Jak na plíseň? | Prevence | Jak se jí zbavit? | 2.díl | Udělej si sám

Fotografie plísně na zdi | Jak na plíseň? | Prevence | Jak se jí zbavit? | 2.díl | Udělej si sám

článek „Jak na plíseň?“

V minulém díle o plísni jsme si již řekli, jak plíseň vzniká (nevhodná vlhkost). V tomto díle se zaměříme na to, jak plísni předcházet, a nebo jak se jí zbavit. Uvedeme si několik příkladů z praxe, které jsme se sami vyzkoušeli a víme, že fungují. Nevěřte tomu, že jeden postřik plíseň vyřeší. Možná tomu chcete věřit. Ve skutečnosti ale víte, že pokud chcete žít ve zdravém prostředí a vyřešit plíseň jednou pro vždy, je nutné větší zásah, než jen něco postříkat nebo přetřít. Zbavte se příčiny plísně – předcházejte jí, buď změnou Vašich špatných návyků nebo stavební úpravou. 


Navigace článku „Jak na plíseň (vznikající nevhodnou vlhkostí)“

4 základní kameny (prevence + jednoduché postupy): 

  1. Temperování (prevence)
  2. Jak sušit prádlo doma?
  3. Jak vhodně větrat?
  4. Jak se zbavit povrchové plísně?

8 plísní řešitelných stavební úpravou:

  1. V posteli
  2. Ve skříni
  3. Ve skříni na prádlo (prádelní koš)
  4. Po výměně oken – nové návyky
  5. Po výměně oken – neodborná výměna
  6. Na WC/koupelna
  7. Ve sklepě
  8. V podkroví

Jak na plíseň?

     Doma, ať už v bytě nebo v domě, můžeme mluvit o několika různých možnostech výskytů plísní vytvářející se z důvodu nevhodné vlhkosti. Ty, se kterými jsme se setkali Vám uvedeme. Nastíníme Vám, jakým způsobem jsou řešitelné.

     Plísni můžeme svých chováním předcházet a nebo plíseň jednoduchým způsobem vyřešit (4 základní kameny).

     Někdy je ale zapotřebí plíseň řešit složitějších stavebním zásahem (8 plísní).

     V tomto článku nečekejte žádné reklamní marketingové povídačky, vše, o čem zde píšeme, je založené na vlastní zkušenosti. Popíšeme Vám zde to, co funguje a co zase ne. Čemu byste se měli vyhnout a co nemá smysl. Nejprve navážeme na 1. díl o plísni (Plíseň na zdi | Hlavní příčiny | Jak se plísně zbavit?), kdy jsme v článku popisovali sušení prádla v bytě či v domě – máme pro Vás jednoduchý návod, jak na to. Pak se dostaneme na další varianty výskytu plísní, se kterými jsme měli tu možnost se setkat a jejich řešení.

     Později se také podívejte na článek – Plíseň v lidském těle | Očistěte krev a střeva | Nastartujte Vaši imunitu. Ano, plíseň může být i ve Vás. 

[su_box title=“Nechte se inspirovat! Neschylujte se k rychlému řešení.“ style=“soft“ box_color=“#e10d0d“ title_color=“#ffffff“]Rozhodně zde nemůžeme popsat všechny typy plísní. To ani nemáme v úmyslu. Chceme Vás inspirovat k tomu, že pokud chcete vyřešit plísně, neuchylujte se k rychlému řešení v podobě postřiků/různých prostředků (tak jak doporučuje 99% stránek na internetu). Bude to většinou dle našeho názoru na úkor Vašeho zdraví a zdraví Vašich blízkých, přitom problém plísně to nevyřeší.[/su_box]


4 základní kameny – Jak na plíseň (na nevhodnou vlhkost)?

1) Temperování je základ | Prevence proti plísni


Pes sedící v křesle v pozadí se s okny a záclonami s topením | Jak na plíseň? | Prevence | Jak se jí zbavit? | 2.díl | Udělej si sám
Ke správnému temperování potřebujete topit a větrat

     Základním kamenem jak předcházet plísni v chladnějších vlhkých ročních období je temperování. Nejde jen o prevenci proti plísni. Každý bychom se měli starat o správné klima v prostorech, kde žijeme. Čerstvý vzduch je pro tělo velmi důležitý. Pokud žijete v cihlách (dům z cihel) – což považuji za nejlepší stavební materiál – měli byste se naučit s vlhkostí a čerstvým vzduchem naučit pracovat (temperovat).


2) Jak sušit prádlo doma?

     Pokud bydlíte někde, kde není sušárna, a Vy jste tak nuceni sušit prádlo přímo doma, je nutné se tomu přizpůsobit. Není to ideální, ale co s tím většina domácností v panelových bytech může dělat? Nic. Není jiná možnost.

Řešení jak na plíseň

     V chladných vlhkých obdobích (zejména podzim/zima) je nutné temperovat v každé místnosti – tj. topit a větrat. V místnosti, kde ale sušíte prádlo, budete muset temperovat výrazněji. Tzn. častěji větrat, než v jiných místnostech + více topit. Ano, přesně tak. Obě činnosti musí být. Není možné větrat a zapomenout topit – samozřejmě s ohledem na období. V létě topit není nutné. Větráním pouštíte čerstvý vzduch do místnosti a vlhko odchází ven. Někdo se tomuto odstavci zasměje, protože je mu to jasné, že bez temperování to nejde – je mu topení+větrání jasné. Ale věřte tomu nebo ne, špatné zvyky má mnoho lidí a i takto jasná pravidla při sušení prádla doma nejsou pro každého samozřejmostí. 


3) Jak vhodně větrat v chladných vlhkých obdobích (podzim/zima/jaro)?

Jak vhodně větrat? | Jak na plíseň? | Prevence | Jak se jí zbavit? | 2.díl | Udělej si sám

     Větrání je nutné řešit především v chladných vlhkých obdobích. Proto se nebudeme bavit o dnech teplých. Nalijme si čistého vína. Mnoho lidí nevětrá vůbec. Schválně jsme to s ženou sledovali v okolních ulicích po celý rok. To samé sledujeme i u většiny našich přátel. Občas se nad tím pozastavíme – jak je to možné – ale je to skutečně tak. Stačí se rozhlédnout kolem sebe.


     Když už někdo větrá v chladných vlhkých obdobích, tak je to nejčastěji tak, že otevře okno na ventilačku. Pokud si zrovna pokyvujete, že takto větráte Vy, zklamu Vás. Ventilačka je málo účinná. Pokud chcete skutečně vyvětrat – zejména v chladnějších vlhkých dnech (podzim/zima), větrejte intenzivně. Postačí 2-3x denně po dobu 10-15 minut. Okno otevřete dokořán. Během 10 minut dojde k výměně vzduchu za čerstvý, zbavíte se vlhka, přitom neochladíte vyhřáté zdi (max. zanedbatelně). Nezapomeňte, když větrat, tak intenzivně. Větrání je důležité nejen pro lepší klima ve Vaší domácnosti (bez plísní), ale také ve prospěch zdraví. Čerstvý vzduch půl zdraví. Měli byste takto větrat například po osprchování v koupelně nebo po vaření/pečení v kuchyni. Nenechávejte vlhký vzduch doma. Vyvětrejte jej.


4) Jak se zbavit malé povrchové plísně na zdivu? | Ve kterém případě (pouze) doporučujeme použít přípravek (postřik)?

     Jedná se především o ty plísně, které jsme si způsobili sami tím, že jsme nedodržovali základní pravidla temperování (větrání + topení). Tato plíseň může vzniknout například tak, že v koupelně, kde se umýváte a necháváte sušit ručníky, nedostatečně větráte a topíte. Stačí na to pár dní v zimním období zapomenout. Tím dáte možnost vzniku povrchové plísně. Jakmile plíseň vznikne, těžko se jí pak dodatečným větráním a topením zbavíte. Zkoušeli jsme to – šlo to těžko.  

Malá plíseň způsobená nevětráním a netopením (bez temperování) - možné odstranit postřikem + nastartováním správných zvyků temperování | Jak na plíseň? | Prevence | Jak se jí zbavit? | 2.díl | Udělej si sám
Malá plíseň způsobená nevětráním a netopením (bez temperování) – možné odstranit postřikem + nastartováním správných zvyků temperování

Řešení jak na plíseň

     Toto je jeden z mála příkladů, kdy doporučujeme použití postřiku. Tak se můžete zbavit této povrchové plísně jednou provždy, ale nezapomeňte na to, že pokud nebudete po aplikaci přípravku dodržovat v koupelně základní pravidlo temperování, plíseň se Vám zase vrátí. Nezapomeňte po aplikaci místnost dobře vyvětrat a protopit, abyste zbytečně tento preparát nevdechovali. 


8 plísní | Řešení stavební úpravou | Zapomeňte na levná a rychlá řešení

1) Plíseň v úložném prostoru postele

     Také máme zkušenosti s plísní, která se nám objevila v úložném prostoru postele. To bude spíše problém cihlových nebo rodinných domů. V domech bývá vyšší vlhkost (nad 50-60%). Naše postel byla v ložnici mezi 1.patrem a sklepem. Jak už to tak u starších domů bývá, stropy jsou celkem prodyšné (prkna, rákos, štěrk nebo třeba příliš tenký betonový strop). Studený vzduch vycházející ze sklepa se setkává s teplým vzduchem v místnosti. Postel, která je položená na výrazné ploše této místnosti, pohlcuje zespodu vznikající vlhkost (rosný bod/most). Vlhkost se dostane do úložného prostoru postele, ale nemá kudy odcházet.

Řešení jak na plíseň

     Ve chvíli, kdy jsme si toho všimli, provrtali jsme v posteli pomocí vykružovacího vrtáku 4 otvory o průměru cirka 50-60 mm (můžete klidně více, pokud to postel unese), které toto vlhko odvádělo ven. Vytváření další plísně jsme tímto zastavili – vlhko mělo kudy odcházet pryč. Postel bylo nutné pořádně provětrat a prosušit. Některé postele jdou s těmito otvory již z výroby, některé jsou vyrobeny z takového materiálu, aby větraly a u některých na to výrobce vůbec nemyslí. Pokud víte, že tento problém doma máte, myslete na to již při koupi postele. 


2) Plíseň ve skříni/za skříní

      Pokud zjistíte, že máte plíseň ve skříni, je dobré zjistit příčinu. Do skříně můžete vkládat vlhké věci – to je jasná příčina. Do nevětrané skříně vlhké věci nepatří. Pokud jste přesvědčeni, že dovnitř vlhké věci nedáváte, položte si tuto otázku: „Kde se může setkávat teplý vzduch se studeným?“ Často k tomu dochází na obvodových zdích (vnějších). To jsou ty zdi, které sousedí s venkovním prostředím (např. ty zdi, kde jsou okna). To způsobuje v chladnějším vlhkým období (podzim/zima), že teplý vzduch z místnosti se opětovně setkává se studeným a dochází k rosnému bodu. Pokud skříň opíráte právě o tuto obvodní zeď, může to mít za následek právě vznik plísní v zádech skříní.  

     Plíseň může také vznikat i v případě, kdy je skříň opřená o tzv. vnitřní zeď (takovou, která není obvodová – je mezi jednotlivými pokoji). Pokud se vyskytuje plíseň za skříní umístěnou na vnitřní zdi, příčin může být více. Buď přichází vzduch zespodu – nedostatečná izolace stropů (nejčastěji ze sklepa) nebo špatně temperujete – tj. nevětráte a netopíte dostatečně, nebo v této místnosti sušíte prádlo a nepřizpůsobíte tomu temperování. Je tolika proměnných, nedá se zde vypsat vše. Vypisuji pouze ty nejčastější možné situace nebo ty, se kterými jsme se setkali. Tyto typy plísní vznikají spíše ve starších domech, kde izolace ještě nedosahovala takových výsledků, jako ta dnešní, která dokonale izoluje. Ale i dokonalá izolace například s rekuperací může způsobovat celou řadu zdravotních problémů. Jsem zastánce spíše stavebního materiálu cihly, kde zdi větrají a vzduch i vlhko má tak neustálou možnost navštěvovat obyvatele domu tak, jak tomu bylo po tisíce let.  

Řešení jak na plíseň

     Obvodové zdi by měly být ve vlhčích domech/bytech spíše volné. Nedávejte k nim žádný nábytek, který by zabraňoval tomu, aby zde proudil vzduch. Rohy jsou dalším slabším místem – platí pro ně to samé u obvodových zdí. Nechte je volné + nějaký prostor okolo. Pokuste se zamyslet nad tím, zda nedat skříň/skříně k tzv. příčkám (vnitřním zdím mezi jednotlivými pokoji). Na těchto zdech nebude docházet k setkávání teplého a studeného vzduchu, tedy ke tvorbě vlhkosti (rosného bodu). V obou místnostech bývá většinou stejná teplota. Pokud tuto možnost nemáte, je možné využít většího zásahu do skříně – tj. pokusit se skříň odvětrávat.


     To už je ale na zvážení každého, zda chce dělat otvory do skříně či nikoliv. Tzn. do zad skříně bych vyvrtal pomocí vykružovacího vrtáku díry s tím, že v případě potřeby bych prořezal i dvířka skříně. Pokud je skříň v permanentním střetu s vlhkostí a Vy s tím nemůžete nic dělat – skříň musí větrat (například skříň na špinavé prádlo). Vlhko musí odcházet pryč. Velikost otvorů promyslete dopředu – celé toto odvětrání lze udělat elegantně, když do vzniklých otvorů nakoupíte krytky – viz obrázek níže (naše skříň na prádlo).


3) Skříň na prádlo potřebuje odvětrávací průduchy (možné využít pro jakoukoliv skříň)

     U truhláře jsme si objednali skříň na prádlo na míru. Truhlář nám říkal, když jsme s ním ladili objednávku, že žádné odvětrání nebude zapotřebí. Moc se nám to nezdálo, když jsme si představili, že do koše budeme dávat i vlhké věci/zpocené, ale věřili jsme jeho zkušenostem. Nakonec se ukázalo, že jsme měli pravdu. V zádech skříně se po pár týdnech začala vytvářet houbovitá plíseň. Samozřejmě bychom mohli vyřešit příčinu tím, že bychom do skříňky přestali dávat vlhké prádlo. K tomu ale skříň na prádlo slouží, abychom tam odkládali prádlo i ve vlhkém stavu. Proto jsme byli nuceni do skříně na prádlo provrtat otvory.  Od té doby, co jsme do zad skříňky vyvrtali 3 otvory do zad skříně + 2 otvory v přední části, přestala se nám plíseň ve skříňce vytvářet – viz obrázek výše. 


4) Výrazná plíseň u oken po jejich výměně/nová fasáda | Nové návyky

     Již mnohokrát jsem četl na různých diskuzích a viděl na vlastní oči velké koláče plísní například po výměně oken. Pokud Váš dům či byt byl zvyklý na to, že jste původně měli dřevěná okna, která větrala a nyní máte nainstalovaná PVC okna s výbornými izolačními vlastnostmi, může se stát, že máte zaděláno na problém. Pokud se to skloubí ještě s tím, že nemáte dobré návyky pro větrání a topení (temperování), dá se očekávat, že Vás plíseň nemine. 

Řešení jak na plíseň

     Musíte si uvědomit, že došlo k výrazné změně. Nyní PVC okna sama nevětrají. To samé se může stát po zateplení. Dům již nebude tak větrat, jak tomu bylo před rekonstrukcí. Je to tedy na Vás. Větrejte a topte – temperujte. Při objednávce oken Vám doporučujeme využít možnosti větrání oken do pozice „mikro“ ,“ventilace“ a „otevřené okno“. Mikro znamená, že je okno otevřené jen na pár milimetrů – neuniká Vám tolik tepla – místnost větrá jako by tam bylo to původní dřevěné okno. Různé možnosti větrání se Vám budou hodit pro různá roční období.  


5) Výrazná plíseň u oken po jejich výměně | Neodborná výměna – reklamace

     Také se ale může stát, že byla výměna oken provedena neodborně. Není to zase tak málo častý jev. Stačí se podívat do různých diskuzí na téma plíseň – je toho tam docela dost. 

Řešení jak na plíseň

     Pokud po výměně došlo velmi rychle ke tvorbě plísní a to i přesto, že dostatečně větráte a topíte, nebojte se výměnu reklamovat! Problém není na Vaší straně.


6) Plíseň na WC/koupelna


Fotografie otevřeného okna v koupelně s pozadím přírody
V koupelně/na WC používejte okno – vhodné je otevírat okno dokořán (nikoliv na ventilačku – ta je neúčinná), pokud nemáte okno pořiďte si odvětrávání, pokud to není technicky možné, nezapomínejte na to, že by měly větrat dveře (proto se dodávají kratší dveře do koupelen a na WC – vzduch proudící zespoda by měl odvádět vlhko)

     Pokud jste v bytě, kde místnost, kde je záchod, není žádné okno, může se Vám stát, že se bude na záchodě tvořit plíseň. Celé to umocní dveře, které mohou dokonale izolovat. Zažil jsem v bytě v cihlovém domě, že se v místnosti, která byla určena jen pro záchod (2 m2) tvořila plíseň. A nejen tam, ale i na zdech okolo záchoda zvenku.


Příčiny plísně na WC/koupelna

     Stačí se chvíli zastavit a zamyslet, co může být příčinou plísně? Tak jsem to udělali i my. Místnost se záchodem je bez okna. Větráček tam je, ale po jeho spuštění jsme zjistili, že běží jen nedostatečných 45 s. Jen cirka 20 vteřin trvá, než se po sepnutí otevře větrák.

Řešení jak na plíseň

     Větrák je nutné přenastavit na delší interval – třeba 5 minut, nejlépe 10 minut.  Ne ale každý má větrák. A nebo pokud to jde, udělejte okénko pro záchodovou místnost 🙂


Další příčiny plísně na WC/koupelna

     Další příčinou je skutečnost, že v této místnosti, může být často otevřený záchod, ze kterého se odpařuje voda – ta, pokud nenecháváte otevřené dveře, nemá kam odcházet. Uvědomili jsem si, že dveře do této místnosti jsou dokonalé – izolují, jsou tak veliké, že dokonale vyplňují zárubeň dveří. Navíc na zárubeň někdo nalepil těsnící gumu. Některá dokonalost je příčinou problému – jako v tomto případě.

Řešení jak na plíseň

     Pokud nemáte větrání, je vhodné dveře zkrátit a vytvořit tak průduch pod dveřmi. A aby to celé mělo smysl, vhodné je těsnící gumu vyndat. Pomůžete vzduchu dostat se ven i dovnitř a zajistíte tak odvodu vlhka z místnosti. Je to elegantní řešení. 

     Původně jsme uvažovali, že bychom koupili nějakou mřížku do dveří. Víte ale kolik taková mřížka, resp. 2 mřížky stojí? Je to drahé řešení. Když jsem ještě bydlel s rodiči a v panelákovém bytě, mamka si objednala rekonstrukci koupelny, vložili jí do zárubně dveře, které byly krátké. Vůbec jsem to nechápal – byla mi po rekonstrukci v koupelně zima a považoval jsem to za chybu ze strany řemeslníků. Opak je pravdou. Ty dveře se tam vkládají úmyslně krátké. V koupelně se sprchujete, umýváte, sušíte ručníky, odkládáte špinavé prádlo (často vlhké) a navíc je tam často pračka, sušička nebo dokonce boiler. To vše vytváří mnoho vlhka, a proto dveře, které mají zespodu 3-5 cm průduch uvítá každá místnost, která nápor vlhka zažívá tak intenzivně, jako koupelna či WC. 


7) Plíseň ve sklepě

     Stará dobrá plíseň ve sklepě. Pokud je sklep pod úrovní země a není dostatečně odizolován, což se v minulosti nedělalo, je zbytečné snažit se k odstranění plísně použít jakékoliv postřikové či jiné přípravky.

Řešení jak na plíseň

     Částečně Vám může pomoci zvýšené větrání sklepními okny. Nej řešení je podříznutí stěn a vložení nějaké hydroizolace. Tím oddělíte vlhkost, která přichází od země a rozšiřuje se dále po stěnách výše, a to nejen ve sklepě, ale mnohdy i do prvního patra. My jsme vyzkoušeli netoxický ekologicky (biologický) přípravek určený na vyhubení plísně (BIO REPEL + otázky a odpovědi) – věříme tomu, že byl jedním z těch lepších na trhu. Prostředek ale neměl v dlouhodobém horizontu šanci. Proč? Protože chvíli prostředek zastaví tvorbu plísně, ale dlouho to nevydrží. Když má někde plíseň ideální prostředí pro svůj vznik, žádný prostředek v dlouhodobém horizontu nepomůže. Možná by pomohlo například každý druhý rok aplikaci opakovat.

     Jediné, co je v tomto případě jednorázové účinné řešení je stavební/konstrukční úprava. To, že Vám někdo nabídne nějaký prostředek na likvidaci plísně do sklepa, je sice hezké, ale jedná se dle našeho názoru o krátkodobé řešení. 

     Pokud s tím ale počítáte, že se plíseň vrátí a Vy chcete jen vyřešit vizuální stránku věci (plíseň může být velmi nehezká – pokud ji někdo neřešil mnoho let), a počítáte s tím, že za 2 roky budete znovu přípravek aplikovat, může to mýt smysl. V našem případě i po 4 letech stěny ve sklepě po zásahu přípravku vypadají lépe, než předtím (plíseň byla fialová až černá), ale plíseň to nevyřešilo. Plíseň se začíná opět rozrůstat. Důležité je to, co od tohoto zásahu očekáváte.


8) Záhadná plíseň v podkroví

     To už se jedná o velmi specifickou plíseň, kterou se mnoho lidí nesetká. My měli ale tu možnost si to prožít. V domě, ve kterém bydlíme se v podkroví vytvářela v jedné části výrazná plíseň. Podkroví není zaizolované. Pod střechou vidíte trámy a přitlučená prkna pod střešní krytinou. Do podkroví se odkládalo mnoho let cokoliv, co nechtěl nikdo vyhodit – takže trochu spoušť. Když už byla plíseň jasně vidět a dokonce začínala být cítit, byli jsme nuceni ten nepořádek začít odklízet. Zjistili jsme, po několikatýdenním odklízení, že do podkroví, které kromě odkládacího prostoru a sušení prádla nemělo žádné jiné užití, byla vyvedena odvětrávací trubka (k odvětrávání vnitřní odpadní kanalizace – ze záchoda). To se tak v minulosti dělalo. Podkroví se nevyužívalo, tak proč odvětrávací trubku vyvést nad střechu? A tak se nám vesele veškeré odpadní výpary rosily na prknech pod střešní krytinou.

Řešení jak na plíseň 

     Záhada plísně v podkroví byla vyřešena a trubku jsme vyvedli nad střechu. Dokážeme si představit mnoho kutilů, kteří by vzali do ruky nějaký postřik a věřili tomu, že takto plíseň jednou pro vždy zaženou. Skutečnost je ale taková, že dokud nevyřešíte příčinu plísně/problému, nikdy se opakovaného výskytu nezbavíte. 


Napište nám o vlastní zkušenosti

     Pokud znáte nebo máte vyzkoušené nějaké lepší řešení výše uvedených plísní tvořených nevhodnou vlhkostí, budeme velmi rádi, když se o nich s námi podělíte. Pokud máte tipy řešení na jiné druhy plísní a chcete pomoci ostatním – zašlete nám je – rádi je publikujeme.

Jiří Samuel
Sledujte nás
0 0 hlasů
Article Rating

Další články z kategorie Dům a Domácnost:
Proč jsou přední světlomety aut tak ostré?
Hledám možná právě tebe do týmu radyzezivota.cz | Staň se spoluvlastníkem
Jak nastartovat auto s vybitou baterií
Mikrofon sluchátek od Apple nefunguje na notebooku s Windows | Jak na to?
Jak odstranit lepidlo po nálepce nebo etiketě | Jednoduché a účinné

Jiří Samuel

Jsem admin a tvůrce webových stránek radyzezivota.cz. Je pro mě výzva psát unikátní obsah a vytvářet strategii a architekturu webu a neustále jej posouvat dál. Jsem kreativní, tvůrčí, mám rád upřímnost, vždy hledám pravdu, a snažím se jí šířit, jsem objektivní a chybu považuji za důležitou součást svého života - bez chyby není pokroku. Jednou z mých nejsilnějších skills je schopnost umět sbírat střípky informací, analyzovat je a vygenerovat z nich zjednodušený pohled. Miluji přírodu, zdravý životní styl, zdravé žvýkačky, ohleduplnost, férovost, vážím si šikovných lidí s pokorou a šikovných věcí. Nemám rád kopie, umělé věci, přetvářky, namyšlenou aroganci, lži, propagandu a vše tomu podobné. Vítejte a nechte se inspirovat!

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Budeme rádi za vaše názory, prosím komentujte.x