Víte, že otázka „Jak si (nechat) načepovat pivo?“ zásadním způsobem ovlivňuje jeho kvalitu? Pivo si můžete ve vybraných restauracích či hospodách (pivních) nechat načepovat pěti způsoby (samozřejmě můžete i sami):
Jak si (nechat) načepovat pivo? | 5 základních způsobů
1) Hladinka (bez bublinek)
Foto: Hladinka, Zdroj: Screen z video aktualne.cz
– základní čepování pro ležák
– lehký kopeček
– pěna je krásně kompaktní, homogenní bez jakýchkoliv pórů a bublinek
Postup:
– načepování na jeden zátah (na jeden šup) pěkně po skle
– vhodný pro ležák (ideální stav)
2) Šnyt (pro štamgasty)
Foto: Šnyt, Zdroj: Screen z video aktualne.cz
– pivo je čerstvé, studené a bohaté na pěnu
– když pivo nepijete tak rychle – pro Vás je ideální
– pivo po 10-15 minutách ztrácí pěnu a zvětrává,
Postup:
– malé pivo ve velkém půllitru (chlapy mají rádi velký půllitr)
– mikropěna větší, nikdy není pěna až po okraj (vrchní)
– 2 prsty piva, 3 prsty pěny, 1 prst nic
3) Mlíko (pro štamgasty)
Foto: Mlíko, Zdroj: Screen z video aktualne.cz
– pěna je krémovější, smetanovější a je sladší – to holkám svědčí
– proto ho mají i dámy rády
– pije se najednou (na ex)
– populární mezi štamgasty, mezi těmi, co ho znají
– mlíko si dávají po 4-5 pivech místo panáku
– když nechcete tvrdý alkohol – dáte si mlíko – probere Vás to
Postup:
– po otevření kohoutu do sklenice pouze krémová pěna
– kohout není daleko vzdálen od kohoutu a kohout se neponořuje do pěny
4) Čochtan
Foto: Čochtan, Zdroj: Screen z video aktualne.cz
– pivo bez pěny
– kladem tohoto piva je to, že je nejčerstvější a má největší obsah přírodního oxidu uhličitého (který tam vzniká při kvašení), proto je velice osvěžující
– vhodný, když si chcete dát pouze 1 pivo, protože Vás osvěží, nabije a dá Vám všechno, co má pivo mít
– nevypadá příliš vábně, ale chutná výborně, je nutné vypít to co nejrychleji
– nezaměňovat s „Kapákem“ – Čochtan je čerstvé pivo, akorát nemá pěnu
– v Anglii čepují čochtany (bez pěny)
– Čochtan je také pivo na ochutnávkách ze sudu a z barelů (u sládka v pivovaru)
– pěna na pivu funguje jako ochránce před oxidací (ztrátou oxidu uhličitího), to pivo si pak zachovává mnohem větší říz po delší dobu, když tam ta pěna je, než když tam není
Postup
– pěna se nechá vytéct ven a teprve poté se přiloží půllitr pod pípu a tvoří se pivo bez jakékoliv pěny
Veškeré informace, které zde uvádím výše, jsem čerpal z video-reportáže mého oblíbeného webu www.aktualne.cz (DVTV), jehož články, ale i reportáže jsou velmi dobře zpracované. Týkají se nejen jídla, ale také politiky, zahraničí, vědy, společnosti, atd. Doporučuji shlédnout DVTV (odkaz na videa aktuálně.cz) s reportážemi, které nejsou sestříhané, což je pro mne velmi cenné. Odkaz na video vkládám níže (kliknutím na obrázek spustíte):
Zdroj: http://video.aktualne.cz/dvtv
5) Čepování na 2x – 3x (na vícekrát)
Foto: Na vícekrát (typický v nás v České republice), Zdroj: Screen z video stream.cz (peklo na taliri)
– jedná se o nejrozšířenější čepování piva v České republice
– některá piva toto čepování vyloženě vyžadují
– nejedná se ale o pivo načepované na jeden zátah
– piv se většinou rozčepovává více – např. 15 piv naráz
– xxx vadí na tomto čepování jedna věc, že musí čekat na to pivo
– pivo na vícekrát poznáme tak, že pěna má klobouček
– je důležité, že pěna je „tvrdá“ (hustá) – vypadá jako „buchtička“
– pěna nám lehce dochází, ne jako u „Hladinky“ – toho piva tam po přinesení přibude málo
– mýtus, že čím více pěny je v pivě, tím více piva přibude – není pravda, právě naopak
Postup
– jde o to pivo nejprve rozpěnit do sklenice a nechat jej chvilku stranou
– pivo se uklidní, pěna nám „ztvrdne“
– poté, co nám „ztvrdne“ pěna, tak jej dočepujeme
Veškeré informace, které se týkají mého dodatečného upgrade, jsem čerpal ze speciálního dílu pořadu Romana Vaňka „Peklo na talíři“ (zdroj: stream.cz), který také předváděl, stejně jako na videu aktuálne.cz, mistr výčepní Lukáš Svoboda.
Dobrou žízeň!
Konečně setkání v praxi dokonce v podobě MENU v hospodě – Dobrý marketingový tah pro hospody a pivní restaurace
Základní způsoby načepování piva v praxi přímo v „MENU“ | Dobrý marketingový tah
Byl jsem mile překvapen, když jsem se setkal s restaurací, která ve svém nápojovém lístku některé základní způsoby načepování piv nabízí. Podívejte se na důkaz – fotografie níže pořízena dne 13. listopadu 2015. Zapomněl jsem na to, tak dodávám s menším zpožděním.
Foto: Nápojový lístek restaurace v blízkosti mého bydliště – Jak si (nechat) načepovat pivo?
Pivoda
Pokud si večer plánujete dát více piva (alkoholu), nezapomeňte si objednávat Pivodu! (možná zatím není odkaz funkční – do 1.10.2018 bude publikováno) Tzn. objednejte si i vodu! Pivo dehydratuje. Kdo tvrdí že ne, mýlí se. Když si při 1. objednávce necháte na Váš stůl donést i vodu – nebudete zapomínat vodu doplňovat – budete předcházet dehydrataci. Druhý den Vás nebude otravovat „kocovina“. Vyzkoušejte a budete překvapeni, že lze přeci jen, kocovině předcházet. Jedná se o jediný funkční a přitom zdravý postup.
Jsem admin a koordinátor pro magazín radyzezivota.cz. Byla a je to pro mě velká výzva postavit tento web na zelené louce a neustále jej posouvat dál. Vítejte a nechte se inspirovat!
Jsem admin a koordinátor pro magazín radyzezivota.cz. Byla a je to pro mě velká výzva postavit tento web na zelené louce a neustále jej posouvat dál. Vítejte a nechte se inspirovat!