Bezinková šťáva | Bezová šťáva | Domácí BIO | Udělej si sám | Pití

Bezinková šťáva (bezová)

Léto už nám klepe na dveře. Jestli nás navštíví i tento rok tropické teplo, měli bychom si to nějak zpříjemnit. Máme pro Vás tip. Jestli jste ještě nedělali šťávu z černého bezu, mohli byste to vyzkoušet. Bezinková šťáva dokáže příjemně osvěžit. Zvládne ji skutečně každý a navíc je časově nenáročná. Toto je jednoduchý recept, ingredience napočítáte na jedné ruce. Dokonce nemusíte ani použít konzervační přípravek, kyselina citrónová je sama o sobě dostatečným přírodním konzervantem.  


Bezinková šťáva | Bezová šťáva (sirup)

     Je to jedna z mála šťáv, která Vás neomrzí. Můžete ji pít celoročně, protože má jemnou až neutrální chuť. Jednou z jejich předností je jednoduchost složení a přípravy. Stačí Vám 6 litrů převařené vody (vychladlé), natrhat rozkvetlé květy bezu černého (60 ks), koupit cukr (6 kg) a kyselinu citrónovou. Konzervační přípravek není nutné přidávat (jak se často uvádí), máme vyzkoušené, že kyselina citrónová je dostatečným přírodním konzervantem. 


Ingredience

60 ks rozkvetlého černého bezu (nejlépe mimo silnici z přírody)
6 kg cukru krystalu nebo třtinový (kdo chce zdravějším býti 😉 )
6 litrů převařené vychladlé vody
12 dkg kyseliny citrónové


Postup

     Natrháte květy. Doporučuji neuzavírat pytel nebo sáček, do kterého květy trháte – aby se nezapařily. Dejte do nádoby (kýblu), zalijte převařenou vychladlou vodou a nechte 24 hodin odstát. Vyždímejte květy a ponechte si extrakt vody zbavený listů. Extrakt přefiltrujte přes plínku (klasická bílá), tím se zbavíte nečistot. Smíchejte s cukrem a kyselinou citrónovou. Přiveďte k varu. Nechte vychladnout. A máte hotovo, teď už zbývá jen rozlít do řádně vymytých sklenic (vařicí vodou, včetně víček).


Naše video na youtube | Pro Vaši inspiraci


Přejeme všem dobrou žízeň!


Mohlo by Vás také zajímat

Bezinková limonáda (bezová limonáda) >

Bezinková šťáva ve skleničce na šťopce na hraně skleničky s citrónem na kuchyňské lince v pozadí kytka a rajčata | Pro článek - Bezinková šťáva | Pro web: RadyZeŽivota.cz (radyzezivota.cz) | Fotograf/Autor: Jiří Samuel

 

 

 

 

 

 

 

 

 


*Úvodní fotografii uveřejňujeme se souhlasem Moniky, blogerky a fotografky publikující na „U nás na kopečku„. Má krásné fotografie, tak jsme toho s radostí využili.

Jiří Samuel
Sledujte nás
0 0 hlasů
Article Rating

Další články z kategorie Jídlo (s lepkem):
Seznam jídel | Co budu dnes vařit? | Pomocník
Pšenično žitný chléb z domácí pekárny | Pečivo | Domácí chléb | Jídlo
Jak obalovat řízky? | Snadno a rychle bez nepořádku | Pomocník do kuchyně
Domácí žitný chléb | Křupavé pečivo z domácí pekárny | Zdravější chléb
Okurkový salát s cibulí | Univerzální nálev | Už nebude pálit žáha! | Jídlo

Jiří Samuel

Jsem admin a tvůrce webových stránek radyzezivota.cz. Je pro mě výzva psát unikátní obsah a vytvářet strategii a architekturu webu a neustále jej posouvat dál. Jsem kreativní, tvůrčí, mám rád upřímnost, vždy hledám pravdu, a snažím se jí šířit, jsem objektivní a chybu považuji za důležitou součást svého života - bez chyby není pokroku. Jednou z mých nejsilnějších skills je schopnost umět sbírat střípky informací, analyzovat je a vygenerovat z nich zjednodušený pohled. Miluji přírodu, zdravý životní styl, zdravé žvýkačky, ohleduplnost, férovost, vážím si šikovných lidí s pokorou a šikovných věcí. Nemám rád kopie, umělé věci, přetvářky, namyšlenou aroganci, lži, propagandu a vše tomu podobné. Vítejte a nechte se inspirovat!

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za vaše názory, prosím komentujte.x