Vzpomínáte na doby, kdy kávové zrno bylo jedno z TOP produktů (TOP zákusků/TOP cukroví), které se kupovalo v cukrárnách? Skvělá náplň s příchutí kávy, jemný marcipán jako z pohádky a celé bylo namočené v čokoládě? Byla to chlouba každé cukrárny. Můj manžel miluje kávové zrno. Často vzpomíná, že v Třebíči, odkud pochází – se dělali nejlepší kávová zrna v České republice. A to kávové zrno z Třebíče, nebo aspoň tak, jak si jej muž pamatuje – takové jsme jej pro vás připravili a ještě k tomu v bezlepkové variantě. Pojďme si takové udělat doma!
Bezlepkové kávové zrno
Každé Vánoce zhruba kolem 20. prosince dodělávám nepečené cukroví. Většinou je to s krémem. Včera jsem dělala bezlepkové kávové zrno. Cukroví, které miluje nejen manžel, ale i děti. Vyzkoušela jsem asi tři recepty. Náplň, marcipán, čokoláda. Jen na samotný marcipán je spousta receptů – mnoho z nich nejsou dobré. Dá se koupit i hotový marcipán. Ale nakonec jsem zkombinovala dva recepty a výsledek je přesvědčte se sami – geniální! Kávové zrno, jak si ho pamatuje manželem z dětství – poctivé z poctivých surovin. Dokonce je přirozeně bez lepku. Navíc v řezu vypadá krásně – koukněte na naši fotku.
Uvidíte, že bezlepkové kávové zrno bude jedním z top vánočních receptů!
Recept – bezlepkové kávové zrno
(zdroj: Mimibazar a Mirka van Gils Slavíková)
Ingredience
Základ
200 g smetany ke šlehání 35-40%
180 g hořké čokolády 70%
30 g másla
20 g medu
12 g mleté kávy
Marcipán
300 g moučkového cukru
130 g sušeného mléka
5 g medu
15 g oleje
10 g másla
cca 12 ml vody (dle potřeby)
pár kapek mandlové tresti
Na dokončení
200-300 g hořké 70%-ní čokolády a kousek másla
Postup
Smetanu s medem, máslem a kávou přivedete k varu. Směs přecedíte na čokoládu a mícháte do rozpuštění. Dáte do šáčku a nastříkáte do formy na malá kávová zrna. Mám silikonovou formu od firmy Orion (odkaz bez reklamy). Necháte dobře ztuhnout. Můžete udělat den předem a nechat v lednici. Marcipán připravujte až v den, kdy chcete zrna dodělávat. Nesmí se dát do lednice, protože by vyschl!
Na marcipán smíchejte všechny ingredience do spojité hladké hmoty (dělám v robotu). Kdyby se Vám zdál suchý, přidejte pár kapek vody. Marcipán můžete zabalit do folie a maximálně na 30 minut dát do lednice. Ale klidně s ním pracujte hned. Vyklopte z formy zrna (základ). Ukrajujte malé kousky marcipánu, lehce si moučkovým cukrem pocukrujte vál a vyválejte tenoučkou placku (dobře se vyvaluje malým dřevěným válečkem). Ořízněte kraje a udělejte podle velikosti zrna (základu) čtvereček, do kterého potom zrno zabalíte (viz foto). Dobře marcipán uhlaďte a držte tvar zrna. Takto obalte každé zrno a dejte opět aspoň na hodinu do chladu (lépe se potom máčí v čokoládě a neroztéká se). Rozpusťte polevu (já rozpouštím čokoládu s kouskem másla/trochou oleje). Namáčejte každé zrno do polevy, aby bylo celé obalené (viz foto).
Dávejte na mřížku, aby přebytečná čokoláda okapala (viz foto). Nechte v chladu dobře zaschnout. Zrna skladujte nejlépe v dóze vyložené alobalem v chladu.
Dobré chutnání bez povídání 🙂
Naše fotografie – recept v obrazech – pro lepší představu














Video – Jak bezlepková kávová zrna polít čokoládou?
U bezlepkového vaření/pečení, je nutné upozornit na dvě velmi zásadní věci. Za prvé, vždy používejte přesně ty ingredience, které v receptu uvádíme (tím myslíme hlavně druh a značku mouky). Ale i další přísady neměňte, neexperimentujte. A za druhé, vždy dělejte postup krok po kroku, jak je napsaný. Při pečení smíchejte vždy sypké suroviny zvlášť, dobře promíchejte. Ve druhé míse smíchat „tekuté“ suroviny, promíchat, vyšlehat. A nakonec do tekuté směsi přisypávat zbytek. Pokud budete měnit suroviny či postupy receptů, nemůžeme Vám zaručit, že výsledek bude dobrý.
Mohlo by Vás také zajímat
Další články z kategorie Bezlepkové cukroví:
Bezlepkové karamelové kuličky | Nepečené cukroví | 71. recept
Bezlepkové trubičky v čokoládě | Vánoční cukroví | 51. recept | RadyZživota
Bezlepkové medové bochánky | Cukroví | 37. recept
Bezlepková linecká kolečka | 36. recept | Rady ze života
Bezlepkové vanilkové rohlíčky | Vánoční cukroví bez lepku | 13. recept