Mleté maso (ve vaničce) | Je to maso nebo cítíte pouze jeho přítomnost?

Mleté maso | Suroviny

V české kuchyni se velmi hojně používá mleté maso. Vzhledem k tomu, že je jeho životnost velice krátká, byl bych při jeho výběru velmi opatrný. Obzvláště bych nekupoval mleté maso, které je již nachystané ve vaničkách. Maso si nejprve vyberte a teprve poté si jej nechte namlít. Pokud Vám obchod, řeznictví či supermarket tuto variantu neposkytne, běžte tam, kde Vám to bude umožněno. Nikdy nevíte, co se je ve vaničce namleto. Zakoupené mleté maso okamžitě spotřebujte nebo jej neprodleně vložte do chladícího zařízení. Mějte na paměti jeho krátkou trvanlivost. 


Mleté maso ve vaničkách | Vlastní zkušenost

     Především na základě mých zkušeností, nejen z pohledu brigádníka, který v (super)marketech pracoval, ale také jako zákazníka, Vám doporučuji nekupovat mleté maso ve vaničkách. Jako běžnému zákazníkovi se mi v minulosti již několikrát stalo, že maso bylo buď na hraně a nebo nebylo vůbec poživatelné. A to není vše. Mám hodně citlivé chuťové pohárky, snadno rozpoznám různé chutě, pokud je něco v nepořádku nebo je v jídle obsaženo něco, co tam být nemá (něco navíc – třeba nějaký konzervant). S mletým masem ve vaničce se nám běžně stávalo, že již před tepelnou úpravou maso zvláštně čpělo. Možná se do mletého masa, které je na hraně, přidává cosi, co jej konzervuje a uměle tak prodlužuje jeho trvanlivost. To je ale vyloženě konspirační teorie, nebyl jsem ničeho svědkem. 


Maso z vaničky má často jinou chuť

     Po tepelné úpravě mělo z vaničky maso buď výrazně jinou chuť, než jakou má maso mít, a nebo bylo maso cítit zkažením. Jsem si na 100% jist, že jeho chuť neodpovídá rozemletému masu. Takto maso nechutná. A to je také důvod, proč Vám tu píši tento článek.


Důvěřuj, ale prověřuj

     Copak víte, co je v té vaničce namleto? Já ne, ale rád si to pohlídám. Držím se pravidlem: „Důvěřuj, ale prověřuj!“ Pokud to není ve Vašem oblíbeném obchodě možné, doporučuji najít si jiný obchod, třeba řeznictví, kde Vám to umožní. 


Přišli jsme na to sami

     Jednou jsme tak se ženou dumali nad tím, že to mleté maso je nic moc. No, upřímně, můj jazýček se nezapřel a už mě to přestalo bavit ho jíst. Miluju špagetovou směs, do které moje žena přidává mleté maso. Ty špageti mi přestávali chutnat, protože ta směs byla taková ostrá, zvláštně čpěla. A když mi někdo šáhne na jídlo, které mám rád, snažím se najít důvod, proč tomu tak je? A tak jsme se se ženou dostali k úvahám o tom, že je něco s tím mletým masem. Přemýšleli jsme z čeho je vlastně složené? Já vím, někomu to je možná jasné, ale my si říkali – jak je možné, že to maso má jinou chuť, než maso v kuse?

     Pro mnoho lidí je to, co teď napíši jasné, ale nám to jasné nebylo. Zvláště z toho důvodu, že chuť mletého masa neodpovídala „mletému masu“ (a to doslova). Zjistili jsme, že maso mleté by mělo být pouze maso, které je namleté bez přídavků čehokoliv – je to vtipné – prostě to tak skutečně je. 


Nechali jsme si maso namlít | Přišlo obrovské překvapení

     A tak jsme si řekli, že bychom si jej nechali namlít, abychom to viděli na vlastní oči a snažili se to pochopit. Nechali jsme si dokonce namlít maso, které jsme si sami vybrali. A řeknu Vám, že jsme byli velmi překvapeni, jak bylo toto namleté maso jiné – jiné ve srovnání s tím vaničkovým – jiná barva a především naprosto jiná chuť. Netvrdím, že se to může týkat všech vaniček, ale té, kterou jsme kupovali zcela jistě. Najednou namleté maso mělo chuť, jakou jsme si představovali – chuť masa. Já vím, že to zde neustále opakuji, ale chci nastínit, jak moc nás to překvapilo a k čemu jsme došli svojí vlastní zkušeností. Nikde jsme to nečetli, nikdo nás neinspiroval, přišlo to z nás a měli jsme z toho velkou radost a trochu i starost. Toto je naše vlastní zkušenost, díky které jsme se posunuli dále.


Doporučení pro mleté maso 

     A proto Vám tento postup vřele doporučuji. Nejprve si vyberte maso, které se Vám líbí – ideálně v řeznictví – kde je rychlá otoč masa. Když víte, že je řeznictví oblíbené a že tam chodí hodně lidí – nemělo by se stávat, že na prodejně bude staré maso. Spíše pak nestíhají maso dovážet 🙂 Pokud chcete mleté maso – vždy si jej nechte před Vašimi zraky namlít. A nezapomeňte na to, že mleté maso má velmi krátkou dobu trvanlivosti. Správně byste měli maso hned po namletí tepelně zpracovat nebo alespoň okamžitě dát do lednice. Údajně vydrží čerstvě namleté maso 2 dny v lednici – ale to nemohu potvrdit. Čerstvé maso hned zpracované má diametrálně jinou chuť, než když jej někde necháte ležet nebo jej použijete z mrazáku.  


Důkaz místo slibů

     Možná jsme inspirovali někoho, aby si mleté maso ověřil. Možná, aby nakupoval jinde. Možná někdo provedl díky nám skutečný laboratorní test, co vaničky v supermarketech skutečně obsahují. Zda je to maso nebo to, co jsme sami objevili – něco naprosto jiného – maso to není – je to jakýsi polotovar.


Test mletého masa (dtest.cz)

logo dtestu     Až dnes jsme náhodou zjistili, že časopis dtest.cz se zabýval obsahem vaniček mletých mas v supermarketech. Můžete si sami udělat názor, zda náš článek byl jen „plácání do vody“ a nebo Vám přináší smysluplné informace. Posuďte sami na dtest.cz pod článkem Test mletého masa 2015. Co myslíte, ještě pořád budete nakupovat maso ve vaničce?  

Někteří z nás melou maso doma – výtečně!

     Dostalo se nám mnoho ohlasů, za které děkujeme. Jste nám další inspirací, ze které můžeme všichni čerpat! Nepsali jsme zde o jedné méně se vyskytující variantě v českých domácnostech. A to takové, že si někteří z nás vyberou maso u svého řezníka nebo oblíbeného supermarketu (marketu/obchodu) a namelou si jej doma. Souhlasíme, to je jedna z nejlepších možností. Je to trochu práce navíc, ale namelete si skutečně jen to, co si koupíte a máte to 100% pod kontrolou vč. hygieny. Děkujeme za pozitivní ohlasy! 

 Nezbývá mi nic jiného, než vám popřát dobrou masovou chuť!

Logo časopisu dtest staženo na dtest.cz, na základě souhlasu v kategorii Odkazy. Děkujeme.
Jiří Samuel
Sledujte nás
0 0 hlasů
Article Rating

Další články z kategorie Jídlo (s lepkem):
Seznam jídel | Co budu dnes vařit? | Pomocník
Pšenično žitný chléb z domácí pekárny | Pečivo | Domácí chléb | Jídlo
Jak obalovat řízky? | Snadno a rychle bez nepořádku | Pomocník do kuchyně
Domácí žitný chléb | Křupavé pečivo z domácí pekárny | Zdravější chléb
Okurkový salát s cibulí | Univerzální nálev | Už nebude pálit žáha! | Jídlo

Jiří Samuel

Jsem admin a tvůrce webových stránek radyzezivota.cz. Je pro mě výzva psát unikátní obsah a vytvářet strategii a architekturu webu a neustále jej posouvat dál. Jsem kreativní, tvůrčí, mám rád upřímnost, vždy hledám pravdu, a snažím se jí šířit, jsem objektivní a chybu považuji za důležitou součást svého života - bez chyby není pokroku. Jednou z mých nejsilnějších skills je schopnost umět sbírat střípky informací, analyzovat je a vygenerovat z nich zjednodušený pohled. Miluji přírodu, zdravý životní styl, zdravé žvýkačky, ohleduplnost, férovost, vážím si šikovných lidí s pokorou a šikovných věcí. Nemám rád kopie, umělé věci, přetvářky, namyšlenou aroganci, lži, propagandu a vše tomu podobné. Vítejte a nechte se inspirovat!

Odebírat
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Nejvíce hlasovalo
Inline Feedbacks
View all comments
samko33

Dobrý den Martine,

děkuji za inspiraci nejen pro mě, ale pro kohokoliv, koho mleté maso zajímá.
Vaše maso vypadá perfektně!

Je to nepochybně dobrý tip pro ty, kteří nemají dobré řeznictví v blízkosti svého bydliště. Dobré řeznictví by mělo nejen nabízet kvalitní a čerstvé maso, ale také ostatní služby v podobě možnosti namlít si maso na počkání domů.

MartinHrkal

My to máme podobně, koupit mleté ve vaničce mi nepřijde přinejmenším jako dobrý nápad, spíš jako trochu hazard. Bohužel řeznictví, kde Vám na počkání umelou maso je jako šafránu, já sám vím pouze o dvou. Takže maso meleme sami doma, trvá to o cca 15 déle. viz http://www.zabijacky.cz/news/mlete-maso/http://www.zabijacky.cz/news/mlete-maso/
Takhle to pak vypadá . Bereme na půl vepřové a hovězí

2
0
Budeme rádi za vaše názory, prosím komentujte.x