
Trvalo mi déle jak 40 let, než jsem si to byl ochoten přiznat, že jídlo a návyky s ním spojené zásadním způsobem ovlivňují moje fyziologické i duševní schopnosti. To platí pro všechny, nejen pro mě. Mladším to bude znít vtipně a budou to ignorovat, přehlížet nebo odsuzovat do té doby, dokud se jich to nebude také týkat. Stejně jako jsem to dělal sám. Kdo je tomu otevřený, pochopí snadno, že na tom něco je. Po mnoha nemocích, excesech, po mnoha šlápnutích vedle, po zavádění a udržování špatných návyků, ale také na druhou stranu po mnoha klidných a vyrovnaných dní, znovunastavení dobrých návyků, konečně jsem byl někdy schopen, se dobře a kvalitně najíst, dobře se vyspat. Teprve teď jsem si 100% jistý, že to, co jíme, a také kdy to jíme, zásadním způsobem ovlivňuje naše fyziologické ale i duševní schopnosti. Přitom obě složky jsou velmi důležité – fyzično i duševno. Nelze je oddělit od sebe, jsou vzájemně provázané. Na to kladu důraz. Ano, mnoho lidí z vás to již ví, ale mnoho lidí to neví a nebo nechce vědět. A někdo na to přijde až časem, dlouho po přečtení těchto řádků.. A to je důvod, proč o tom píši.
Jídlo a návyky zásadním způsobem ovlivňují naše fyziologické i duševní schopnosti
Tento článek píši především pro všechny, kteří mají malé i velké zdravotní nebo psychické potíže. Nebo pro ty, kteří se sami od sebe snaží přijít na to, proč se necítí dobře po stránce fyzické a následně i psychické. Špané návyky ve stravování mohou způsobovat problém po psychické stránce. Nikdy bych to neřekl, pokud bych to sám nezažil a nebyl schopen to identifikovat a navíc si to přiznat.
Ani v tuto chvíli nemusíte mít žádný problém, ale to se může zítra snadno změnit – je to jako časovaná bomba. Dlouhodobě nevhodně zvolené jídlo, nevhodné návyky – nevhodně časově konzumované jídlo, vám může přinášet mnoho problémů. Jedná se o problémy, které nevyplují na povrch hned – je to pozvolný proces, proto je to velmi těžké rozpoznat a identifikovat. Často vás ani nenapadne, že by to všechno mohlo být způsobené tím, co jíme a kdy to jíem. Tak jednoduché, přitom tak snadné.
Dnešní doba je vytváří ideální podmínky pro nevhodné stravování (chybné návyky) | Buďte na pozoru
Dnešní doba je k tomu velmi příznivá. Máme více finančních prostředků (ne všichni), méně času na přípravu jídla. Málokdo má čas nad tím přemýšlet. Málokdo si může dovolit chystat si vlastní jídlo, péct svůj chléb, zavařovat, fermentizovat zeleninu, kompostovat, mít skleník a trhat plody na vlastní zahrádce. Zkrátka doba je úspěchaná. Často jíme fastfoody, jíme v restauracích, nakupujeme hotová jídla v supermarketech, kupujeme sobě i svým dětem instantní cosi, velice nekvalitní pečivo z rozmražených polotovarů, atp. Také jsme uvolnili morálku svým dětem i sami sobě. Jíme a pijeme často před spaním nebo dokonce v noci, jen abychom sobě a svým nejbližším dopřáli to, co nám naše rodiče/prarodiče nedopřáli. Jen si neuvědomujeme, že to mělo svůj důvod – byla to zkušenost, která je nepřenosná.
Řešení: Najděte si více času na výběr potravin. Čtěte obaly, ať víte, z čeho se vaše oblíbené a vámi pravidelně konzumované jídla skládají. Najděte si také více času na přípravu vlastního jídla. A kde ten čas vzít? Vypněte online zařízení, odložte je stranou a věnujte se sami sobě a svým potřebám. Nejezte a nepijte těsně před spaním a nebo během noci – jen si přitížíte. Jídlem a nebo pitím aktivujete trávící ústrojí a pak jednoduše nespíte, protože tělo začne trávit. Tělo má být ve chvíli, kdy spíte, ve vegetativním stavu – má být v klidu. Nemáme v něm spouštět procesy. Pitím a jídlem v noci procesy spustíte, ať chcete nebo ne. Někdo to má jako zlozvyk celý život a pak se diví, proč má psychické problémy. Když dlouhodobě špatně spíte, těžko budete klidný a stabilní. Vyzkoušejte si měsíc tento zlozvyk odepřít – nepít a nejíst před spaním/během noci. Uvidíte sami, že se začnete cítit lépe.
1) Škodlivá chemie v potravinách
Na trhu je mnoho nezdravých a nekvalitních potravin. Často výrobci do potravin přidávají nepřirozené cukry (které tam nemusí být) nebo syntetická barviva, aby byly potraviny lákavější. Ano, šmloulová zmrzlina, modrá nebo červená limonáda, a jim podobné. Při výrobě potravin používají nejlevnější suroviny – syntetické látky, které zlevňují výrobu a tím zvyšují zisk. Jedná se o různé syntetické látky – konzervanty, příchutě, barviva, držitele chuti a další.
Když se o tom s někým bavím, často mi lidé odpovídají, že nemají tolik peněz, aby si vybírali a kupovali drahé potraviny. Není to úplně pravda. Můžete koupit i kvalitní potravinu bez škodlivé chemie a za stejné peníze. Často jsou na trhu výrobci, kterým na kvalitě závisí.
ferpotravina.cz – největší databáze potravin v ČR
Aby to bylo pro vás jednodušíí si na českém trhu vybrat kvalitní potraviny (a vyznat se v tom – snadno a rychle), můžete využít skvělého portálu ferpotravina.cz a nebo jejich aplikaci (ferpotravina na App Store, ferpotravina na Google Play. Naskenujete EAN kód potraviny a celkem snadno zjistíte, jak na tom je z pohledu složení. Nebo je možné si také najít jednotlivé ingredience na ferpotravina.cz.
Někdy pro snažší nalezení zadám přímo do google řádku toto:
glutaman sodný, ferpotravina
Na ferpotravina.cz vám vyskočí jasný signál, že tuto ingredienci v potravině nechcete. Nebo že si na ni máte dávat pozor. Je často obsažena v klobásách, v salámech, šunkách. Důležité je říci, že tam nemusí být.
Řešení: Mnohdy existují potraviny za stejnou cenu. Jeden výrobce je poctivý a druhý méně poctivý. Třeba mezi párky, klobásy, salámy jsou velké rozdíly v kvalitě, nikoliv v ceně. Mezi radlery jsou také velké rozdíly – můžete mít dobrý radler i bez škodlivé chemie. Stačí chtít a dát si na to pozor. Je to jen o vás. Ta časová investice je minimální. Zjistíte si to a pak už nakupujete. Neřešte všechno. Jen se podívejte na věci, které nakupujete pravidelně.
2) Nevhodná strava
Body, které uvádím jako problematické se prolínají. Někde se budu opakovat, stejně jako v tomto článku. Má to celé komplexně smysl.
Mezi špatné návyky patří:
- Sladké – které obsahuje nepřirozený cukr – potraviny ale také nápoje – vždy užívejte s mírou
- Nedostatek zeleniny a ovoce
- Příliš mnoho masa
- Mléčná čokoláda / smažené / alkohol / chipsy
- Nekvalitní pečivo ze zmražených polotovarů – téměř vše, co nabízí supermarkety
- Trvanlivé mléko – vyměňte jej za čerstvé mléko
- Kečup / Omáčky / Sojová omáčka / Maggi / Majonéza / Tatarská omáčka
- Tučné jídla nebo potraviny s větším obsahem tuku – omezte to
- Alkohol / Cigarety / Vapování / Energetické nápoje – jen s rozumem
- Sladké nápoje – cola, fanta, sprite, limonády, sycené nápoje – pokuste se omezit a nahraďte kohoutkovou vodou
- Běžně dostupné žvýkačky – plné škodlivé chemie a plastových materiálů – nahraďte zdravými žvýkačkami
Řešení: Neučte své tělo na závislost na cukrech – čokoládě a sladkém. Závislosti se můžete snadno zbavit – pokud ji máte vytvořenou. Tip: Když už máte závislost na čokoládě – vyměňte klasickou mléčnou čokoládu za hořkou, která nebude způsobovat vašemu tělu takové problémy. Nepřehánějte přísun čehokoliv. Všeho s mírou, jak se říká. 2x v týdnu si dejte jídlo bez masa – časem si na to snadno zvyknete. Vyhýbejte se rychlým jídlům, smaženým. Kvalitnější je česká kuchyně – ale poctivá, bez ohřátých polotovarů. Vyhněte se opakovanému nebo dokonce pravidelnému používání ochucovadel jídla – kečupů, omáček, sojových omáček, maggi / tatarských omáček / majonéza. Vyhněte tučným jídlům nebo potravinám s vysokým obsahem tuku. Najděte si kvalitnější pečivo – ideálně menší pekárna, která dělá čerstvé pečivo. Snažte se vyhnout pečivo ze zmražených polotovarů. Složení běžně dostupných žvýkaček není nic dobrého – jsou prošpikované škodlivou chemií a jsou vyrobeny z plastových materiálů. Pokud žvýkáte pravidelně a nebo vaše děti – doporučuji si najít zdravé alternativy, které tyto chemikálie neobsahují – tzv. zdravé žvýkačky.
3) Špatné návyky
A) Jídlo a pití před spaním nebo v noci
Vytvoříte si chybné návyky ve stravování a pak už v tom jen pokračujete. Zejména jídlo a pití před spaním nebo v průběhu (v noci) má negativní vliv na náš organismus. To může mít obrovské negativní dopady na vaše tělo a pak i na vaši mysl.
Před spaním i v noci nejezte. Je velmi důležité dosahovat pravidelně hlubokého spánku – ničím nerušeného. Nechte tělo odpočinout od všech procesů trávení. Když se budete dobře stravovat a necháte odpočinout své tělo, budete i dobře spát. A když budete dobře spát, vaše tělo lépe zregeneruje. Během spánku dochází k nabití energie a dochází k opravám našeho systému. Když systém nedáme do úsporného režimu a necháme jej zbytečně zpracovávat naše potraviny, již není schopno regenerovat. Velmi negativní vlivy přichází ve chvíli, kdy to tak děláme pravidelně. Pokud jdete jednou za měsíc do hospody a porušíte tyto zásady, tělo se s tím vyrovná. Pokud tyto zásady porušujete každý den, nemá tělo energii, nemá sílu regenerovat a dochází ke ztrátám organismu. Pak dojde následkem k tomu k nějakému chronickému problému, který již nebude možné zvrátit. Začnou to odnášet naše orgány a ty začnou selhávat a nebo dojde k nějaké diagnóze – chorobě, kterou budete muset řešit léky. Vy můžete problém vyřešit a lékům předcházet. Léky často pomohou s problémy, ale jsou některé také schopny vyvolávat vedlejší účinky.
B) Přejídání se
Nepřehánějte to s jídlem. Už víte, co vám stačí, aby vám neškrundalo v břiše. A už také víte, kdy se přejídáte. Pokud jíte tolik, že si po jídle musíte jít lehnout – je jasné, že se přejídáte. Pokud se najíte a máte pořád energii, našli jste svoji míru. Přehnaná konzumace jídla, která vám přivede příliš energie způsobí únavu. Tělo vám vlastně dává najevo, že bylo jídla moc. A to i naopak. Pokud jste nejedli příliš dlouho, tělo má potřebu přijímat potravu. Buď začnete zívat a nebo vám začne škrundat v břiše. Jsou to úžasné signály k tomu, že potřebujete energii.
C) Lokální potraviny
Snažte se konzumovat a pít spíše lokální potraviny a nápoje. Exotiku si dopřejte jen jednou za čas.
D) Čerstvé je vždy lepší
Pokud to jde, upřednostňujte čerstvé potraviny před mraženými, sušenými, vakuovanými, průmyslově zpracovávanými potravinami. Je jasné, že v nějaké míře zpracované potraviny konzumujeme všichni. Jasně ale platí pravidlo, že čerstvé je lepší, kvalitnější.
E) Všeho moc je příliš
Je to známá poučka a je a vždy bude pravdivá. Nic nepřehánějte. K tomu není potřeba žádného delšího komentáře. Je to jednoduché pravidlo.
4) Další problémy dnešní doby
Nekvalitní půda -> nekvalitní úroda
V řádu posledních let dochází k tomu, že zemědělci vlivem doby, někteří vědomě či nevědomě, pěstují stále méně kvalitnější ovoce, zeleninu, obiloviny, dobytek. Půda je základem pro pěstování ovoce a zeleniny. Dnešní půda je vyprahlá, nemá živé organismy – je často mrtvá, vysušená, neumí udržet vláhu, chybí v ní přirozené bakterie, houby, atd. Uměle ji dotujeme průmyslovými hnojivy, které ji ještě více zabíjí. To by se dalo zvrátit tím, že by zemědělci přemýšleli více v dlouhodobých horizontech. My přeci potřebujeme půdu udržet kvalitní a ne ji dopovat jen urychlovačema a syntetickýma látkama. Když roky využíváte půdu jen k tomu, abyste ji co nejvíce využili a zapomínáte se o ni starat – ovoce a zelenina pozbývá na kvalitě. Ovoce a zelenina obsahuje méně vitamínů, minerálů, vláknin, antioxidantů, fytochemikálií (protizánětlivé, protinádorové účinky), enzymy, atd.
Dobytek je přešlechtěný, často nemocný, žijící v nevhodných podmínkách, dopovaný antibiotikama nebo jinými farmaceutikama, atd. Jsou často pěstovaný jen za jedním účelem – konzumace. A to se také projevuje na kvalitě masa, mléka, vejcích, tuku, a ostatních surovinách.
Řešení: Zkuste si něco vypěstovat sami na své zahrádce ve své hlíně. Kompostujte, vytvářejte si vlastní hlínu zbavenou všech škodlivin a obnovte přirozenou mikroflóru. Pokud zahrádku nemáte, můžete to zkusit na balkóně. A nebo máte také možnost zajít si na farmářské trhy a koupit zde zeleninu a ovoce, které by měly být bohatší na vitamíny a minerály. Ve většině měst je nějaká možnost. Budete překvapeni, když budete chtít, že je možné sehnat i kvalitní ovoce/zeleninu, která voní a má ty správné látky, které tělu mohou pomoci více, než slabší ovoce/zelenina ze supermarketu. Maso je možné si pořídit u někoho, kdo dobytek pěstuje s láskou a péčí. Tím neříkám, že je vždy v supermarketu nekvalitní ovoce a zelenina, ale předpokládám, že na farmářských trzích ta kvalita bude/je vyšší.
Spirála | Vzor nevzor
Myslím že většina z nás je v dnešní době ve spirále v kombinaci mnoha negativních faktorů, které tu následně rozvedu. Máme tu hojnost. To je na jednu stranu dobré, že máme co jíst, ale na stranu druhou to má negativní důsledky, které si často neuvědomujeme. Lidé mají pak sklony se často přejídat, patlat různá nezdravá jídla dohromady (nejí tedy střídmě a s rozumem), málo se hýbou, jedí před spaním a i v průběhu. Nenaslouchají svým tělům, kdy mají dost a kdy naopak mají jíst. Potraviny různě kombinují bez rozmyslu, jedí mnoho sladkého, neřeší složení. Užívají více alkoholu, více tuku, přeháníme to s masem. Náš organismus na to není uzpůsoben a tak časem dochází ke spirále, která se prostě jednou projeví tím, že způsobí vysoký tlak, nemoce žil, cukrovku, a jiné chronické zdravotní problémy. Této spirále se můžeme vyhnout tím, že tomu celému budeme předcházet. Je to jen na nás. Stačí se držet pravidla všeho s mírou a s rozumem.
Ano, vždy tu budou existovat lidé, kteří ať sní co sní, ať mají jakékoliv návyky – budou zdraví i v 90 letech. Ale pak je nás tu další skupina lidí (většina z nás), kteří zásadně svými návyky ovlivní stav svého těla. Ne každý dostal do vínku to, že může své tělo huntovat do nekonečna a nic se mu nestane. Neberte to za vzor. A nevytvářejte si mylné alibi, abyste v huntování těla mohli pokračovat dál. U většiny z nás to tak nefunguje. Ale jak říkám vždy a také to tak s naprostým respektem vůči vám myslím, vždy je to rozhodnutí na vás a vy máte svoji vlastní zodpovědnost. Každý ať dělá jak umí a jak chce.
Další články z kategorie Zdraví:
Nejlepší tekutý deodorant na trhu | Účinek 24 H | Jemná vůně | Složení ověřeno
Kdy zvolit rovnátka? Jsou potřeba a nebo jsou jen zisk pro někoho jiného?
Co je příčinou většiny psychických problémů dnešních dětí? | Lidstvo v současnosti spěje k prázdnotě
Jak se zbavit bolesti zad během spánku v noci i ráno? | Funkční postupy
Bulka pod kůží | Co to je lipom? | Je to nádor nebo jen neškodný útvar? Musím to řešit?