Jak na vánočního kapra? Jak jej očistit, vykuchat a naporcovat? | Bez kostí | Jednoduše

Mužské ruce s rukavicí a s delším nožem očišťující kapra - jeho vnitřnosti sundávajícího šupiny s odřízlou hlavou a zbytky z kapra po pravé straně filetující pomocník a po levé straně na dřevěném stole vanička na očištěného kapra | Pro web: radyzezivota.cz | Pro článek: Jak na vánočního kapra? | Zdroj: shutterstock.com

Každý rok koupíme vánočního kapra. Buď kapra před smažením připravím sám nebo využiji služby někoho, kdo to udělá za mě. V článku vám nastíním nějaká základní pravidla, kdy a kde kapra pořídím, kde jej připravuji a jaké vybavení byste měli mít. Mám připravené šikovná videa (Třeboňský kapr) – abyste se nachytřili, a nebo zjistili, jak to jde dělat i lépe, než jste zvyklí. A mám také nějaké tipy připravené v rukávu. Smažený kapr je jedno z nejoblíbenějších vánočních jídel v České republice – je to tradice. Poslední roky se o přípravu kapra starám sám bez pomoci. Kapra očistím, vykuchám a naporcuji. Vnitřnosti i hlavu si nechám na polévku. Když víte, jak na to, není to nic náročného. Je dobré být vědět jak na to a být připraven.  


Jak na vánočního kapra? Jak jej očistit, vykuchat a naporcovat? 


Důležité je myslet na to, abyste měli dobrý zdroj, když chcete pořídit dobrého kapra. V ideálním případě je nejlepší koupit kapra na sádkách. Nákup je pak levnější, navíc kapři mají lepší podmínky na poslední okamžiky, a vy máte jistotu, že kapr bude plný sil. Nerad kupuji kapra, který se ještě před zabitím otáčí a je vidět, jak jej ta cesta zmohla. Nejde mi jen o chuť, ale také o dobrý pocit, že je s kaprem dobře zacházeno.  


Držím se pár pravidly:


1) Kapr

Kapra pořídím většinou 23. 12., jeden den před Štědrým večerem. Pokud zvolíte sádky – máte jistotu, že bude kapr kvalitnější. Ano, vím, ne všude máte sádky. Pak samozřejmě šáhnu po variantě, která mi zbývá. Ne všichni se narodili u Třeboně nebo u rybníka. 


2) Místo na přípravu kapra

Na očištění, kuchuchání a naporcování je velmi důležité zvolit vhodné místo. Doporučuji, vykuchat kapra někde uvnitř. Je to příjemnější. O nic jiného nejde. Venku jsem také porcoval – má to své výhody, ale není to nic, co by vás mohlo bavit. Když je chladněji, zebou vás ruce a nebudete se na to těšit příští rok. Ideální je místo, kde je omyvatelný povrch – kachličky, dlažba, kde se dá snadno krev a zbytky z kapra omít a dezinfikovat. Uklízení je potom paráda, než krví či rybinou pocákaná zeď.  


3) Vybavení

Chce to mít připravené toto vybavení:

  • vhodný nůž,
  • dřevěné prkénko,
  • kuchyňské utěrky,
  • kýbl na zbytky,
  • misku / sáček na vnitřnosti ,
  • houbičku,
  • jar,
  • pekáč,
  • hadr na ruce.

4) Know how – Video – Jak na vánočního kapra? Jak jej očistit, vykuchat a naporcovat? 

Mít know-how získané vlastní zkušeností a nebo to nakoukat těsně před provedením – zde na videu na od Třeboňského kapra: 

Odstranění šupin kapra

Kuchání kapra

Porcování kapra

Zdroje videí je kanál: trebonskykapr na youtube.com. Děkujeme za natočená videa. 


5) Tipy Jak na vánočního kapra? Jak jej očistit, vykuchat a naporcovat? 

  • Kapra koupit 1-2 dny před Štědrým večerem. Nedoporučuji kapra mrazit. Mě osobně pak o něco méně chutná. Čerstvé maso je vždy lepší. 
  • Odřízněte šupiny ještě před kucháním – s plným žaludkem se šupiny lépe stahují. 
  • Šupiny neškrabte, ale odřízněte – stejně jako je ve videu. Stejně tak malinké šupinky. Ušetříte si hodně času a práce. 
  • Při kuchání ryby – dávejte pozor při řezání v horní části kapra (u hlavy), abyste nerozřízli žlučník – pak ryba není moc dobrá. Zhořkne. 
  • Kdo nemá rád kosti vůbec – nezavrhujte kapra. Maso můžete připravit dokonale bez kosti – viz video. Zbavíte se téměř všech kostí. 
  • Nemám rád filetování, protože z masa uděláte bahno. Pak si neužijete struktury masa, které je v celku úžasné. Ale ne každý to prožívá jako já. Takže je to na vás.
  • Abyste si užili kapra, odřízněte ploutve / ocas i jejich okolí. Předejdete rozdrceným kostem nebo těm malinkým, které pak mohou překvapit a nebo vás nebaví rybu pitvat. 

Přání všem na závěr

A nakonec mi nezbývá nic, než popřát vám hezké Vánoce nebo Velikonoce nebo kdykoliv, kdy si vzpomenete, že si chcete dát kapříka. 

Vězte, že dát si lokální čerstvou rybu je mnohem smysluplnější, než nějakou exotiku, která putuje přes půl světa. Nikdo nevíme, jak se o ni kdo stará, co má v sobě za nečistoty a za jakých podmínek žije. 

Takže českým rybám zdar a kaprům zejména!

Jiří Samuel
Sledujte nás

Další články z kategorie Udělej si sám:
Hledám možná právě tebe do týmu radyzezivota.cz | Staň se spoluvlastníkem
Jak nastartovat auto s vybitou baterií
Bezinková limonáda | Bezová limonáda | Domácí BIO | Udělej si sám
Výměna žárovky zadních světel | Volkswagen Sharan | Auto | Udělej si sám
Výměna vodovodní baterie | Výměna kartuše pákové baterie | Udělej si sám
0 0 hlasy
Article Rating

Jiří Samuel

Jsem admin a tvůrce webových stránek radyzezivota.cz, zdravezvykacky.cz, healthychewinggum.com. Je pro mě výzva psát unikátní obsah a vytvářet strategii a architekturu webu a neustále jej posouvat dál. Jsem kreativní, tvůrčí, mám rád upřímnost, vždy hledám pravdu, a snažím se jí šířit, jsem objektivní a chybu považuji za důležitou součást svého života - bez chyby není pokroku. Jednou z mých nejsilnějších skills je schopnost umět sbírat střípky informací, analyzovat je a vygenerovat z nich zjednodušený pohled. Miluji přírodu, zdravý životní styl, zdravé žvýkačky, ohleduplnost, férovost, vážím si šikovných lidí s pokorou a šikovných věcí. Nemám rád kopie, umělé věci, přetvářky, namyšlenou aroganci, lži, propagandu a vše tomu podobné. Vítejte a nechte se inspirovat!

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
0
Budu rád za vaše názory, prosím komentujte.x