je v té vaničce namleto? Já ne, ale rád si to pohlídám. Držím se pravidlem: “Důvěřuj, ale prověřuj!” Pokud to není ve Vašem oblíbeném obchodě možné, doporučuji najít si jiný obchod, třeba řeznictví, kde Vám to umožní.
Přišli jsme na to sami
Jednou jsme tak se ženou dumali nad tím, že to mleté maso je nic moc. No, upřímně, můj jazýček se nezapřel a už mě to přestalo bavit ho jíst. Miluju špagetovou směs, do které moje žena přidává mleté maso. Ty špageti mi přestávali chutnat, protože ta směs byla taková ostrá, zvláštně čpěla. A když mi někdo šáhne na jídlo, které mám rád, snažím se najít důvod, proč tomu tak je? A tak jsme se se ženou dostali k úvahám o tom, že je něco s tím mletým masem. Přemýšleli jsme z čeho je vlastně složené? Já vím, někomu to je možná jasné, ale my si říkali – jak je možné, že to maso má jinou chuť, než maso v kuse?
Pro mnoho lidí je to, co teď napíši jasné, ale nám to jasné nebylo. Zvláště z toho důvodu, že chuť mletého masa neodpovídala “mletému masu” (a to doslova). Zjistili jsme, že maso mleté by mělo být pouze maso, které je namleté bez přídavků čehokoliv – je to vtipné – prostě to tak skutečně je.
Nechali jsme si maso namlít | Přišlo obrovské překvapení
A tak jsme si řekli, že bychom si jej nechali namlít, abychom to viděli na vlastní oči a snažili se to pochopit. Nechali jsme si dokonce namlít maso, které jsme si sami vybrali. A řeknu Vám, že jsme byli velmi překvapeni, jak bylo toto namleté maso jiné – jiné ve srovnání s tím vaničkovým – jiná barva a především naprosto jiná chuť. Netvrdím, že se to může týkat všech vaniček, ale té, kterou jsme kupovali zcela jistě. Najednou namleté maso mělo chuť, jakou jsme si představovali – chuť masa. Já vím, že to zde neustále opakuji, ale chci nastínit, jak moc nás to překvapilo a k čemu jsme došli svojí vlastní zkušeností. Nikde jsme to nečetli, nikdo nás neinspiroval, přišlo to z nás a měli jsme z toho velkou radost a trochu i starost. Toto je naše vlastní zkušenost, díky které jsme se posunuli dále.
Doporučení pro mleté maso
A proto Vám tento postup vřele doporučuji. Nejprve si vyberte maso, které se Vám líbí – ideálně v řeznictví – kde je rychlá otoč masa. Když víte, že je řeznictví oblíbené a že tam chodí hodně lidí – nemělo by se stávat, že na prodejně bude staré maso. Spíše pak nestíhají maso dovážet 🙂 Pokud chcete mleté maso – vždy si jej nechte před Vašimi zraky namlít. A nezapomeňte na to, že mleté maso má velmi krátkou dobu trvanlivosti. Správně byste měli maso hned po namletí tepelně zpracovat nebo alespoň okamžitě dát do lednice. Údajně vydrží čerstvě namleté maso 2 dny v lednici – ale to nemohu potvrdit. Čerstvé maso hned zpracované má diametrálně jinou chuť, než když jej někde necháte ležet nebo jej použijete z mrazáku.
Upgrade 26.07.2015
Důkaz místo slibů
Možná jsme inspirovali někoho, aby si mleté maso ověřil. Možná, aby nakupoval jinde. Možná někdo provedl díky nám skutečný laboratorní test, co vaničky v supermarketech skutečně obsahují. Zda je to maso nebo to, co jsme sami objevili – něco naprosto jiného – maso to není – je to jakýsi polotovar.
Test mletého masa 2015 (dtest.cz)

Upgrade 06.09.2016
Někteří z nás melou maso doma – výtečně!
(833)
Pokud Vám byl tento článek prospěšný, poděkujte nám Vaší podporou!
Zabere Vám to pár sekund, přitom pro nás je to obrovská motivace.
Děkujeme za podporu v podobě Like / Sdílení na Facebooku
Nebo za sdílení na ostatních sociálních sítí
Mohlo by Vás zajímat - 5 top článků na Rady ze života:
1) Křemelina
2) Zdravé žvýkání (bez zdraví škodlivého aspartamu či sorbitolu)
3) 100% přírodní deodoranty (TOP 2 - odzkoušené, účinné)
4) Tuhé mýdlo (z 99% účinnější než gel - o zdraví ani nemluvě)
5) Jak se zbavit rýmy (zadní rýmy)? | Víme, jak na to!
6) Nejlepší tekuté mýdlo (přírodní) | Do kuchyně
Hlavní strana Bezlepkové recepty Zdraví Šoptip Udělej si sám
Dům | Domácnost Jídlo | Pití Kultura Lidé
Auto | Doprava Kam investovat Počítač Udělej si sám Zahrada Zlepšováky Úspora Bezlepkové recepty Grilování Nákup Pivo
Vaření Film Hudba Hudební videoklipy Kniha Seriál Děti Relax Hlava | Psychologie Podnikatel Sport Zdraví
Myšlenky | Úvahy Přísloví a lidové moudrosti Filmové tipy Zábava
Upozornění návštěvníkům
Milí návštěvníci/čtenáři, to co na těchto stránkách přečtete, jsou pouze naše subjektivní zkušenosti a je pouze na Vašem rozhodnutí, zda si z toho něco vezmete či nikoliv - zda se tomu třeba jen zasmějete. Což znamená, že rozhodnutí je na Vás a Vy si za něj nesete svoji odpovědnost. Tím, že zde publikujeme, nepřebíráme v žádném případě odpovědnost za Vás, za Vaše rozhodnutí. Mějte svoji hlavu a rozhodujte se vždy pouze na základě své intuice. Rozhodně se nenechte do něčeho nutit. Naše řádky by Vás měly pouze nasměrovat určitým směrem, ale rozhodnutí je vždy pouze a jen na Vás. Užijte si čtení i Vašeho života!