Uhlí nebo brikety? | Jaké palivo do grilu? | Levnější a výhodnější | 1. díl

Gril (Grill)

Článek – „Uhlí nebo brikety“

Pokud se rozhodujete a nemáte ještě jasno, zda si kupovat dřevěné uhlí nebo brikety na grilování, trochu Vám s tím pomůžu. Již více než 10 let griluji a vyzkoušel jsem několik druhů dřevěného uhlí i briket. Mnoho let jsem je střídal a bylo mi jedno, co používám. Teď už jsem trošku uzrál v názoru a moje volba je jasná – určitě brikety! Sice jsem četl pár recenzí, že dřevěné uhlí jsou lepší palivo, že má větší množství uhlí samotného – tomu ale mohu těžko uvěřit. Spíše to vnímám jako umělou podporu něčeho, co se méně prodává. Klasický marketingový tah. Pokud si mohu zvolit zda uhlí nebo brikety, je to jednoznačné.  


Uhlí nebo brikety | Jaké palivo je levnější a výhodnější?


Uhlí (dřevěné) | Výhody a nevýhody

Dřevěné uhlí
Ilustrativní foto: Dřevěné uhlí

     Dřevěné uhlí je velmi často špatně zpracované. Obsahuje velké kusy a většinou je doplněné pravým opakem v podobě drtě. Abych na gril mohl dát uhlí, které tam vydrží a nebude problém s udržením teploty, musím konstatovat, že se u dřevěného uhlí člověk nadře. Musíte velké kusy naporcovat a věřte tomu, že je to pracné. Ale toho bych se úplně nebál. Spíše jsem zjistil, že rozžhavení dřevěného uhlí je ve srovnání s briketami nadlidský úkol. Ono se nejedná pouze o to rozžhavení, ale také o udržení žhavých uhlíků na delší časový období (vyšší teploty nutné ke grilování). To už je jasný důkaz toho, co chci v grilu mít za palivo a co ne. Navíc dřevěné uhlí se spálí mnohem rychleji – takže i z pohledu úspory další nevýhoda.

     Tyto parametry, které jsou zcela jistě rozhodujícími při nákupu na grilování, se dle mého názoru nedají s briketami srovnávat. Navíc po ukončení grilování, kdy je uhlí již bez žáru, má dřevěné uhlí spousty nespáleného zbytku, tedy nevyužité energie. Kdo chce grilovat na vícekrát a má větší množství, opět bych se vyhnul dřevěnému uhlí. 


Brikety | Výhody a nevýhody  

Brikety | Uhlí nebo brikety
Ilustrativní foto: Brikety

     Brikety mají všechny stejný tvar. Logicky vzato – jejich oválný tvar (nevím jak jinak to pojmenovat) dává prostor ke vzduchu, který může mezi briketami kulminovat. Tím se nejen rychleji žár rozohní (výhoda při přípravě žáru pro grilování), ale také zůstane konstantně na vyšší teplotě a v delším časovém úseku také tuto teplotu drží. U uhlí tuto zkušenost nemám – každý kousek je úplně jiný, takže prostor mezi uhlím je velmi těsný, neboť díry, které mezi briketami vznikají, u dřevěného uhlí jsou velmi snadno zaplněné snětí, která je v balíku dřevěného uhlí často nadrcená.

     A ještě abych nezapomněl, po ukončení grilování, je téměř veškeré uhlí spálené – tedy téměř vše využité – minimum zbytků. Popel, který zůstane v grilu mohu využít do kompostu a nemusím se s tím setkat při využití kompostu na jaře 😉 Myslím to tak, že popel, který zůstal v grilu, na rozdíl od popela z dřevěného uhlí, mohu bez problémů rozprášit v kompostu, přičemž v kompostu nebudou žádné velké kusy, které by nezetleli do příštího roku, kdy budu chtít kompost využít pro svoji zahrádku. 


     Ano, může to být také tím, že dřevěné uhlí nakupuji ve větších řetězcích a kvalita je nižší, to stejné ale mohu říci o briketách, ale výsledek je jednoznačně jinde. Může někdo namítnout, že záleží na kvalitě, ale ruku na srdce, kolik lidí nakupuje úmyslně kvalitní dřevěné uhlí. Uhlí vyšší jakosti jsem neměl možnost vyzkoušet. Vlastně ani nevím, kde bych k takové kvalitě mohl přijít? Spíše očekávám, že 90% z nás nakupuje právě v těchto řetězcích.


Důkaz (můj) | brikety žhnou až do stavu jemného popela

Žhnoucí brikety | Uhlí nebo brikety
Vlastní foto: žhnoucí brikety 1 hodinu po konzumaci

     Zde Vám vkládám fotografii, kterou jsem pořídil při mém minulém grilování. Brikety žhnou až do rozpadu na jemný popel. To se o uhlí říci nedá, alespoň jsem se s tím nesetkal. Griloval jsem asi 1,5 kg masa + 0,75 kg klobás (bílých). Tato fotka je asi 1 hodinu po konzumaci. Není to žádná super kvalita – z telefonu 🙂 Ale myslím, že pro ukázku stačí.


Verdikt | Dřevěné uhlí nebo brikety?

     Moje doporučení, zda uhlí nebo brikety –> kupujte brikety. Nebudete muset tak často řešit problémy s tím, že Vám žár za velmi krátkou chvíli poleví a maso bude studené. Nebudete muset složitě uhlí znovu rozpalovat, což je mnohdy nepříjemné. Navíc při aplikaci briket si nezašpiníte celý gril – jsou téměř bez sněti a zbytečného prachu. Z pohledu úspory není ani o čem mluvit – brikety rychleji rozpálíte, déle udrží teplo, žhnou až do jemného popela. Brikety jsou svojí kvalitou a jednoduchostí o řád jinde a grilování Vás s nimi bude bavit. Vyzkoušejte a uvidíte sami!


Gastro uhlí

Kamarád mi na facebooku v naší skupině Rady ze života (můžete se přidat kliknutím na odkaz – další členy vítáme) doporučil toto:
„Doporučuji kupovat gastro uhlí. To se hravě vyrovná briketám, avšak v supermarketech jej neseženete. Pokud musíte kupovat z řetězců tak pouze brikety.“

Pokud budete mít někdo příležitost vyzkoušet výše zmíněné gastro uhlí nebo je již znáte, dejte nám vědět Váš názor 😉


Na co se můžete těšit příště? | 2. díl – TOP gril (připravujeme)

     Na základě Vašich ohlasů a dotazů jsme pro Vás připravili 2. díl o grilování, ve kterém Vám doporučíme námi 5 let odzkoušený gril, na který nedáme dopustit.  
Jiří Samuel
Sledujte nás
0 0 hlasů
Article Rating

Další články z kategorie Grilování (gril) | Brikety nebo uhlí? | Maso nebo špekáčky?:
Gril na brikety (dřevěné uhlí) | Z vlastní zkušenosti | Grilování | 2.díl

Jiří Samuel

Jsem admin a tvůrce webových stránek radyzezivota.cz, zdravezvykacky.cz, healthychewinggum.com. Je pro mě výzva psát unikátní obsah a vytvářet strategii a architekturu webu a neustále jej posouvat dál. Jsem kreativní, tvůrčí, mám rád upřímnost, vždy hledám pravdu, a snažím se jí šířit, jsem objektivní a chybu považuji za důležitou součást svého života - bez chyby není pokroku. Jednou z mých nejsilnějších skills je schopnost umět sbírat střípky informací, analyzovat je a vygenerovat z nich zjednodušený pohled. Miluji přírodu, zdravý životní styl, zdravé žvýkačky, ohleduplnost, férovost, vážím si šikovných lidí s pokorou a šikovných věcí. Nemám rád kopie, umělé věci, přetvářky, namyšlenou aroganci, lži, propagandu a vše tomu podobné. Vítejte a nechte se inspirovat!

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za vaše názory, prosím komentujte.x